Teju pruhovaný

Tupinambis teguixin

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 120-150 cm
Počet vajec: 4-24 ks
Inkubace: 80-100 dnů
Krmivo: Hmyz, plži, ještěrky
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4669 zobrazení     1 komentář

Teju pruhovaný je ve volné přírodě rozšířen v Argentině, Brazílii, Uruguay, Paraguay.

Dospělí jedinci dosahují délky těla od 1,2 až do 1,5 metru. Mláďata jsou zprvu zeleně a červeně zbarvená, poté zelené zbarvení v prvních měsících postupně bledne až do bělavého odstínu. Samečci jsou větší a hmotnější. Prsty má teju pruhovaný zakončené drápy, jejichž pomocí si vyhrabává obytné dutiny, kde přečkává zimu. Za potravou dokáže uběhnout i více než 20 kilometrů denně. Oplozené samičky jsou velmi agresivní. Teju pruhovaný vykazuje denní aktivitu.

Pro jeden pár ještěrů tohoto druhu potřebujeme terárium o minimální velikosti 280 x 180 x 120 centimetrů. Dno je složené ze směsi písku a zeminy nebo podobného substrátu. Důležité je umožnit těmto ještěrům hrabat. Vyhrabané dutiny, ve kterých budou přebývat, proto musí být stabilní a nesmí se hroutit. Neméně důležitá je i vhodná nádrž na vodu, v níž se budou ještěři s oblibou koupat, a velké korkové roury sloužící jako úkryt pro pocit bezpečí. Písčité dno musíme každý večer vlhčit vodou. Zářič UV používáme zhruba 2-3x týdně po dobu asi 20-30 minut.

Teju pruhovaný bývá v zajetí krmen pavouky, plži, ještěrkami, běžným krmným hmyzem a občas nabídneme i rostlinnou složku, jako například ovoce a zeleninu.

Teju pruhovanýNázvy ve světě

Anglicky: Common Tegu, Chorvatsky: Teju gušter, Německy: Bänderteju

Foto: http://www.thegardensofeden.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

21.05.2015, 17:00
Řekla bych, že správný latinský název bude spíše Salvator merianae nebo dříve Tupinambis merianae, alespoň tedy podle stránek biolib se název Tupinambis teguixin používá už jen pro teju žakruarú.
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id59462/