Ještěrkovec širokoocasý

Výskyt: Madagaskar
Velikost: 33 cm
Krmivo: Cvrčci
velikost písma:  A A A
08.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     889 zobrazení     0 komentářů

Ještěrkovec širokoocasý obývá ve volné přírodě jižní a severozápadní část Madagaskaru, kde žije v lesích, na travnatých plochách, kolem vod a v blízkosti lidských sídlišť. V noci se zahrabává pod kořeny.

V dospělosti dorůstá tento druh ještěra délky těla kolem 33 centimetrů, z toho polovinu tvoří ocas. Světlé pruhy jsou v zátylí širší a splývají v jednotně zbarvené pole. Na hřbetě se pruhy střídají s tmavými a zlatožlutými šupinami. Přední část hřbetu je příčně pruhovaná. Po stranách těla a na končetinách jsou malé světlé skvrny s částečně tmavým okrajem. Hlava a hrdlo samečků jsou červené. Zbarvení temene hlavy je tmavší než zátylí, které je beze skvrn. Ještěrkovec širokoocasý se chová dosti teritoriálně.

Pro jeden pár potřebujeme terárium velké alespoň 90 x 60 x 60 centimetrů; větší terárium je ovšem o mnoho výhodnější. Dno, má být vysoké 8 až 10 centimetrů a složené ze směsi písku a zeminy, musíme na třetině plochy udržovat stále mírně vlhké. V teráriu musí být i dostatek kořenů a korkových rour, které budou sloužit jak k úkrytu, tak k odpočinku i k lezení. Scházet nesmí ani malá mělká miska s vodou.

Ještěrkovec širokoocasý bývá v zajetí krmen cvrčky, občas malými kousky ovoce.

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.