Husa alsaská

Anser anser f. domesticus

Původ: Francie
Hmotnost: 4-4,5 kg
Inkubační doba: 28-30 dnů
Průměr kroužku: 22 mm
Krmivo: Rostlinná i živočišná složka
velikost písma:  A A A
20.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1915 zobrazení     0 komentářů

Husa alsaská je plemeno hus vyšlechtěné ve východní Francii (Alsasku) křížením divoké husy velké a údajně i husy labutí. Je nenáročné a vhodné zejména pro extenzivní podmínky s možností přirozené pastvy.

Husy alsaské jsou menšího tělesného rámce s krátkou, drobnější hlavou, velmi krátkým, vzpřímeným a rýhovaným krkem a masově až žlutě zbarvenými běháky. Trup krátký, široký, člunovitého tvaru, téměř vodorovně nesený a bez podbřišku. Opeření je pevně přilehlé na omak tvrdé.

Hmotnost se pohybuje u dospělých ptáků obou pohlaví v rozmezí 4 - 4,5 kilogramu.

Tyto husy se chovají ve více barevných mutací, například ve zbarvení divokém, divoce strakatém i bílém.

V naší republice se zatím, alespoň se domnívám, husy alsaské vůbec nechovají, přestože byly nově zařazeny do vzorníku.

Husa alsaská náleží do řádu vrubozobí. Zástupci tohoto řádu jsou velcí, zavalití ptáci s dlouhým krkem a krátkým zobákem.

Společným znakem všech vrubozobých jsou vroubkované okraje zobáku, lamely, které původně umožňovaly vrubozobým filtrovat drobné částečky z vody nebo bahna. Ne všechny druhy se živí filtrací, husy a bernešky se pasou na vegetaci, mořčáci, kteří jsou rybožraví, mají zobák hákovitý, podobný zobáku kormorána. Okraj zobáku morčáků je ale také vroubkovaný, v tomto případě jim dobře slouží k uchopení kluzké kořisti.

Dalším znakem vrubozobých jsou krátké, poměrně vzadu postavené končetiny a všechny prsty kromě zadního spojené plovací blánou. Většina vrubozobých jsou dobří plavci, někteří se za potravou potápí, silné nohy jim pak slouží jako výkonná vesla. Na zemi jsou naopak vrubozobí poněkud neobratní.

Husa alsaskáNázvy ve světě

Anglicky: Alsatian Goose

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.