Fryna dvoupruhá

Phrynomantis bifasciatus

Výskyt: Afrika
Velikost: 7 cm
Počet vajíček: 600-1500 ks
Inkubace: 4 dny
Přeměna pulce v žábu: 4-6 týdnů
Krmivo: Cvrčci, octomilky, mravenci
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1343 zobrazení     0 komentářů

Fryna dvoupruhá je rozšířena v jižní a východní Africe.

V dospělosti dorůstá velikosti až sedm centimetrů. Dožívá se ve vhodných podmínkách i deseti let. Základní zbarvení těla je černé; na hřbetě probíhají dva oranžové až červené pruhy, které zasahují od hlavy až po oblast pánve mezi zadními končetinami. Končetiny jsou červené skvrnité. Fryna dvoupruhá neskáče, ale s oblibou běhá a šplhá. Pomocí dlouhého krku může otáčet hlavou na všechny strany. Samečci jsou menší než samičky, mají černé hrdlo a vydávají melodické zvuky.

Pro dva nebo tři jedince tohoto druhu využijeme terárium o velikosti 60 x 50 x 50 centimetrů. Dno pokryjeme směsí rašeliny a písku do výšky 7-8 centimetrů, do které se fryny v období sucha s oblibou zahrabávají. Jelikož tato žába citlivé reaguje na světlo, musíme pro ni připravit různé úkryty, například vkusně vypadají z kousků stromové kůry, do kterých se fryna stahuje před příliš velkým světlem. Osázet terárium rostlinami není nutné, ale možné, neboť i ty mohou poskytovat úkryt. V teráriu nesmí scházet nádoba s vodou.

Mláďata krmíme denně octomilkami, mravenci a drobnými cvrčky. Adultní jedince krmíme každý druhý nebo třetí den malými cvrčky a svinkami.

Fryna dvoupruháNázvy ve světě

Anglicky: Red-Banded Rubber Frog

Foto: http://www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.