Drakoun velký

Gonocephalus grandis

Výskyt: Malajsie, Thajsko, Borneo
Velikost: 55 cm
Krmivo: Cvrčci, kobylky, holata myší
velikost písma:  A A A
04.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2916 zobrazení     0 komentářů

Drakoun velký obývá Sumatru, Borneo, Malajsii a Thajsko.

Drakouni dorůstají délky asi 55 centimetrů, z toho asi 75 procent připadá na ocas. Samečci drakouna velkého mají nazelenalý hřbet, modře zbarvené břicho a boky se žlutými skvrnami. Samečci jsou větší než samičky a mají i vyšší hřbetní hřeben. Hrdlo samečků je opatřené nápadným hrdelním vakem. Svrchní strana těla samiček je hnědá, břicho bílé až nažloutlé.

Pro jeden pár si musíme pořídit terárium o minimální velikosti 180x100x180 centimetrů. Na dno položíme asi 15 centimetrů silnou vrstvu zeminy a rašeliny, kterou udržujeme stále mírně vlhkou. Zadní stěnu přizpůsobíme k lezení a podobným způsobem upravíme i boční stěny terária. V teráriu rozložíme vodorovné i svisle silnější větve k lezení ještěra. Několik úkrytů vytvoříme z hustě vysázených rostlin, které budou dodávat drakounům pocit bezpečí. Důležitá je také větší nádoba s vodou, nebo ještě lépe malý vodochod, který je ovšem technicky náročnější. Můžeme jej zakoupit ve specializovaném obchodě pro zvířata.

Drakoun velký požírá cvrčky, kobylky, larvy potemníka brazilského (zophobas) a občas můžeme tomuto druhu nabídnout i novorozené myši a larvy zavíječe voskového.

Drakoun velkýNázvy ve světě

Anglicky: Great Anglehead Lizard

Foto: http://reptile.lv

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.