Kachnička mandarínská

Aix galericulata

Původ: Severovýchodní Čína a Japonsko
Velikost: 41-51 cm
Hmotnost: 0,4-0,7 kg
Roční snáška: 9-12 ks
Inkubační doba: 28-30 dnů
Průměr kroužku: 9 mm
Délka života: 10-12 let
Krmivo: Všežravci,obilí, tráva, slimáci...
velikost písma:  A A A
17.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     38360 zobrazení     0 komentářů

Charakteristika

Kačer kachničky mandarínské ve svatebním šatu patří mezi nejzdobnější a nejkrásnější ptáky světa. Má vysokou chocholku, péra zlaté barvy a pár jasně žlutých čepelí tvořených širokými vnitřními prapory křídelních krovek. Tyto čepele mají čistě ornamentální funkci a samec je může vztyčit nad boky. Samice a samci v prostém šatu jsou většinou olivově hnědí. Nenápadně zbarvenou samici ale snadno poznáme dle úzkého bílého proužku za okem. Jako ostatní kachny sedající na větvích má kachnička mandarínská ostré drápy, které jí pomáhají při pevném uchopení větve, a dlouhý široký ocas, působící jako brzda ke zpomalení letu, když kachnička dosedá na větev.

Prostředí a stanoviště

Kachnička mandarínská obývá lesnaté oblasti kolem řek a jezer, na konci léta i zatopená rýžová pole, mokřiny. Často je lze najít i v parcích.

Způsob života

Největší aktivitu má kachnička mandarínská ráno a večer, kdy si začíná vyhledávat potravu. Během dne odpočívají na břehu nebo na stromech rostoucích podél břehů. Nevytvářejí trvalá manželství, ale každý rok si hledají nového partnera.

Způsob obživy

Ačkoliv je kachnička mandarínská převážně vegetariánský druh kachny, najdeme na jejím jídelníčku i drobné živočichy - např. měkkýše či malé rybky. V pozdním létě je také často najdeme na rýžových a obilných polích. Na podzim si zpestřují jídelníček také bukvicemi, žaludy a kaštany. Potravu sbírá kachnička mandarínská na zemi, na stromech a ve vodě - čvachtáním, panáčkováním a jen vzácně se potápí.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost: v 1. roce života Délka inkubace: 28 - 30 dní.
Počet vajec: 9 - 12. Doba odchovu mláďat: 40 - 45 dní.
Po složitých zásnubních tancích vybírá samice místo pro hnízdo, což bývá nejčastěji dutina ve stromě nedaleko vody. Sezení na vejcích pak obstarává sama. Několik dní po vylíhnutí musí mláďata kachničky vyskákat z hnízda na zem. Matka pak svoje potomstvo odvede na místo, které si vybrala jako zdroj potravy. Po šesti týdnech se mladé kachničky stávají zcela soběstačnými.

Ochrana druhu

Nadměrný lov kachničky mandarinské v její původní vlasti měl za následek velké snižování počtů a celá světová populace je dnes odhadována na 7500 párů. V Japonsku se s ochranou od roku 1947 stavy opět zvýšily, trvale působícím negativním faktorem jsou však nepřiznivé změny vodních prostředí. Úspěšně byla vysazena ve Velké Británii, kde bylo napočítáno až 7000 jedinců. V ČR se občas vyskytnou jednotliví ptáci, roku 1980 dokonce zahnízdil pár u Lednice na jižní Moravě. Zřejmě se však jedná o ptáky uniklé z chovů.

Zajímavosti

  • V Číně si lidé dříve darovávali párek kachniček mandarínských v kleci jako symbol manželské věrnosti.
  • Samice kachničky mandarínské mají plně funkčně vyvinutý jen jeden vaječník. Když u staré kachny zakrní, začne se druhý, jen nedokonale vyvinutý vaječník, přeměňovat na samčí pohlavní žlázu. Samice se tak změní v neplodného samce.
  • Kachnička mandarínská je jediným druhem kachny, který se nemůže křížit s ostatními druhy. Počet jejích chromozomů se totiž liší od počtu chromozomů všech dalších druhů.

Kachnička mandarínskáNázvy ve světě

Anglicky: Mandarin Duck, Německy: Mandarinente, Dánsky: Mandarinand, Estonsky: Mandariinpart, Finsky: Mandariinisorsa, Francouzsky: Canard mandarin, Holandsky: Mandarijneend, Chorvatsky: Patka mandarinka, Islandsky: Mandarínönd, Italsky: Anatra mandarina, Maďarsky: Mandarinréce, Norsky: Mandarinand, Polsky: Mandarynka, Portugalsky: Pato-mandarim, Rumunsky: Raţă mandarin, Slovensky: Kačica mandarínska, Španělsky: Pato mandarín, Švédsky: Mandarinand

Text poskytla ZOO Zlín

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.