Arasari černohrdlý - černohřbetý

Pteroglossus aracari

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 35-40 cm
Hmotnost: 177-309 g
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 16-17 dnů
Potrava: Plody, příležitostně beobratlí a drobní obratlovci
velikost písma:  A A A
26.11.2013     Autor: Adam Bura     5229 zobrazení     0 komentářů

Jedná se o druh arasarie vyskytující se v jihoamerických státech, konkrétně jsou jeho domovinou: Brazílie, Francouzská Guayna, Guyana, Surinam a také Venezuela.

V místech svého výskytu obývá arasari černohrdlý vlhké tropické a subtropické lesy v nížinách, ale také sekundární porosty v místech se silnou těžbou dřeva. Najdeme jej však i v těsné blízkosti lidských obydlí na polích, plantážích a dalších typech kulturní krajiny. Vystupuje maximálně do výšky 400 metrů nad mořem. 

Arasari černohřbetý vytváří čtyři poddruhy, a to - Pteroglossus aracari roraimae, Pteroglossus aracari atricollis, Pteroglossus aracari aracari a zřejmě taky Pteroglossus aracari vergens.

V současné době se jedná o jednoho z "nejčastěji" chovaných arasariů v České republice. Kromě několika soukromých chovatelů jej najdeme i v některých zoologických zahradách, například se jeho chovem může pochlubit Zoo Olomouc a Zoo Plzeň. V té plzeňské pak chovají poddruh Pteroglossus aracari atricollis. Zřejmě první odchov v naší republice se podařil teprve v roce 2004 v soukromém chovu Petra Dohnala z Topolné. Jednalo se o odchov poddruhu Pteroglossus aracari roraimae. Kdo by se chtěl dozvědět o tomto chovatelském úspěchu něco víc, tak velice zdařilý článek najdeme v květnovém čísle časopisu Nová Exota z roku 2004.

Arasari černohrdlý - černohřbetýNázvy ve světě

Anglicky: Black-necked Aracari, Německy: Schwarzkehlarassari, Polsky: Arasari kedzierzawy, Rumunsky: Tucan cu cap negru

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.