Ara vojenský

Ara militaris

Výskyt: Mexiko, Kolumbie, Venezuela, Ekvádor, Argentina
Velikost: 70-80cm
Hmotnost: 1–1,2kg
Kroužek: 8,5mm
Počet vajec: 2-3ks
Inkubační doba: 24-26 dnů
Potrava: Směs semen pro velké papoušky, ovoce, zelenina
Cena: 100 000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
12.09.2013     Autor: Roman Strouhal     37411 zobrazení     0 komentářů

Samec je celkově zelený, na zádech a křídlech se slabě olivovým nádechem, hlava méně intenzivně zelená, zadní část krku s modravým nádechem. Čelo červené, nahá lícní oblast masové barvy se čtyřmi úzkými pruhy purpurově zbarvených peříček, hrdlo olivově hnědé. Spodní část zad, kostřec a vrchní krovky ocasní modré. Spodní křídelní krovky zelené, vnější okraj ručních letek modrý, ocasní péra hnědavě červená, zakončena modře, spodní strana ocasu a letek olivově žlutá. Zobák šedavě černý, duhovka žlutá, běhák tmavě šedý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata jsou matnějšího zbarvení, duhovku mají hnědou.

Rozšíření

Mexiko, Západní Kolumbie, severozápadní Venezuela, Ekvádor, severní Peru, Bolívie, severozápadní Argentina.

1. Ara vojenský kolumbijský
Ara militaris militaris
Velikost: 70 cm
Rozšíření: tropická zóna Kolumbie od údolí Dagua východně po oblast Magdalena a Santa Marta a po severozápadní Venezuelu; jižně po východní Ekvádor a provincie Lambayeque a Cajamarca s severním Peru.

2. Ara vojenský mexický
Ara militaris mexicana
Velikost: 80 cm
Rozšíření :Mexiko, severně po jihovýchodní Sonoru, severovýchodní Sinalou a jihozápadní Chihuahuu. Chybí ve vlhkých pralesích Karibských nížin Chiapas a Oaxaca.

3. Ara vojenský bolivijský
Ara militaris boliviana
Velikost: 70 cm
Rozšíření: tropická zóna jihozápadní Bolívie, vzácněji v severozápadní Argentině v provinciích Jujuy a Salta.

Život v přírodě

Ara vojenský žije nejen v nížinách ale často byl spatřen i ve vyšším pohoří. V Andách ho ornitologové spatřili i 3500 m vysoko. Občas zalétává i na kukuřičné plantáže a do ovocných sadů, kde působí značné škody. V pralesích se zdržuje většinou v korunách vysokých stromů a tam si také vyhledává dutiny k hnízdění. Samice snáší obvykle 2 vejce a hnízdí od března do července. Po vyhnízdění se arové (většinou mladí ptáci) shlukují do hejn o počtu 10-40 exemplářů a migrují za potravou. Ara vojenský se živý plody různých stromů, bobulemi, ořechy, semeny a jiným krmivem jako ostatní druhy. Jeho hlas je velice hlučný, nejintenzivnější se projevuje za letu. CITES ho zařadil do přílohy l.

Ara vojenskýNázvy ve světě

Latinsky: Ara militaris, Anglicky: Military Macaw, Dánsky: Soldaterara, Finsky: smaragdiara, Francouzsky: Ara militaire, Holandsky: Soldatenara, Italsky: Ara militare, Japonsky: midorikongouinko, Japonsky 2: ミドリコンゴウインコ, Norsky: Soldatara, Německy: Soldatenara, Polsky: ara zielona, Rusky: Малый солдатский ара, Slovensky: ara zelená, Čínsky: 军金刚鹦鹉, Španělsky: Guacamayo Militar, Švédsky: Soldatara

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.