Ještěrka živorodá

Zootoca vivipara

Výskyt: Evropa
Velikost: 8-10 cm
Hmotnost: 2-5 g
Březost: 90 dnů
Počet mláďat: 3-10 ks
Krmivo: Hmyz
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     6107 zobrazení     0 komentářů

Ještěrka živorodá žije hlavně v horských oblastech, ale také v rovinách na slatiništích. Ještěrka živorodá patří mezi vůbec nejrozšířenější druhy pozemních plazů na světě. Nalezneme ji téměř v celé Evropě a západní až východní Asii, od Irska po Hokkaidō a Sachalin. Chybí v zemích kolem Černého moře a ve většině středomořských oblastí, ačkoli se vyskytuje i v severním Portugalsku a Španělsku, v severní Itálii, Srbsku, Makedonii a Bulharsku. V Česku nám hrozí záměna s podobnou ještěrkou zední (Podarcis muralis), která bývá o něco větší a na těle má výrazné síťkování.

Páří se v dubnu až květnu. Samec dosahuje pohlavní dospělosti ve dvou, samice až ve třech letech života.

V některých lokalitách však živá mláďata nerodí, a podobně jako jiné ještěrky klade nejprve vajíčka. Mláďata se rodí obvykle v červenci a v jednom vrhu jich je 3-10. Mladé ještěrky se rodí ve vaječné bláně, z níž se téměř okamžitě dostávají, jsou černá a po narození velká obvykle méně jak 4 cm. Jde také o poměrně dlouhověkého plaza, v přírodě se dožívá obvykle i více jak 15 let.

V České republice je ještěrka živorodá zvláště chráněna jako silně ohrožený druh, je tedy mimo jiné zakázán i její odchyt, chov v zajetí a prodej. Chráněna jsou i její vývojová stádia a sídla.

Ještěrka živorodáNázvy ve světě

Anglicky: Common Lizard, Německy: Waldeidechse, Dánsky: Almindelig Firben, Chorvatsky: Živorodna gušterica, Italsky: Lucertola vivipara, Polsky: Jaszczurka żyworodna, Rumunsky: şopârla de munte, Rusky: Ящерица живородящая, Slovensky: Jašterica živorodá

Foto: http://www.herp.it

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.