Husa velká

Anser anser

Výskyt: Listnatý a stepní pás Euroasie
Délka: 80 cm
Hmotnost: 2,6-3,9 kg
Počet vajec: 5-10 ks
Inkubační doba: 27-28 dnů
Průměr kroužku: 20 mm
Potrava: Převážně rosltinná - obilí, trávy
velikost písma:  A A A
24.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3392 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Velká husa, dlouhá kolem 80 cm o rozpětí 170 cm se světle šedým peřím takřka bez jakékoli příměsi hnědi. Zobák má světle masovou barvu nebo je oranžově červený s bílým nehtem. Nohy jsou v souvislosti s původem zbarvené masově až růžově, mladí ptáci mají nohy šedohnědé. Její hlas je nosové štěbetání „ong..ong" nebo zvučné a troubivé volání.

Prostředí

Husa velká navazuje na husu polní jižně od jejích hnízdišť a je rozšířena po celém listnatém a stepním pásmu Euroasie. Její omezené rozšíření ve střední Evropě je dílem člověka. I dnes je husa velká lovnou zvěří a například v Německu se loví v listopadu a v prosinci. Tam kde je však chráněná, se oblast jejího rozšíření pomalu zvětšuje. Takový nárůst se týká především zbytkových populací severních oblastí, husy velké dále vysazují myslivci, některé mohou pocházet i ze zoologických zahrad. Husa velká má mimoto možnost zdivočet ze zajetí - je totiž výchozí formou našich domácích hus. Její přirozené prostředí tvoří rákosinami obklopená jezera. Její stav v Evropě by se mohl pohybovat okolo 10 000 párů, z toho však hnízdí jen několik set párů v Německu, stavy hus však tu stou pájí.

Husy velké jsou tažní ptáci. Středoevropské husy odtahují v září a říjnu přes Francii jednak do Španělska do oblasti ústí Quadalquiviru, zatímco severské husy velké, především přes 10 000 islandských, přezimují na Britských ostrovech a v okolí Severního moře. Do středoevropských hnízdišť přilétají od začátku března.

Rozmnožování

Husy velké žijí po celý život v páru. Mladé páry se setkávají během první zimy, žijí však pak ještě jedno či dvě léta jako snoubenci, než poprvé zahnízdí. Husy, které ve stáří ovdověly, často už nenajdou nového partnera. Když si vyhledávají partnera, husy se k sobě opatrně a vytrvale přibližují a obě pilně štěbetají. Manželství je zpečetěno, když oba partneři najednou křičí. I později vyhledávají příležitost, aby si sborově zazpívali. Jejich dueto označujeme jako vítězný pokřik a můžeme jej slyšet i od domácích hus. Mimoto se husy s partnerem dorozumívají o své náladě celou řadou kontaktních zvuků.

Hnízdo staví jen samice, a to s oblibou na vyvýšenince v rákosinách. Snáší k tomu rákos z okolí a zřizuje hromadu ze stébel. Hnízda mohou být jednotlivá, nebo mohou tvořit řídké kolonie. Zatímco husa sedí na vejcích, houser hlídá v určité vzdálenosti od hnízda, aby je neprozradil. Když se blíží nepřítel, jímž se oba dospělí ptáci cítí ohroženi, brání svou snůšku syčením, kousáním a máváním křídly. Během hnízdění se hnízdo husa velká plní prachovým peřím, a když si samice udělá při sezení přestávku, aby se nakrmila, očistila a vykoupala, přikrývá jím vejce.

Hnízdění probíhá od konce března do května, husa sedí na vejcích od nakladení posledního 27 až 28 dnů. Vajec bývá 5 až 10 a jsou asi 85 mm dlouhá. Oba rodiče vodí housata. Ta zůstávají první den ještě v hnízdě a na první noci se vždy vracejí zpět ke spánku. Housata se v prvních 12 hodinách naučí poznávat své rodiče a od té chvíle sledují jenom je. Tomuto i období v krátké vymezené době říkáme období zvýšené vnímavosti.

Potrava

Husa velká je vegetarián. Živí se trávou, obilím, bramborami, bobulemi a bylinami.

Husa velkáNázvy ve světě

Anglicky: Greylag Goose, Německy: Graugans, Dánsky: Grågås, Španělsky: Ansar Común, Finsky: Merihanhi, Francouzsky: Oie cendrée, Islandsky: Grágæs, Italsky: Oca selvatica, Japonsky: Haiirogan, Japonsky 2: ハイイロガン, Holandsky: Grauwe Gans, Norsky: Grågås, Polsky: Gęgawa, Portugalsky: Ganso-comum, Rusky: Серый гусь, Slovensky: Hus divá, Švédsky: Grågås, Čínsky: 灰雁

Foto: http://tolweb.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.