Andulka vlnkovaná

Melopsittacus undulatus

Výskyt: Austrálie
Velikost: asi 22 cm (včetně ocasu)
Hmotnost: 30 - 40 g
Kroužek: 4,2 mm
Počet vajec: 4 - 6
Inkubační doba: 18 dnů, 2-3x ročně
Potrava: krmivo pro drobné exoty + ovoce a zelenina
Cena: 80-200 Kč obyčejné, výstavní i několik tisíc
velikost písma:  A A A
11.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     102811 zobrazení     0 komentářů

Andulka vlnkovaná je jednoznačně nejoblíbenější exotický pták. Jejím chovem začínal téměř každý z nás. Její popularita ovšem neklesla ani dnes a nechybí ani u řady zkušených chovatelů. Přírodní zbarvení je zelené. Mnohaletým chovem však byla vyšlechtěna spousta barevných mutací.

Stále častěji se objevují i výstavní andulky vlnkované (někdy i chocholaté), které jsou mnohem větší než obyčejné a v dnešní době jsou předmětem spousty výstav po celé ČR.

Andulka vlnkovaná nemohla chybět ani v mých chovatelských počátcích a byla i prvním druhem, který se mi podařil úspěšně odchovat. Šlo o modrý pár zakoupený napodzim. Těšil jsem se, až přijde jaro a umístím je do zahradní voliéry, kam přidám i hnízdní budku. Zimní období přečkaly v klasické andulářské kleci s výsuvným dnem, dvěma krmítky a napáječkou. V konzumaci krmiv nebyly andulky vybíravé a zimní měsíce plynuly. S postupným příchodem jara se začala projevovat jejich vysoká rozmnožovací schopnost. Pár se pářil, samice snášela, seděla, krmila mladé. Sameček mezitím krmil samici, ale i mladé v budce. Po vylétnutí andulčat, následovala okamžitě snůška druhá a po ní hned třetí. Po té jsem budku raději odstranil, aby nedošlo k přílišnému vyčerpání páru. V době krmení mláďat jsem krmnou dávku obohatil o vaječnou míchanici a namočený rohlík posypaný přípravkem ROBORAN pro exoty.

V současné době chovám již 5 párů těchto australských "vrabců", v různých barvách. Přes léto se proletují ve smíšené venkovní voliéře spolu s korelami a po zemi pobíhajícími čínskými křepelkami.

Andulka vlnkovanáNázvy ve světě

Latinsky: Melopsittacus undulatus, Anglicky: Parakeet, Budgerigar, Budgi, Dánsky: Undulat, Finsky: undulaatti, Francouzsky: Perruche ondulée, Holandsky: Grasparkiet, Italsky: Coccorito, Japonsky: sekiseiinko, Japonsky 2: セキセイインコ, Norsky: Undulat, Německy: Wellensittich, Polsky: papuzka falista, Rusky: Волнистый попугайчик, Slovensky: papagájec vlnkovaný (andulka), Čínsky: 虎皮鹦鹉, Španělsky: Periquito Común, Švédsky: Undulat

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.