Scink modroocasý

Mabuya sexlineata

Výskyt: Východní Afrika
Velikost: 25 cm
Krmivo: Hmyz, vcrčci, švábi
velikost písma:  A A A
31.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2286 zobrazení     0 komentářů

Scink modroocasý se ve volné přírodě vyskytuje ve východní Africe.

Tento druh scinka dosahuje v dospělosti délky těla kolem 25 centimetrů. Tmavohnědé samičky mají na těle béžové pruhy, probíhající od hlavy až po ocas. Samečci jsou světle hnědí, se žlutými skvrnami. Dvě černé skvrny se nacházejí za ušními otvory. Ocas je u obou pohlaví zbarven identicky modře (odtud pochází český druhový název druhu). Jestliže je scink modroocasý vnitrodruhově velmi snášenlivý, k ostatním společně chovaným druhům je velmi agresivní.

Pro jeden pár tohoto druhu scinků bychom měli zařídit terárium o rozměrech 80 x 50 x 80 centimetrů. Poněvadž tento scink rád hrabe, musí být dno, složené ze směsi písku a zeminy, vysoké minimálně 15 centimetrů. Zadní stěnu, popřípadě i některou z bočních stěn, obložíme korkovými deskami, po kterých mohou chovaní scinkové lézt. Zařízení terária kompletují stabilní větve a kamenné skalky, ale i kusy kúry korkovníku a přirozeně miska s vodou. Terárium každý šestý den rosíme vlažnou vodou. V obchodě se stále ještě vyskytuje mnoho odchytů z volné přírody, takovou koupi však pro jejich velkou lekavost nedoporučujeme.

V zajetí má být scink modroocasý krmen běžně dostupným hmyzem, jako jsou například cvrčci a švábi.

Foto: http://www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.