Čolek ohňobřichý

Cynops pyrrhogaster

Výskyt: Japonské ostrovy
Velikost: 12-16 cm
Počet vajec: 50 ks
Inkubace: 10-15 dnů
Přeměna v dospělce: 2 měsíce
Krmivo: Perloočka, larvy komárů
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3245 zobrazení     0 komentářů

Čolek ohňobřichý se ve volné přírodě vyskytuje na všech japonských ostrovech, včetně některých předsunutých menších ostrůvků, chybí pouze na Hokkaidó.

V dospělosti dosahuje délky těla od 9 do 12 centimetrů. Čolek ohňobřichý má drsnou kůži, na hřbetě tmavohnědou až černou. Břicho je zbarveno oranžově až ohnivě červeně (odtud pochází také české pojmenování druhového názvu), často s černými nebo bílými skvrnami. Samečci jsou nápadně menší než samičky, s nitkovitým přívěskem na konci ocasu. Čolek ohňobřichý obývá otevřenou krajinu, kde žije ve vlhkém prostředí mezi listím, pod kameny apod.

K rozmnožování vyhledává tento druh vodní prostředí, kam klade samička vajíčka. Mladí čolci po metamorfóze opouštějí vodní prostředí.

Nádrž pro 2-3 exempláře musí mít rozměry alespoň 40 x 30 x 30 centimetrů. Čolci s oblibou šplhají, proto je třeba nádrž dobře zakrýt. Pevninská část akvaterária musí pozvolně vystupovat z vody. V nádrži naaranžujeme kořeny, kameny a jiný materiál, který poskytne čolkům úkryt, a to i pod vodou (pozor na zhroucení kamenů!). Dno vyložíme hrubším pískem.

Tento druh čolka požírá perloočka, blešivce, larvy komárů; v pevninské části žížaly, svinky a drobné plzáky.

Čolek ohňobřichýNázvy ve světě

Anglicky: Japanese Fire Belly Newt, Rumunsky: Salamandra japoneză cu burta de foc

Foto: http://archive.forumcommunity.net

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.