Straka škrabošková

Dendrocitta frontalis

Výskyt: Východoindický Himaláj, Nepál, Bangladéš, Barma
Velikost: 38 cm
Počet vajec: 3-5 ks
Potrava: Bezobratlí, ovoce a bobule
velikost písma:  A A A
27.11.2013     Autor: Adam Bura     6076 zobrazení     0 komentářů

Straka škrabošková patří mezi tzv. "asijské stromové straky". Jedná se o malý, a "zvědavý" druh z čeledi krkavcovitých.

Tento druh je o něco menší než sojka chocholatá (Cyanocitta cristata). Typické pro něj, a pro ostatní druhy z tohoto rodu, je podsadité tělo a dlouhý ocas. Dospělec má krk,šíji, horní část hřbetu a hruď velmi světle šedou. Zbytek těla je zbarven rezavě. Ocas, letky a maska jsou černé. Juvenilní pták má matnější černou barvu na hlavě, hruď je zbarvena jak peřím šedým, tak i hnědě. Krovky jsou hnědo-šedé.

Straky škraboškové žijí v otevřených skupinách (ačkoli to můžou být i skupiny velmi uzavřené), jejich domovinou jsou Himaláje v severo-východní Indii, Nepál, Bangladéš a Barma (Myanmar). Zde se vyskytují převážně v horských lesích, často v poměrně velké nadmořské výšce.

Potravu tvoří převážně bezobratlí různých druhů, S oblibou loví straka škrabošková rojící se termity. Také pojídá ovoce a bobule. Složení potravy je tedy pravděpodobně stejné jako u ostatních druhů z rodu Dendrocitta.

Hnízdo je malá, uspořádaná stavba, často umístěná v bambusovém houští, v malých stromech a keřích. Obvykle snáší 3-5 vajec.

Hlas je popisován jako různorodý, ale obsahuje "kovové" zvuky používané, stejně jako u příbuzných druhů, jako poplašné volání. Samotné volání zní jako "hrdelní",klikavé u-vuip. Poplašné volání je pak prudké, pronikavé, kovové drí, nebo drít.

Straka škraboškováNázvy ve světě

Anglicky: Collared Treepie, Německy: Maskenbaumelster, Dánsky: Masketræskade, Španělsky: Urraca Acollarada, Finsky: Bambuviidakkoharakka, Francouzsky: Témia masquée, Italsky: Gazza dal collare, Japonsky: Kaoguroonaga, Japonsky 2: カオグロオナガ, Holandsky: Maskerboomekster, Norsky: Praktskjære, Polsky: Sroka czarnolica, Rusky: Масковая древесная сорока, Slovensky: Strakaňa masková, Švédsky: Halsbandsträdskata, Čínsky: 黑额树鹊

Ilustrace z knihy Birds of South-East Asia od Craiga Robsona

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.