Tangara leskloskvrná

Tangara dowii

Výskyt: Kostarická vysočina a západní Panama
Velikost: 13 cm
Hmotnost: 20 g
Počet vajec: 2-3 ks
Potrava: Drobné plody, hmyz a jiní bezobratlí
velikost písma:  A A A
27.11.2013     Autor: Metod Macek     4587 zobrazení     0 komentářů

Tento druh je stredne veľký medzi tangarami a je endemitom na Kostarickej vysočine a západnej Paname, kde sa vyskytuje od 1200 metrů do 3000 metrů nad morom v dažďových lesoch. Hniezdo si stavia z vetvičiek a lístia. Samica znesie 2-3 vajcia.

Dospelá tangara meria 13 centimetrů a váži 20 gramov. Hlava a chrbát má čierne, krídla a chvost sú modré, hruď je bieločierna, brucho hrdzavé a korunka na hlave je červenohnedá. Samec a samica sú si veľmi podobní, ale dospelý samec má výraznejšie modré sfarbenie. Mladé jedince sú všeobecne nevýraznejšie a nemajú korunu na hlave.

Tangara leskloskvrnná žije v pároch, rodinných skupinách alebo v zmiešaných kŕdľoch. Tangara leskloskvrnná se živí malými plodmi, hmyzom a pavúkmi.

Tangara leskloskvrnná náleží do čeledi tangarovití (Thraupidae), což je čeleď amerických pěvců z podřádu zpěvní. Tato rozsáhlá čeleď nyní zahrnuje 372 druhů v 96 rodech; intenzívní taxonomický průzkum může v budoucnu vyústit do rozdělení v řadu menších čeledí.

Převážná většina druhů tangar dnes žije v Jižní Americe, kde se podle současných názorů tato skupina také vyvinula; mnoho druhů však žije také ve Střední Americe a jejich vztahy se sesterskou čeledí kardinálovití (Cardinalidae) nejsou dosud plně objasněny. Studie nížinných tangar ukázala, že osídlily Střední Ameriku opakovaně v dobách vynoření Panamské šíje a Střední Amerika je do značné míry zdrojem jejich značné pestrosti, protože zde vždy po izolaci docházelo k samostatnému vývoji jednotlivých linií.

Tangara leskloskvrnáNázvy ve světě

Anglicky: Spangle-cheeked Tanager, Německy: Glanzfleckentangare, Dánsky: Skælbrystet Tangar, Španělsky: Tangara Caripinta, Finsky: Panamantangara, Francouzsky: Calliste pailleté, Italsky: Tangara di Dow, Japonsky: Sazanaminanairofuukinchou, Japonsky 2: サザナミフウキンチョウ, Holandsky: Glansvlektangare, Norsky: Paljettanagar, Polsky: Tangarka luskowana, Rusky: Пятнистая танагра, Slovensky: Tangara prskaná, Švédsky: Paljettangara, Čínsky: 斑颊唐加拉雀

Foto: http://neotropical.birds.cornell.edu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.