Kuňka žlutobřichá

Bombina variegata

Výskyt: Jižní Evropa
Velikost: 5 cm
Hmotnost: 2,5-12 g
Počet vajec: Kolem 150 ks
Inkubace: 14 dnů
Přeměna pulce v žábu: 2 měsíce
Krmivo: Mouchy, žížaly, cvrčci
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1918 zobrazení     0 komentářů

Kuňka žlutobřichá obývá ve volné přírodě střední a jižní Evropu. U nás se pak objevuje převážně ve vyšších zeměpisných polohách. Stačí jí jakékoliv dostupné množství vody.

V dospělosti dorůstá velikosti až pět centimetrů. Kuňka žlutobřichá má zornice srdcovitého tvaru. Hřbetní strana těla je šedá až tmavošedá, břišní strana žlutočerně skvrnitá. Menší samečci mají v období rozmnožování na vnitřní straně předních končetin vyvinuté kopulační hrboly. Samečci kuňky žlutobřiché nemají ozvučné bubínky. Ozývají se rychlým „uh".

Pro dva nebo tři dospělé exempláře kuňky založíme terárium o velikosti 80 x 40 x 40 centimetrů. Břeh asi 10 centimetrů hluboké vodní nádrže musí pozvolna přecházet v suchou část terária. Tyto kuňky vyžadují v teráriu i bažinatou oblast složenou z písku, rašeliny a mechu. K úkrytu a k lezení vysázíme do terária vhodné rostliny a účelně rozmístíme i několik větví. Topení zpravidla není nutné, zato terárium vybavíme vhodným filtrem. Slunění kuňkám umožňuje bodový infrazářič. Terárium osvětlujeme denně a to po dobu 10 až 12 hodin.

Jako vhodná potrava se jeví cvrčci, plzáci, žížaly. Kuňka žlutobřichá má v oblibě rovněž mouchy. Abychom zabránili konkurenčním střetům, rozložíme nabídnutou potravu v teráriu na několik míst.

Kuňka žlutobřicháNázvy ve světě

Anglicky: Yellow-bellied Toad, Německy: Gelbbauchunke, Chorvatsky: Žuti mukač, Polsky: Kumak górski, Rumunsky: Buhai de baltă cu burta galbenă, Slovensky: Kunka žltobruchá

Foto: http://www.museumkiev.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.