Labuť černá

Cygnus atratus

Výskyt: Austrálie, Tasmánie, Nový Zéland
Délka: 135 cm
Hmotnost: 4-9 kg
Počet vajec: 5-6 ks, 1-2x ročně
Inkubační doba: 34-37 dnů
Krmivo: Rostlinná i živočišná, z vody
velikost písma:  A A A
19.11.2013     Autor: Miroslav Pekárek     15302 zobrazení     0 komentářů

Labuť černá žije a hnízdí na tekoucích i stojatých vodách Austrálie a Tasmánie. S úspěchem byla vysazena na Novém Zélandě.

Je celá černá, jednotlivá pera jsou šedavě lemována, pouze za letu vyniknou bílé letky. Peří, zejména na křídlech, je jakoby naondulováno, což působí velmi dekorativně. Zobák je jasně červený, s bílým příčným páskem před koncem horní čelisti. Končetiny jsou černé. Dospělá labuť černá dosahuje délky 135 cm, samice je o málo menší.

Žije na australských řekách, jezerech i močálech ve vnitrozemí i blízko pobřeží. Dává přednost sladké vodě, avšak vyskytuje se také na slaných lagunách a v zaplavených oblastech. Téměř veškerou rostlinnou i živočišnou potravu nachází labuť černá ve vodě. Ve vnitrozemí, stejně jako u ostatních tamějších ptáků, nemá pravidelný rozmnožovací cyklus. Snášet začíná asi 2 měsíce po období dešťů, neprší-li, nehnízdí. V takových případech se labutě černé toulají daleko po kraji za potravou. Hnízdo podobné hnízdu labutě velké (se kterou má mnoho společných vlastností) bývá na nepřístupných místech daleko od břehu, nejčastěji na ostrůvku, kde se někdy utvoří i malá kolonie. Snůška je 5 až 6 šedozelených vajec, na kterých sedí střídavě samec i samice 34 až 37 dní. Toto střídání samce v zahřívání vajec se u žádného jiného druhu labutě nevyskytuje. Šedým chmýřím porostlá mláďata jdou po oschnutí s rodiči na vodu. Potrava je jako u labutí velkých převážně rostlinná, pouze mláďata potřebují více živočišných bílkovin. Ve stáří 3 let staví labuť černá hnízdo, avšak oplozená vejce má většinou až ve 4. roce života. Často hnízdí dvakrát v roce. Naše zima těmto nádherným okrasným ptákům neublíží, pokud mají volnou hladinu. Jinak musí do kolny na slámu. Hnízdí relativně snadno i na menším jezírku, je však s nimi jedna potíž, často hnízdí, když je v Austrálii jaro, tj. v našem podzimu, a pak se hnízdění protáhne do zimy, kterou by malá labuťátka nepřežila, a proto je musíme umístit v mrazu prostém prostoru. Tato vlastnost však není pravidlem, neboť mnoho australských ptáků se během několika generací přizpůsobí našim klimatickým podmínkám. Viděl jsem v různých evropských zoologických zahradách hnízdit labutě černé v zimě, ale také na jaře a v létě. Můžeme tomu také napomoci technikou chovu; krmením, teplotou, rozdělením páru atd. Samec střídá samici v sezení v ranních hodinách, ostatek dne hlídkuje. Začne-li labuť černá hnízdit podruhé, musíme mláďata z prvého hnízda odstranit. Podle Dosta samec labutě černé útočí v době hnízdění na muže, který se příliš přiblíží k hnízdu, nikoli na ženy a děti. Poněvadž to nemohu potvrdit z vlastní zkušenosti, musím nabádat opět k opatrnosti, zejména ve školních zahradách.

Labuť černáNázvy ve světě

Anglicky: Black Swan, Německy: Trauerschwan, Francouzsky: Cygne noir, Dánsky: Sort Svane, Estonsky: Mustluik, Chorvatsky: Crni labud, Italsky: Cigno nero, Norsky: Svartsvane, Slovensky: Labuť čierna

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.