Chameleon obecný

Chamaeleo chamaeleon

Výskyt: Severní Afrika
Velikost: 40 cm
Březost: 40-60 dnů
Počet vajec: 15-45 ks
Inkubace: 160-240 dnů
Krmivo: Cvrčci, mouchy
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3651 zobrazení     0 komentářů

Chameleon obecný je středně velký druh chameleona, jehož velikost je variabilní. Samci bývají dlouzí až 35 centimetrů, samice až 40 centimetrů. Totéž platí také o zbarvení. Základní zbarvení je zelené ale může být jednolité černé, citrónově žluté, většinou je tělo různě skvrnité v tónech šedé. Napříč těla se táhnou nepravidelné tmavé pruhy (4 - 6 pruhů) ve tvaru přesýpacích hodin.

Chameleon obecný obývá celou severní Afriku. Jeho oblast výskytu zabírá i jižní část středomoří.

Biotop lze těžko uvést díky svému velkému rozšíření – chameleon obecný obývá lesní a stepní porosty, křoviny, travnaté savany. Chameleon obývá i velké výškové rozpětí (od 0 metrů nad mořem do 2500 metrů nad mořem).

Tento druh je velmi agresivní, je nutno chovat zvířata jednotlivě z toho vyplývá i samotářský způsob života. Samci si vytvářejí vlastní teritorium, které velmi důsledně brání proti každému vetřelci. Chovní jedinci - zejména samci mají chutě "utíkat", proto je nutno terárium důkladně zakrývat. Teploty je při chovu tohoto druhu vhodné udržovat v rozmezí od 25 až k 33 °C, přes noc vyhovuje pokles teploty zhruba o 5 °C (lokální ohřev do 40 °C). Terárium je vhodné rosit každodenně.

Chameleon obecný konzumuje běžně dostupný hmyz.

Chameleon obecnýNázvy ve světě

Anglicky: Common Chameleon, Německy: Europäisches Chamäleon, Francouzsky: Caméléon commun, Rusky: обыкнове́нный хамелеон, Španělsky: Cameleón común

Foto: www.club100.ne

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.