Ještěrka zední

Lacerta muralis

Výskyt: Jihovýchodní Evropa
Velikost: 15-20 cm
Březost: 30 dnů
Počet vajec: 5 ks
Inkubace: 42-56 dnů
Krmivo: Hmyz
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2076 zobrazení     0 komentářů

Ještěrka zední se ve větší míře vyskytuje na Slovensku. Dorůstá délky 15 až 20 centimetrů. Výborně šplhá po skálách i po stromech, kde loví svou kořist, kterou představuje hmyz a pavouci. V ČR je k zastižení pouze na jediné lokalitě ve Štramberském krasu (350-500 metrů nad mořem) v obci Štramberk. Jedná se o stabilní populaci zhruba 150 jedinců.

K lezení po stromech má přizpůsobené dlouhé drápky, kterými se zachycuje i na nepatrných výčnělcích. Ráda se ještěrka zední zdržuje na vápencových místech, na zdech zřícenin nebo na vinicích. K páření dochází od dubna do června. Samice klade průměrně 5 vajec přibližně měsíc po oplodnění. K reprodukci může dojít i dvakrát za rok. Vajíčka jsou kladena do štěrbin skal, nor či pod kameny. U toho druhu je v jarních měsících známa i výrazná migrace (byly zaznamenáni jedinci pohybující se v lese i několik km od skalních biotopů).

Každý jedinec má svůj revír, který si obhajuje. Patrně jde o naši nejmrštnější ještěrku. Nejenže ještěrka zední dokáže lézt téměř po kolmých stěnách, ale díky poměrně dlouhým nohám dokonce i výborně skákat. Zimuje jen krátce a dokonce je zdokumentováno, že v příznivějším klimatu na jihu Evropy nemusí hibernovat vůbec. Zimu přespává tato ještěrka v puklinách skal, v děrách apod.

Ještěrka zedníNázvy ve světě

Anglicky: Common Wall Lizard, Německy: Mauereidechse, Chorvatsky: Zidna gušterica, Italsky: Lucertola muraiola, Polsky: Murówka zwyczajna, Rumunsky: şopârla de ziduri, Slovensky: Jašterica múrová

Foto: http://www.viata-salbatica.ro

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.