Aratinga aztécký

Aratinga nana

Výskyt: Střední Amerika
Velikost: 26cm
Hmotnost: 75-85g
Kroužek: 5,5mm
Počet vajec: 3-5ks
Inkubační doba: 26-27 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce, zelenina, zelené krmení
velikost písma:  A A A
13.09.2013     Autor: Roman Strouhal     24571 zobrazení     0 komentářů

Samec je celkově zelený, na kostřeci, lících a příuší jasněji zelený, opeřené ozobí v okolí nosních dírek má oranžově žluté. Hrdlo a prsa olivově hnědé, více olivové ve spodní části. Spodní krovky ocasní zelené, vnější letky ruční a loketní modré, spodní krovky ocasní bledě zelené. Spodní strana letek šedá, spodní strana ocasu olivově žlutá, nahé okruží oka bílé. Zobák rohový, duhovka oranžová, běhák šedý.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata jsou zbarvena stejně jako dospělí, duhovku však mají hnědou.

Rozšíření

Jamajka, Karibská oblast, Střední Amerika, Mexiko, západní Panama.

Poznámka:

Dříve se používal naprosto nevhodný a nepřijatelný český název aratinga nana nebo zoologicky nepřesný název aratinga naholící (nahé je jen okruží, navíc téměř u všech druhů rodu Aratinga).

1. Aratinga aztécký ostrovní
Aratinga nana nana
Velikost: 26 cm
Rozšíření: Jamajka

2. Aratinga aztécký jižní
Aratinga nana astec
Velikost: 24 cm
Je podobný subsp. nana, ale celkové zbarvení má bledší a žlutější, obzvláště na spodní části těla. Hrdlo, prsa a břicho je bledě hnědé, zobák menší. Tento poddruh někteří systematikové uznávají jako samostatný druh a řadí k němu subsp. vicinalis a melloni. Rozšíření: tropická zóna Karibských ostrovů od Veracruz, Mexiko, jižně k oblasti Almirante a ojediněle v západní Panamě.

3. Aratinga aztécký severní
Artinga nana vicinalis
Velikost: 24 cm
Podobný subsp. astec ale celkové zbarvení má jasněji zelené, hrdlo, prsa a břicho více zelené a méně hnědavé.
Rozšíření: severovýchodní Mexiko od středního Tamaulipas jižně po severovýchodní Veracruz.

Život v přírodě

Aratinga aztécký žije v kopcovitých stráních a v lesnatém pohoří své domoviny, v některých oblastech ve značném počtu. Živí se nejrůznějšími druhy plodů, bobulovinami a semeny. Nejraději vyhledávají semena stromů kujava, ze kterých vykusují dužinu i semena. V termitištích si vyhrabávají chodby a dutiny, ve kterých hnízdí.

Subspecie astec žije v pohoří tropické zóny až do výše 800 m nadm. výšky. Na poloostrově Yuacatan patří k nejrozšířenějším druhům a vyskytují se zde i v deštných pralesích. Také v Hondurasu jich žije poměrně hodně.

Krmení

Aratinga aztécký přijímá slunečnici, semeno kardi, proso, lesknici, loupaný oves a veškeré ovoce, zeleninu a bobuloviny, především pak jablka, třešně, hrušky, červený rybíz, angrešt, jeřabiny, bez černý, nezralé klasy pšenice. Ze zeleného krmení dávají přednost různým travinám, pampelišce, drchničce apod.

Aratinga aztéckýNázvy ve světě

Latinsky: Eupsittula nana, Anglicky: Olive-throated Parakeet, Německy: Aztekensittich, Dánsky: Jamaica-aratinga, Španělsky: Aratinga Pechisucia, Finsky: asteekkiaratti, Francouzsky: Conure naine, Italsky: Parrocchetto golaoliva, Japonsky: chamunemekishikoinko, Japonsky 2: チャムネメキシコインコ, Holandsky: Olijfkeelaratinga, Norsky: Mayaparakitt, Polsky: konura oliwkowa, Rusky: Ямайская аратинга, Slovensky: klinochvost hnedohrdlý, Švédsky: Olivbröstad parakit, Čínsky: 绿喉鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.