Bonnie se taky dnes na agi tréninku tvářila chvílemi jako absolutně neakční pes. Že jsou prý důležitější věci. Ale chvílemi to valila vpřed jako obvykle.
Dnes to bylo prvně kompletně i s kladinou a ještě tréninkovou minihoupačkou. A parkur nebyl lehký pro začátečníky.
Jsem někdy na některé majitele psů naštvaná a občas nešetřím slovy a emocemi. Jako např. když mi jeden b.b na hárající Bonnie, která šla u nohy, doslova vypustil s klidem devítiměsíčního maliňáka psa. A neměl se k tomu si ho odchytnout. A ještě měl komentáře, když jsem se hlasitě s protestem ozvala. To teprve něco slyšel.
Ale teď jsem byla naprosto klidná. Nebyl čas. A tím, že majitel zpytoval svědomí a omlouval se horem dolem, jsem klidná zůstala.
Použila jsem paralyzér. Všichni zúčastnění jsou zdraví.
Šly jsme s Bonnie po pěšině. V zatáčce se objevil pán, kousek od něj bulík. Macek. Zmerčil Bonnie, ztuhl, pán na něj zavolal, bulík nic. Jak byl napjatý, vytáhla jsem z kapsy paralyzér a zapla ho do pohotovostního režimu. To jsem udělala za dobu, co ho nosím, teprve podruhé. A to k nám chodí a běhají psi bez vyzvání furt, naposledy předevčírem borderka. Bulík se k nám rozběhl. Plnou rychlostí, co to šlo, pán už křičel. Když probíhal kolem mě, přiložila jsem paralyzér na hřbet a stiskla.
Co se stalo? Skoro nic. Jen následující cvalový skok byl do výšky, ne dálky. Jestli to schytal, tak maximálně zlomek vteřiny, fakt to kolem mě pálil na maximum. Ale začal vnímat i něco jiného než Bonnie, další skok zastavil a pán ho už byl schopný odlovit.
A co pán? Řekl mi, že jsem udělala dobře a omlouval se. Že nečekal, že tam někdo bude se psem. A že jeho pes malé pejsky nechává, nebo si jich nevšímá, už nevím. Z intonace bylo znát, že větší psy asi zrovna nenechává…
Popis je dlouhý, celé to od zjevení psa trvalo maximálně 5 vteřin. Potkali jsme se 20 metrů za viaduktem, viz poslední fotka.
Přemýšlím, jestli raptor něco nečekaného zlikvidoval.
Když byl štěkanátko, dostal levný pelech, počítala jsem s devastací. Taky jo, raptor pečlivě vypáral v obvodu niť. A přes uvolněný spoj tahal výplň.
Taky má rád pískací chlupaté hračky. Některé nechá žít, u jiných s pečlivostí chirurga vypreparuje oko, vytáhne výplň a pískátko. Kdepak roztrhání hračky, to je pro prostý lid, ne pro vznešené. Viz fotka.
S povolením se jako štěně ratloraptor podílel na likvidaci už skomírající prolízačky pro kočky. A “nenápadně” krade jeden pár bot, který je určený k likvidaci a je “náhodou” mezi ostatními botami.
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 01.03.2025, 09:12:03
Paní pinčová chce jít dál a dál, pokud teda neprší, nestříká na ni voda zespodu a není jí ziminka 😂
Akční prckové dají i pravidelný běh, o tom nepochybuju. Akorát to chce na ně myslet s rychlostí. A s délkou. 15 km denně je podle mě moc.
Nepohybuju o tom, že pinčová zvládne 100 km na treku lépe než já. Je pro ni přirozený klus, stejně jako pro většinu psů. Při mé chůzi jde na vodítku svižným klusem, to tempo jí vyhovuje. Při chůzi navolno se občas zdrží, přejde do cvalu, doběhne mě. Větší pes by se na vodítku při mé “rychlosti” chůze vlekl krokem, pro akčňáka by to bylo asi nepříjemné.
A teď to konečně ze mě vypadne 😂 Na dogmidech je to krásně vidět. Předbíhají mě “bednaři". A jejich psi jen tak lehce klušou, většinou ani zdaleka nedošlapují zadními do stop předních tlap. Mohli by stále na dlouhodobou pohodu rychleji. Ta moje jde svižněji, i když jdu jen chůzí. A když se pomalu rozklušu, musí už do cvalu. Je vidět, že občasná změna tempa jí vyhovuje. Ale pravidelně 15 km s běžcem by bylo moc i na ni. Pokud by to nebyl hodně pomalý klus (běžce), musela by celou dobu běžet rychlým cvalem. Oproti dostačujícímu klusu větších psů.
Pejsek nám spadnul, ale nic m nebylo normálně běhal ale za cca3 dny začal být divný, smutný tak jsem radši jela s nim na veterinu a zjistili mu že ma tekutinu c břisě, včera mu vzali slezinu která praskla neví se zda to je v z pádu nebo to byl nádor a při té operaci zjistili že má začínající nádor na játrech, byla jsem v šoku a ani dnes jsem nebyla pořádně schopná se na vše zeptat zda se to dá operovat nebo ne ale věřím že kdyby ano tak mu to vzali. Zitra se chci na vše zeptat jaké jsou možnosti. Každopádně nám pan doktor řekl že teď bude pod kontrolou at víme jak se to zvětšuje.
Podobný příznak měla před pár týdny borderka z rodiny. Najednou spadla. Nevím, jak to dál probíhalo u vás. Fenka ležela s nataženými nohami, nehýbala se, měla otevřené oči. Příznaky odpovídaly mrtvici. Dostala kortikoidy, stav se hned zlepšil, zdála se normální. Za cca 10 dní zase zhoršení, jiná veterina. Vyšetření ukázalo jen malý útvar na slezině, tekutinu v břiše, krevní rozbor a další odpovídal hemangiosarkomu, který zmiňuje kometa. Prognóza byla velmi špatná. A nedopadlo to dobře ☹️
Docela se divím, že při prasklé slezině Váš veterinář neposlal útvar na rozbor. Držím pěsti. A omlouvám se za vystrašení, snad jde u Vašeho psa o něco jiného. Veterinář určitě dělal i další testy.
Odpověď na příspěvek uživatele Boikana z 22.02.2025, 08:06:19
Nehodily by se Vám Altra Lone Peak 8 W olivové? Velikost 38,5. Jsem furt líná dát to na Bazoš 😂Měla jsem je loni párkrát, skončila jsem s obr puchýři na patách.
Z kompromisek mám ráda běžecké Inov-8. Ale ne všechny jsou široké. A loni přestali vyrábět modely s nulovým dropem, prý přechodně. Tak uvidím.
Letos to je 13 let, co jsem si pořídila první barefootky. A 14 s minimalistickými botami. To byl model bot široký, s nízkou podrážkou, ale s dropem 3 mm. Nenosím jen barefoot, tohle byla moje první zima se zimními BF.
Náročný týden. Přemýšlela jsem, jestli to vůbec psát. Někdo by se mohl časem zeptat, proč borderka zmizela z fotek. Bohužel rakovina. Přikládám poslední pořízenou fotku ze Štědrého dne, to jsme ještě netušily. Další fotky jsou z minulého týdne.
A dnes závody v RO, konkrétně RO1. Poslední trénink v listopadu. Malovala jsem si, jak sem napíšu, že jsme to s Bonnie zvládly s postupem do vyšší třídy. Houby 😁 Neskončily jsme poslední jen z důvodu, že v druhém parkuru si jedna paní přišlápla psa a byla diskvalifikovaná. 75 a 81 bodů ze 100. A jsem vlastně ráda. Zase domácí prostředí a hlídání. Má nervozita a nezkušenost, Bonnie je můj první pes. Hodně chyb, ale některé nebudou lepší. Někdy to dáme za výborně, příště třeba nesplníme. Nemám pracáka, ale poměrně svéhlavé plemeno, i když umí, neznamená to, že to bude chtít předvést. Chůze u nohy byla o dost horší, než umíme. Hlavní strhnutí bodů bylo kvůli lehání, bylo v obou parkurech několikrát. Z mého pohledu si “úplně lehla”, ale rozhodčí viděla, že někdy neměla předloktí na zemi. I tak mi to udělalo radost, výrazné ochlazení, klepala kosu i s oblečkem při čekání, než na nás přijde řada. A závod bez oblečku. Snažila se, fakt se snažila předvést ta nejlepší lehnutí, i když jí byla zima.b Před rokem by ani nedosedala. Proto mám radost. Holt do dvojek prolezeme přes 3 splněné závody aspoň na 70.
Chlupatá piraňa zvládla přestup do trojek. Paradoxně do dvojek taky prolízala.
Viz https://roplan.ifer.cz/akce , vybrat Valentýnskou dvouzkoušku, kategorie R1. Je tam i plánek obou parkurů a po najetí na jméno vidět plemeno.
Nějaké fotky z týdne a od třetí fotky ze včerejška. Včera jsme to letos prvně vzali s ratloraptorem autobusem do Slatiňan a zpátky pěšky. Takovou střední variantou, ani ne nejdelší, ani ne nejkratší. Pes v pohodě. Ale jak já dám za necelé dva měsíce 45 km, tak to nevím. A to jsem si dala už po pěti kilometrech pauzu v jedné bezvadné restauraci. A viděla jsem basenji, možná prvně na vlastní oči. To jsou tak krásní psi. Možná se mi líbí nejvíc. Ale stejně bych příště šla do pinče.
Bych si dovolila jen upozornit,že vona jí sice podrazí haksničky,ale žirafa jí pak praští tou kebulí,takže kometa mrtvá😎
Ale houby. Když do žirafy narazí kometa, tak bude mrtvá nejen žirafa, ale i široké okolí. Dost možná vyhyne většina fauny i flóry. Nechtějme to. Kometa prostě nikam narážet nemůže. Zakázáno.
Dopoledne agility, odpoledne procházka k Chrudimce. Cestou zpátky 2 km od domova jsme náhodou potkaly kamarádku s piraňou, tak jsme domů šly společně. Kdybychom to plánovaly předem, tak se ve stejný čas na křižovatce nesejdeme.