Drozd plavý

Turdus obscurus

Výskyt: Tajga, Indonésie, JV Asie
Velikost: 22,5-24,5 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 13-15 dnů
Potrava: Všežravec
velikost písma:  A A A
26.11.2013     Autor: Adam Bura     10684 zobrazení     0 komentářů

Drozd plavý (Turdus obscurus) je typický zástupce asijských drozdů (kosů). Hnízdí v hustých jehličnatých lesích, a v tajze východně od Sibiře do 3100 metrů nad mořem. Je silně migrující, zimu tráví tito ptáci v jihovýchodní Asii a v Indonésii. Vzácně zalétává drozd plavý také do západní Evropy.

Uspořádané hnízdo buduje drozd plavý ve stromech, samičky drozda snáší většinou od 4 do 6 vajec. Migrující a zimující ptáci často tvoří malá hejnka. Jedná se o všežravce, živí se širokou škálou hmyzu, kroužkovců a také bobulí.

Patří mezi atraktivněji zbarvené zástupce rodu Turdus. Samec má šedou "kápi", bílý nadoční proužek (podle kterého dostal tento druh i anglické pojmenování Eyebrowed Trush), černou uzdičku, rudooranžová prsa a bok, hřbet, křídla a ocas jsou hnědé, břicho a spodní krovky ocasní má zbarveny bíle. Samice je oproti samečkovi hnědší a boky i prsa má o něco bledší. Samice v první zimě má bledě žluté konečky středních letek. Mladý samec má náznaky zbarvení dospělého samce. 

Hlas tohoto druhu je jednoduché hvízdání, podobné jako u blízkého příbuzného drozda brávníka (Turdus viscivorus). V literatuře je hlas tohoto druhu popisován jako slabé "tsíí" a bublavé "dak-dak, čak".

Drozd plavýNázvy ve světě

Anglicky: Eyebrowed Thrush, Německy: Weissbrauendrossel, Estonsky: Taigarästas, Slovensky: Drozd olivkastý

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.