Chameleon pardálí

Furcifer pardalis

Výskyt: Madagaskar
Velikost: 55 cm
Březost: 30-45 dnů
Počet vajec: 15-50 ks
Inkubace: 160-320 dnů
Krmivo: Hmyz, myši, housenky
velikost písma:  A A A
04.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     8123 zobrazení     0 komentářů

Chameleon pardálí je ve volné přírodě rozšířen na Madagaskaru.

V dospělosti dorůstá tento druh velikosti děla kolem 55 centimetrů (v případě samečků); samičky jsou asi o 20 centimetrů menší. Zbarvení je závislé na oblasti a lokalitě, ve které chameleon pardálí žije. Obecně však platí, že samečci jsou nápadnější.

Pro jeden exemplář založíme terárium o minimální velikosti 60 x 60 x 120 centimetrů, vyšší terárium však bude výhodnější. Důležité je umožnit těmto chameleonům lézt po větvích, které mohou být silné jen tolik, aby je mohli bezpečně obejmout svými prsty. Výhodné je zadní stěnu terária obložit korkovými nebo kokosovými plotnami. K dostatečnému provětrávání terária stačí, když je zakryjeme gázou nebo z gázy upravíme jednu ze stěn. Optimální vlhkost udržujeme pomocí zařízení k rosení nebo mlžení, které lze zakoupit ve specializovaném obchodě. Tento druh chameleona reaguje na tekoucí vodu, takže ji v teráriu pije jen z dripperu (kapátka) nebo pokojového vodotrysku. V zajetí se chameleon pardálí dožívá až čtyř let.

Jako vhodná potrava pro tento druh se uvádí různý hmyz a novorozené myši. Larvy i housenky hmyzu podáváme raději jen občas a v malém množství! Chameleon pardálí nepohrdne ani rostlinou potravou, kterou je třeba obohacovat vitamíny a minerály.

Chameleon pardálíNázvy ve světě

Anglicky: Panther Chameleon, Německy: Pantherchamäleon, Maďarsky: Párduckaméleon

Foto: http://www.flchams.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.