Gekon Steudnerův

Chondrodactylus turneri

Výskyt: Sahara
Velikost: 7,5 cm
Krmivo: Cvrčci, pavouci
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1600 zobrazení     0 komentářů

Gekon Steudnerův obývá ve volné přírodě střední a východní Saharu.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla kolem 7,5 centimetrů, z toho zhruba 4,2 centimetrů tvoří ocas. Popisují se dvě formy s různou kresbou. Jedna z forem je dvoubarevná, s velkými černými, často splývavými skvrnami na písčitě zbarveném podkladě těla. Druhá, tříbarevná, má středně hnědé základní zbarvení těla se světlými a tmavými skvrnami, orientovanými do podélných pruhů. U obou forem probíhá přes špičku čenichu až po lopatkové pásmo hnědý proužek, který může mít v krční krajině i bledší barvu. Samečci mají dobře vyvinuté hemipenisové pochvy. Soudí se, že tento gekon je ve srovnání s jinými druhy rodu Tropicolotes pomalejší a pohodlnější.

Pro tři jedince těchto gekonů je potřeba terárium o velikosti alespoň 30 x 30 x 40 centimetrů. Dno, vysoké alespoň 3-5 centimetrů, je složené z písku a několika plochých kamenů, které tito gekoni s oblibou podhrabávají a vyhledávají pod nimi úkryt a pocti bezpečí. K tomuto účelu vložíme do terária i několik kořenů. Mělká napájecí miska nesmí scházet ani v zimním období.

Gekon Steudnerův požírá nejraději cvrčky, pavouky i dospělce cvrčka krátkokřídlého (Grillodes sigillatus).

Gekon SteudnerůvNázvy ve světě

Německy: Turners Dickfingergecko

Foto: http://www.tc.umn.edu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.