Kuňka východní

Bombina orientalis

Výskyt: Čína, Korea
Velikost: 4-6 cm
Hmotnost: 28-56 g samice
Počet vajíček: Kolem 100 ks
Inkubace: 3-8 dny
Přeměna pulce v žábu: 4-6 týdnů
Krmivo: Cvrčci, žížaly, mouchy
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3846 zobrazení     0 komentářů

Kuňka východní je rozšířena od severovýchodní Číny až po Koreu; sporadicky na východní Sibiři. V této domovině obývá kuňka stojaté a pomalu tekoucí vody a žije i na mokrých loukách.

V dospělosti dosahuje tento druh délky těla 4-6 centimetrů. Nápadné je její svítivě zelené zbarvení hřbetní strany těla, s nepravidelnými černými skvrnami. Břišní strana je zbarvená ohnivě červeně až oranžově žlutě, s tmavým mramorováním. Menší samečci mají v období rozmnožování na vnitřní straně předních končetin vyvinuté pářicí hrboly.

Pro dva až tři dospělé exempláře kuňky východní potřebujeme terárium o rozměrech 80 x 40 x 40 centimetrů. Břeh vodní nádrže musí být plochý a pozvolna přecházet v souš. Tyto kuňky vyžadují v chovných teráriích i bažinatou zónu, jejíž podklad tvoří především písek a směs rašeliny a mechu. K úkrytu jim poslouží různé rostliny a rovněž větve. Terárium zpravidla nemusíme vyhřívat, zato vodní prostředí je třeba dobře filtrovat. Poněvadž kuňky se s oblibou vystavují slunečnímu svitu, doporučujeme do terária umístit také bodový infrazářič, který jim slunko nahradí. Terárium osvětlujeme denně, a to po dobu 10 nebo 12 hodin.

Kuňka východní s oblibou požírá cvrčky, plzáky, žížaly a také mouchy.

Kuňka východníNázvy ve světě

Anglicky: Oriental Firebellied Toad, Rumunsky: Broasca orientală cu burta de foc

Foto: http://www.labyrinthfisch.de

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.