Leguánek pestrý

Uta stansburiana

Výskyt: Severní Amerika
Velikost: 17 cm
Počet vajec: 1-2 ks, 3-4x ročně
Krmivo: Hmyz, pavouci
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1830 zobrazení     0 komentářů

Leguánek pestrý obývá ve volné přírodě Severní Ameriku a některé předsunuté ostrovy pacifického pobřeží. Leguánek pestrý zde obývá suché a polosuché oblasti do 1 750 metrů nad mořem Žije zpravidla skrytě; rád se však sluní na menších skalách.

V dospělosti dorůstá délky těla kolem 17 centimetrů, z toho 10,5 centimetrů připadá na ocas. Základní zbarvení těla tohoto leguánka je šedohnědé, v oblasti za týlem a po obou stranách předních končetin jsou tmavé skvrny. Temeno hlavy je zelené. Na hrdle mají samečkové modré, žluté nebo oranžové tečkování. Přímo za končetinami zdobí leguánka pestrého po stranách těla nápadná tmavá skvrna.

Terárium pro jeden pár by mělo mít minimální rozměry alespoň 60 x 40 x 40 centimetrů. Protože jsou to velmi živí tvorové, je pro ně větší terárium vždy výhodnější. Velmi rádi také hrabou, proto na dně terária musí být alespoň šest nebo osm centimetrů vysoká vrstva písčité zeminy. K lezení a k úkrytu rozmístíme v teráriu kameny nebo nízké stabilní skalky. Tato místa budou leguánci využívat i ke slunění. V zařízení terária nesmí samozřejmě chybět ani vhodná napájecí miska.

Leguánek pestrý se v zajetí krmí běžnou, komerčně dostupnou hmyzí potravou a pavouky.

Foto: http://www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.