Felzuma palmová

Výskyt: Madagaskar, Tanzánie
Velikost: 15 cm
Krmivo: Mouchy, cvrčci, housenky
velikost písma:  A A A
17.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1591 zobrazení     0 komentářů

Felzuma palmová obývá ve volné přírodě Madagaskar, Tanzanii, Zanzibar a Komory.

V dospělosti dosahuje délky těla kolem 15 centimetrů (v případě, že jsou to samečci), 13 centimetrů (u samiček), zbarvení těla felzumy palmové je velmi variabilní a pohybuje se od světle šedé přes šedozelenou až po listově zelenou, často s mnoha malými červenohnědými až černými skvrnami na hřbetě. U samečků je oblast kolem kloaky nažloutlá. Tito gekoni jsou velmi přizpůsobiví a všude se cítí dobře, žijí i v těsné blízkosti lidských sídlišť.

Pro chov jednoho páru je nutné vlastnit terárium o minimálních rozměrech 40 x 40 x 80 centimetrů, Jedná se však o absolutní minimum, prostornější nádrž tedy bude vždy mnohem výhodnější. Jako podklad použijeme do terária mulčovací kůru a k lezení naaranžujeme větší počet větví (bez kůry) nebo bambus. Důležitou úlohu má i hustý porost rostlin, do kterých se tito gekoni budou s oblibou ukrývat nebo v nich budou odpočívat. Ve výbavě nesmí scházet ani vhodná napájecí miska. Poněvadž se felzumy rády vyhřívají na slunci, vyžadují v teráriu také intenzivní osvětlení.

Felzuma palmová bývá v zajetí krmena mouchami, cvrčky, housenkami zavíječe voskového a občas také nabídneme zralé ovoce.

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.