Scink Schneiderův

Eumeces schneideri

Výskyt: Indie až Afrika
Velikost: 36 cm
Počet vajec: 6-10 ks
Inkubační doba: 60 dnů
Krmivo: Mouchy, mladé myši
velikost písma:  A A A
31.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2381 zobrazení     0 komentářů

Scink Schneiderův obývá ve volné přírodě severozápadní Indii až po východní část severní Afriky.

Délka těla by se měla u dospělých zvířat pohybovat kolem 36 centimetrů, z tohoto čísla ovšem připadá 12 centimetrů na jeho ocas. Popisuje se šest poddruhů. Charakteristický je hnědý hřbet s červenými skvrnami a žlutý pruh po stranách těla. Samečci jsou intenzivněji zbarveni, oproti samičkám jsou samečci větší a těžší a mají i tlustší hlavu. U samiček je vyvinuta péče o potomstvo, spočívající v hlídání snůšky vajec a jejich zvlhčování močí.

Terárium pro jeden pár by mělo mít rozměry 80 x 80 x 50 cm. Písčité dno, kam se scinkové s oblibou zahrabávají, by mělo být vysoké alespoň 10 centimetrů. Do celého terária rozložíme kořeny a kameny, které poskytují dostatek úkrytů a pocit bezpečí. Scink Schneiderův má vyhraněný 24hodinový rytmus, který vyžaduje, aby světlá část dne trvala 12-14 hodin. Období zimního spánku a jeho délka závisí na lokalitě původu zvířete. Jedinci pocházející z jižních regionů mají kratší zimní spánek než jedinci ze severnějších oblastí, u nichž trvá i několik měsíců.

Scink Schneiderův požírá typický krmný hmyz, ale i mouchy, mláďata myší a sladké a měkké ovoce, například banány.

Scink SchneiderůvNázvy ve světě

Anglicky: Schneider's Skink, Německy: Berberskink

Foto: http://les-z-animaux.e-monsite.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.