Lepoještěr pestrý

Calotes versicolor

Výskyt: Asie
Velikost: 50 cm
Počet vajec: 6-12 ks
Inkubace: 56 dnů
Krmivo: Cvrčci, kobylky, červi
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3088 zobrazení     0 komentářů

Lepoještěr pestrý obývá ve volné přírodě jižní Čínu, severozápadní Asii, Přední a Zadní Indii. V této krajině navštěvuje stromové a kamenité biotopy.

Lepoještěr pestrý dorůstá délky těla až 50 centimetrů, z toho až 75 procent ocas. Základní zbarvení je různé v závislosti na lokalitě, ze které příslušník populace pochází. Většinou je ale základní zbarvení hnědé. U samečků probíhá hřbetní hřeben od šíje až po kořen ocasu, u samiček dosahuje jen do poloviny hřbetu. Samečci jsou teritoriální a své teritorium intenzívně obhajují.

Pro jeden pár lepoještěrů pestrých potřebujeme terárium o velikosti alespoň 150 x 80 x 150 centimetrů. Tito agilní ještěři rádi šplhají a často také posedávají ve výškách. Proto musíme větve umístit v teráriu i velmi vysoko. Dále je třeba na zadní stěnu terária naaranžovat dekoraci vhodnou ke šplhání. Dno tvoří směs rašeliny, květinové zeminy nebo humusu. Nesmí scházet ani hustá zeleň a několik úkrytů. Stimulovat rozmnožování zimním klidem se sníženou teplotou, nižší vzdušnou vlhkostí a zkrácenou délkou světlé fáze dne není nutné.

Lepoještěr pestrý by se měl krmit dvakrát až třikrát týdně, podáváme larvy zavíječe voskového, cvrčky, sarančata, zophobas, moučné červy.

Lepoještěr pestrýNázvy ve světě

Anglicky: Oriental Garden Lizard, Německy: Verschiedenfarbige Schönechse

Foto: http://www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.