Gekon Bibronův

Pachydactylus bibroni

Výskyt: Jižní Afrika
Velikost: 20 cm
Počet vajec: 2 ks, vícekrát ročně
Inkubace: 60 dnů
Krmivo: Cvrčci
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3561 zobrazení     1 komentář

Gekon Bibronův obývá ve volné přírodě jižní a jihozápadní Afriku. Na tomto kontinentu žije ve skalnatém terénu s četnými puklinami, do kterých se rád ukrývá před přirozenými nepřáteli. Ve volné přírodě ho potkáme ale i ve vlhčím prostředí nebo v termitištích a vyskytuje se rovněž v těsné blízkosti lidských sídlišť.

V dospělosti dorůstá gekon Bibronův délky těla kolem 20 centimetrů, z tohoto čísla ovšem připadá 9-10 centimetrů na jeho ocas. Na hřbetě má v nepravidelných řadách velké hrbolaté výčnělky a na prstech přísavné destičky. Samečci mají oproti samičkám o něco širší hlavu.

Pro jeden pár potřebujeme terárium o velikosti alespoň 60 x 60 x 80 centimetrů. Větší, zejména vyšší terárium bude samozřejmě ještě mnohem výhodnější. Dno založíme písčité a na několika místech je pokryjeme „reptibarkem“ (což je substrát z jedlové kůry) nebo podobným srovnatelným materiálem, který dobře kumuluje vlhkost. K lezení rozložíme do terária větve, kameny nebo kamenné sestavy se škvírami, do kterých se budou gekoni ukrývat. Nesmíme zapomenout na nádobu s vodou, kterou je nutné denně vyměňovat. Poněvadž agresivně se k sobě chovají i samičky, chováme gekona Bibronova pouze v páru.

Gekon Bibronův má být v zajetí krmen cvrčky.

Gekon BibronůvNázvy ve světě

Anglicky: Bibron's Gecko

Foto: http://www.sareptiles.co.za

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

25.07.2016, 14:57
Dueueh rnnehehe enneje ejejejej ejeje jej enjj ejejjj enjejeejeje emejej