Ara tyrkysový

Anodorhynchus glaucus

Výskyt: Paraguay, Argentina, Uruguay a Brazílie
Velikost: 72cm
velikost písma:  A A A
12.09.2013     Autor: Roman Strouhal     36546 zobrazení     1 komentář

Popis

Samec je zelenavě modrý, na spodní části těla zelenější. Hlava a krk má šedavě zelenější nádech, tváře,hrdlo a horní prsa tmavě šedavě hnědé. Ocasní pera jsou shora zelenavě modrá, zespodu tmavě šedá, nahé okruží oka a pruh nahé kůže u kořene spodního zobáku bledě žluté. Zobák šedočerný, duhovka tmavě hnědá, běhák tmavě šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata nebyla popsána, mají se podobat dospělým jedincům.

Rozšíření

Ara tyrkysový obývá ve volné přírodě Paraguay, provincie Misiones a Corrientes-severovýchodní Argentina, provincie Artigas-severozápadní Uruguay a RioGrande do Sul a Santa Catarina-Brazílie. V současné době je považován za vyhynulý druh.


Život v přírodě

Ara tyrkysový dříve zvaný ara modrý, je velice vzácný papoušek, který obývá různý biotop. Jsou to na východě Paraguaye nejen nížiny-otevřené a polootevřené, střídané s dešťovými lesy ale i horské oblasti 200-600 m n. m. Žije i kolem řek, které vytvářejí zátopové a bahnité oblasti. Na západě zalétává až po Gran Chaco, kde jsou zase suché křovinaté oblasti. Ara tyrkysový je mimo hnízdění migrující druh, který byl spatřen při svých toulkách za potravou i v severozápadní Uruguayi a také na západě až u Rio Grande do Sul v Brazílii. O životě arů tyrkysových není mnoho známo. Někteří ornitologové ho považují za vyhynulého ale tato zpráva nebyla potvrzena. Ary modré zde nespatřil ani nejstarší domorodec(95 let) z vesnice Lomas. Jeho otec mu vyprávěl, že se živil zelenými plody akrokomiové palmy; na zemi je však nesbíral. Ve volné přírodě se živí stejnou potravou, jako ostatní arové, je však specializován na plody palem Butia yatay. V korunách těchto stromů se velice obtížně pozoruje, protože jeho zbarvení je stejné jako listy palem. Hnízdit má v říjnu-lednu, mladí ptáci vylétají z hnízda i v únoru. Budují si je v dutinách větších stromů i v pobřežních norách.
CITES ho zařadil do přílohy I.

Ara tyrkysovýNázvy ve světě

Latinsky: Anodorhynchus glaucus, Anglicky: Glaucous Macaw, Německy: Türkisara, Dánsky: Havblå Ara, Španělsky: Guacamayo Glauco, Finsky: parananara, Francouzsky: Ara glauque, Italsky: Ara glauca, Japonsky: umiaokongouinko, Japonsky 2: ウミアオコンゴウインコ, Holandsky: Blauwgrijze Ara, Norsky: Asurara, Polsky: ara turkusowa, Portugalsky: Arara-azul-pequena, portugalštině brazilské: Arara-azul-pequena, Rusky: Серо-голубой гиацинтовый ара, Slovensky: ara sivá, Švédsky: Blågrön ara, Čínsky: 灰绿金刚鹦鹉

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

11.01.2014, 20:18 cone
Ara tyrkysový se v současné době považuje za vyhynulý druh.