Aktuálně: 2 759 inzerátů261 230 diskuzních příspěvků19 163 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 16.07.2023, 10:51:36 xxx.xxx.235.72
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 16.07.2023, 10:47:52

my dnes byli v lese o chvilku později, než včera - až kolem půl sedmé. A krásně jsme cestou zpátky zmokli. Bouřilo ale v dálce a tak nám voda nevadila. Borůvek modro, pár hub, setkání s krásným srncem, dneska zcela vzorný pes… prostě krása. A hlavně déšť zahnal dusno a ochladilo se na báječných 19 stupňů.

Xerxova
Xerxova 15.07.2023, 19:57:09 xxx.xxx.235.72
Plaka:

Jaká je objemově produkce slin v tropech? 🙂

je to zvláštní. Yoda má oproti Nightovi mnohem mohutnější hlavu s výraznými pysky. A produkce slin je proti Nightovi výrazně menší. Yoda je snad nejmenší slintal ze všech našich dog. Dokonce do lesa ani hadr nenosím, stíhá to odmýt v potocích (zatím tečou v každém údolíčku)

Xerxova
Xerxova 15.07.2023, 18:53:45 xxx.xxx.235.72

a teď ty psí z horkého týdne - ale často chodíme brzičko, takže se psisko vyřádí za chládku

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 15.07.2023, 18:50:27 xxx.xxx.235.72

tak nejprve ty nepsí - začíná vykvétat kruštík - letní orchidejka. Máme jich za humny “plantáže”. A potkali jsme i hnilák smrkový

Xerxova
Xerxova 14.07.2023, 20:40:15 xxx.xxx.235.72

nejbližší kontakt jsme měli mimo krmítko - v rohu zahrady byl velký jeřáb a na jeřabinách hodovaly kvíčaly. A já kousek od jeřábu sbírala prádlo. Najednou poplach, rána na zem a boj o život - tak dva metry od mých nohou. Chytla jsem Betku za obojek (aby to nechtěla jít řešit)… a jen jsme na sebe všechny tři zíraly. Kvíčala prohrála boj o život a ještě dost dlouho trvalo, než se paní krahujcová vydýchala (tělíčko se celé chvělo) a vznesla se i s těžkou kořistí. 

Poměrně často ale má smůlu i po úspěšném lovu. Sojky a straky ječí, poskakují kolem, ale do konfliktu nejdou… ale pokud se objeví šedivky, má draveček smůlu a je hladový.

Xerxova
Xerxova 14.07.2023, 15:27:09 xxx.xxx.235.72

u nás na zahradě už roky (hlavně v zimě u krmítka) loví paní krahujcová (že ne pan krahujec je dáno velikostí - ta naše uloví totiž i hrdličku). Jen jednou jsem ji viděla nelovit - seděla na naší střeše a probírala si peří. Jinak je to vždy poprask všech opeřenců, rychlý pohyb a pád dravečka s kořistí. Neruším ji - zraněný kos či hrdlička nebo kvíčala by asi stejně nepřežili a tak čekám, až je boj o život ukonce, draveček si odpočine a vydýchá náročný lov a pak si přenese kořist na vhodné místo ke konzumaci.

Xerxova
Xerxova 13.07.2023, 07:09:20 xxx.xxx.0.1
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.07.2023, 06:06:50

rhodeský ridgeback i catahoula nejsou lehce zvládnutelná plemena pro začátečníky. Zvláště leopard je často povahově labilní (alespoň ty, co jsem znala) a chtějí hodně specifický přístup a hodně pochopení… U obou těchto plemen se musí počítat i s jistou nesnášenlivostí k ostatním psům.

Žádný z těchto psů nevystačí s delšími procházkami - chtějí práci, zaměstnat hlavu, dlouhé výlety… I labrador je akční lovecký pes… 

A máte představu, jak vypadá labrador, když přijde z procházky v dešti? Nejlépe proložené bahenní lázní v každé kaluži, kterou potká?? Umíte si představit, jak a kde ho v paneláku budete sušit?  I to je třeba promyslet…

Xerxova
Xerxova 12.07.2023, 13:11:59 xxx.xxx.235.72

poslední okamžiky bazénu pro vnoučátka… je to už dávno, Night byl kachna a kachnil se tak dlouho, až ho ve švech prorazil… tady na fotce již jen zbytky vody.

Ale Night byl extrémní vodomil a vodní šílenec… Tady jako pětiměsíční štěnítko

Obrázek
Xerxova
Xerxova 12.07.2023, 06:47:41 xxx.xxx.235.72

pes je zvíře smečkové. Samota mu prostě vadí. Když nemůže mít smečku psí, naváže se na smečku lidskou. Spokojení pak bývají všichni. Ne - nemusí každý pes spát v posteli. Klidně může spát i venku (ale musí na to mít věk, srst a kondici. A povahu). Ale i pro venkovní psy je kontakt se smečkou (tedy tou lidskou) hrozně důležitý. Budete s ním na zahrádce? Dlouho? I když bude třeba sychravý listopad, nebo mrazivý únor… Budete se mu každý den věnovat - aby byl vychovaný, poslušný… budete si každý den hrát (aby byl spokojený, měl vás rád), budete chodit každý den ven (aby byl socializovaný a mohl se potkat i s jinými pejsky)…. To vše je třeba zvážit. 

Je to závazek na spoustu let - den za dnem a nedá se vynechat. Je třeba mít zajištěnou péči po dobu dovolených (a nebo plánovat dovolenou se psem - a zase - pokud bude jen zahradní a boudový, dá se s ním jet třeba do apartmánu???, bude zvládat čistotu??), i po dobu nemoci paničky… Pes je obrovská radost, ale i starost a hlavně zodpovědnost. Za tvora, kterého si k sobě připoutáme…

Xerxova
Xerxova 11.07.2023, 08:20:47 xxx.xxx.0.1

ale štěňata z množíren se přeci neprodávají ve stodolách, chlívech, sklepech… prodávají se buď na parkovištích (k nám je dlouhá objížďka, rozbitá cesta, zrovna odjíždíme a dáme si sraz na benzínové pumpě, ať to nemáte tak daleko…) a nebo v hezkém bytě, kde je jen to právě prodávané štěně… Psí mamina tam nebývá (už má štěňat plné zuby, štěně by plakalo, kdyby vidělo maminku a odjíždělo… ) . A ke kotcům či klecím vás nepustí, i kdyby se množírna nacházela ve stejném místě, jako byt. A schovají to za hygienu chovu, abyste tam náhodou na botách nezanesli nákazu…

nepodceňujte množitele - oni to umí… A i když to náhodou neumí, tak spousta lidí si toho zuboženého drobečka stejně odveze (vždyť ho musí zachránit) a nevidí to, že díky jejich penězům pojede tento styl chovu dál. Protože dokud bude poptávka…

Xerxova
Xerxova 10.07.2023, 21:39:27 xxx.xxx.235.72

nejmenšího králičího do boudy?? Myslím, že třeba interšampion Mireček by měl jiný názor…

Opravdu ven možná tak ten špic (ven velikostně asi od střeďáka nahoru, pomík by asi nebyl v boudě nejlepší nápad), je to zdravé, odolné, veselé, hlídací… a hlídání zahrady je jejich přirozenost. Ale i tak chtějí procházky, a hlavně přítomnost lidí…

Xerxova
Xerxova 10.07.2023, 13:07:41 xxx.xxx.235.72
Naali:

My už konečně venčíme doma. Máme týden na to se hodit do klidu než přijede návštěva na dovolenou 🙂

Xerxova: Pobavily mě finské kuželky. Já tu hru poznala až tady. Tady v tom pořádají turnaje celé vesnice 🙂

bylo to fajn - vyblbli jsme se všichni - chce to trochu fyzické šikovnosti, trošku strategie, umět sčítat a odečítat… pohodová zábava pro celou rodinu bez ohledu na věk (nejmladší hráč měl osm a zvládal). Na vejšce jsme v čase dávno minulém hrávali gorodky (a psali si to do hodnocení aktivity studijních skupin 😄)- a je vidět, že jsou ty hry příbuzné

Xerxova
Xerxova 10.07.2023, 12:01:38 xxx.xxx.235.72

Nightovi se dělali jen po dlouhých přejezdech autem - stačilo promazat jelením lojem či vazelínou před cestou. Jinak na ně netrpěla žádná naše doga.

Letití chovatelé dog říkají, že jsou jedinci, kteří můžou být celý život na betonu a otlaky nemají a jiní mají otlaky i když lehají jak princezna na hrášku

Xerxova
Xerxova 09.07.2023, 20:46:09 xxx.xxx.235.72
Doron:

Xerxová, to jste jim to udělala hezký 🥰!

A vnučka, úžasná psovodka 🙂!

nejen já - děda je taky děsně důležitý… vážně, jinak bychom třeba nemohli jet s vnoučaty k moři, když byla malá přesně dvouletá, bráška o dva roky starší a Night byl půlroční padesátikilové “štěńátko”. Tato trojka neměla chybu… ale tím, že jsme byli schopni oba jak přebalit případnou (tehdy již vzácnou nehodu), uvařit, hrát si na pískovišti nebo dozírat v moři… tak to šlo střídat a užili si to všichni. Teď už je to s nimi skoro nuda…

Xerxova
Xerxova 09.07.2023, 18:20:13 xxx.xxx.235.72

ještě doplním. V sobotu ráno se to objevilo, v neděli to bylo výrazně menší a v pondělí téměř neznatelné. Od úterka nic. Možná jedno lehce citlivější místo???  

Xerxova
Xerxova 09.07.2023, 18:09:19 xxx.xxx.235.72
sutrik:

Ta třetí fotka… 😀 

Program s vnoučaty zní skvěle. Klobouk dolů.

já si říkala, co na tom guláši je k smíchu 🤣 Než mi došlo, že jde o jiný soubor fotek… Nojono - létající pysky nemají chybu.

ale jedna smutná zpráva pro nás - rozbil si špičku ocasu. Sice chceme malovat, takže ta předsíň mě nemrzí… ale jeho nadšené vrtichvostění při vítání dětí po celý týden vedlo k opakovaní krvácení. Sice je to malá ranka… ale vím, že z toho může být celoživotní boj… Teď budeme dlouho bez návštěv (a nás tak nadšeně nevítá - a pustím ho hned na zahradu a tam je to zcela v pohodě)… tak se to snad zatáhne a stihne to zarůst…

Xerxova
Xerxova 09.07.2023, 16:21:21 xxx.xxx.235.72

a teď ty psí - měl pochopitelně jinou psovodku (vnučka si to nedá sebrat), u finských kuželek byl překvapivě hodný (to mě překvapilo, špalky jinak miluje), jinak si řádění užíval - ať při honění s dětmi a nebo boji o deku se švagrovou (prý byl při střelbě hodný a tak bude stará deka jeho)

Xerxova
Xerxova 09.07.2023, 16:17:23 xxx.xxx.235.72

týden s vnoučaty skončil. Dítka s námi chodili po lese (kreslili jsme kytky a určovali je v atlase i pomocí moderních software, šli bosi korytem potoka mezi balvany a padlými kmeny, hledali vraní oka, rosnatky i odkvétající lilie a vstavače), dobyli jsme rozhlednu, koupali se v přírodních koupalištích, hráli finské kuželky, fotbal, stříleli ze vzduchovky, pinpong, vařili na ohni bramborový guláš i zažili noční výpravu za hvězdičkami…

Pes je mrtev. Zcela. A to nebyl ani v lanovém centru, ani na koupališti… 

nejprve fotky bezpsí

Xerxova
Xerxova 02.07.2023, 07:23:20 xxx.xxx.235.72
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.07.2023, 07:18:37

no právě…

ale nebudu mít čas nad tím dumat, prostě se to stáhne a bude klid !! Ode dneška tu bude veselo - naše vnoučata a vnoučata od švagrové se švárou - aneb sportovněturistickoblbnoucí týden. I s devadesátiletou babičkou nás tu bude devět (a dneska v poledne ještě o 4 víc). Takže bude doufám konečně na konci týdne i klidný a unavený pes…

Xerxova
Xerxova 02.07.2023, 07:12:30 xxx.xxx.235.72
Vahine:

Taky doufám, že je to jen ten hematom a vstřebá se to 🙏 když on hrozně řádí, když na to přijde, podle fotek…tak snad to bude brzo dobré?! 

Opravdu má obřík Yoda nějaké chybky? Vždyť je dokonalý a moc krásný🌷

jsem divná panička - nikdy mi žádný můj pes nepřipadal dokonalý 😉 Ale vážně - Yoda má hezkou hlavu, rovný hřbet a úžasný pohyb. Ale má i krátký krk, ne zcela dokonalý skus a hlavně ocas nosí zakroucený jako prasátko… 

Chybky zdravotní má - a takové podivné. Třeba od malička má nateklou jednu uzlinu. Přičítalo se to “pubertálně” vysypanému čumáku. Čumák se vylepšil, uzlina zůstala… Podivně odlehčuje v klidu pravou zadní - nic se nenašlo, všechna vyšetření o.k. a v pohybu potíž žádná. Ani výrazná zátěž stav nezmění. A teď ten otok…

ještě se zeptám zdejších odborníků - od štípance se tohle udělat nemůže?? Ta tekutá náplň?