Chameleon štíhlý

Chamaeleo gracilis

Výskyt: Východní Afrika
Velikost: 33 cm
Březost: 35 dnů
Počet vajec: 18-32 ks
Inkubace: 240-300 dnů
Krmivo: Krmný hmyz, novorozené myši
velikost písma:  A A A
04.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2055 zobrazení     0 komentářů

Chameleon štíhlý je rozšířen ve volní přírodě ve východní Africe. Obývá zde především křoviny a houštiny na savanách a okraje tropického deštného pralesa. Tento druh chameleon se vyhýbá vlhčímu prostředí.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla maximálně 33 centimetrů (samičky pouze 31 centimetrů). Základní zbarvení těla může být zelené, šedé nebo hnědé, podle aktuální situace a pocitu zvířete. Na těle chameleona se vyskytuje tmavá kresba v podobě různých skvrn.

Pro jednoho velmi živého a krotkého chameleona štíhlého potřebujeme terárium o minimální velikosti 50 x 50 x 80 centimetrů. Jeho postranní stěny, stejně jako zadní stěna by měly být obložené korkovými nebo kokosovými plotnami. Do nádrže umístíme větší počet větví jak pro lezení, tak k vytvoření úkrytů a poskytnutí bezpečí. Interiér terária navíc hustě osázíme různými rostlinami. Terárium musí dobře větrat, proto je zakryjeme pouze gázou. Aby se v něm udržela požadovaná vlhkost ovzduší, musíme je denně kropit vlažnou vodou. K pití umístíme chovaným chameleonům buď dripper, nebo i vodotrysk. Terárium musíme osvětlovat alespoň 12 hodin denně.

Chameleon štíhlý žere sarančata, cvrčky, pavouky, šváby i novorozené myši.

Chameleon štíhlýNázvy ve světě

Anglicky: Graceful Chameleon, Německy: Zierliches Chamäleon

Foto: http://photocamel.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.