Aktuálně: 2 752 inzerátů261 569 diskuzních příspěvků19 170 uživatelů

Příspěvky uživatele

JanaJanaJanaJana

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:02:11 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 08.12.2025, 22:02:52

Horsano, můžete pak Foxe vyfotit? Nebo nemáte tam fotopasti?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:01:01 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 08.12.2025, 16:04:30

Ano, silně stresovaná tráva. O stařinu se nejedná🙂 na té jsme pásli loni, letos je koní 2x tolik a spasené je vše. 

Horsano, máte pravdu, ale takhle to bylo  když byla minulý týden 0. Krom toho tráva neroste, takže co koně vyžerou teď, za týden nebude. Můj ustajovatel pracuje a tvrdě, ale to neznamená, že některé managementové nápady jsou šťastné, už párkrát se mi u něj vyplatilo dát na vlastní úsudek. Případně provary jsem si i veta stejně nakonec platila já sama. A to si nehledám důvody, proč tu stáj opustit. Já bych v ní nejraději zůstala, ale musí existovat dialog, ne se rozhodovat ad hoc.

Teď když bude 10 stupňů tak samozřejmě i balíku není. Jakmile to ale půjde k nule, jde kůň zpět z kratiny.

Výhoda je, že balík je vždy k dispozici. Logisticky je to náročné a kůň bude přesouván mezi dvěma stády, což také není ideální. 

Vlastně Vás tady tím nechci zatěžovat, zas si ale můžu trochu ulevit a porovnat myšlenky, a proto vlákno “O všem a o ničem”🙂 Nechci situaci hrotit, ale zas je pro mne na zimu prostor+stálé stádo+voda+domek+seno ad libitum/často základ bez ohledu na zázem. Zbytek je mi putna. A na tohle nemám omezený rozpočet, vím, že udělat prospívající 24/7 pro 20 koní je daleko náročnější než denně kydat 20  boxů. Zároveň jsem klient, který platí službu. Myslím, že nechci nadstandart.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 20:11:39 xxx.xxx.156.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.12.2025, 20:08:14

Myslíte to přepouštění od balíku na ty 3 ha nebo pokud nechám koně na pastvině se sítí jednou denně? 

Děkuji, zajímá mě to, samozřejmě z toho zdravotního hlediska.

Každopádně pak je zajímavé, že koně na “krátkožíru” se sítí jednou denně pořád nehubnou a jsou hezky kulatí.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 16:44:33 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.12.2025, 14:33:18

Voda je, příkrm denně také. Na 4 koně jsou dvě velké sítě s malými oky naplněné jednou denně, vůbec nemám odhad, kolik kg se tam vejde (odhaduji, že jedna max 15-20 kg? Ale nevím, jestli nemám velké oči). Vím, že to není totální průšvih a ani ideál a taky vím, že střídání stád není dobré. Je to ustájení v dojezdové vzdálenosti a tady v okolí zas takový výběr není. A pak řešte novou stáj na zimu…a ti koně jsou s tou sítí zatím kulatí. Nevím. Já si prostě k tomu balíku budu alespoň průběžně přehánět a příští rok se uvidí. Kdyby ty sítě byly ráno a večer, tak to vůbec neřeším.  Tohle sežerou tak za 3 až 4 hodiny? A pak si musí sbírat, což je fajn, ale nejsem si jistá, že pojrejou dostatek vlákniny, zaplní břicho a dostatečně si “zatopí”.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 11:12:18 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.12.2025, 10:57:26

Paradoxně ty její koně zatím fungují. Vzducholodě jsou stále vzducholoděmi. Achal na tomto režimu také není opadlý. Ale já si stojím za tím, že stařinou/senem prostě koně topí. Původně jsem měla mít balík, svýho koně a achala k tomu na jednom výběhu, jelikož je to část daného stáda, nakonec mi tam nechala jen poníky, které můj kůň nebere a frustrace se zvyšuje, takže nemám moc na výběr než dát svého koně do původního stáda, které má tento režim. No a doufám, že ustajovatel ví, co dělá.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 10:46:58 xxx:xxx.fad4:6a6c

Já už teď vím, že rok 2026 pro mne bude ve jménu stěhování. Kůň netrpí, ale v současné stáji už dělám moc kompromisů, takže jsem se rozhodla porozhlédnout jinde. Můj ustajovatel je takovej kouzelník a pořád si hraje s managementem a nyní mám koně v zimním režimu na kratině+lesík na 3 ha a velké vidle sena denně každému, bez přístřešku právě s tím lesíkem. V případě sloty si můžu koně vyhnat k balíku. U toho by kůň stat mohl s poníkama, ale teskní po stádě na těch 3 ha a dělá kraviny pod sedlem.

Doufám, že moc neopadne, když stádo na těch 3 ha hubení nejsou a ani nemocní. Ale asi mám prostě standart jinde a prostě si myslím, že v zimě by mělo být seno 24/7 anebo prostě aspoň pást na stařině.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 10:39:46 xxx:xxx.fad4:6a6c

Horsano, obdivuji Vás, co všechno unesete. A držím palce. A vydejte knihu prosím, rok ve Volovských vrchách nebo tak něco🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 12.11.2025, 10:20:39 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.11.2025, 08:06:29

No ona ho taky měla pěkně vyplé, no jak popisujete, žádná nedbalost, ale přece.

Takhle, každý si ohrazujme, jak chceme, no a ono pošahanej zplašenej kůň si může ublížit i klasickou nataženou páskou a sloupkem, v tomto směru se jejich kreativitě meze nekladou, a jen jsem chtěla přispět se svojí hrstkou “do mlýna”. Ty fotky minýse byly děsivý a ta částka za to dát ho dohromady taky. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.11.2025, 21:10:20 xxx.xxx.250.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.11.2025, 14:32:17

No známá teda teď řešila zamotaného poníka do lesáckého pletiva. Celou palici oteklou. Vetka říkala, že tak hnusný následky podobného zranění neviděla.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 11.11.2025, 13:59:07 xxx.xxx.250.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 11.11.2025, 11:59:10

Já bych začala množením vořechů “čistokrevný bez PP”. Tím by se eliminoval počet zvířat.
Ale ono je to těžký, když útulky nechtějí teď dát zvíře člověku 55+. Tak množky a všechny tyhle šmejdi budou o to víc profitovat.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 10.11.2025, 09:07:11 xxx.xxx.27.179

Za mně jsou všechny aplikace v ČR vlatsně skvělý…pokud nejsou státní 😀

Když vezmu dotační portály a portál stavebního řízení, tak se dokážu i po letech vytočit do vrtule. Je to drahý a je to na H, totálně. A ve výsledku to zaměstná víc lidí, než kdyby tyto portály vůbec nebyly.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.11.2025, 09:45:32 xxx.xxx.183.14

Ježiš, já úplně zapomněla na víchování 😀 

No tady fakt hrozně záleží, jestli máte boxáka nebo ne. V tý stáji ten kůň snese daleko víc než venku.

U nás 24/7 je většina koní nedekovaných, ale pláštěnku nezateplenou do nepohody dostává cca polovina. Ale přesně, jak tu bylo napsáno, je to prostě kůň od koně. Jsou tam atcí, kterým je to buřt. A pak jsou tam koně, kteří to sice vydrží, ale pak maj různý kašle, jsou v zádech zatuhlí a já nevím, co ještě, anebo je na nich ta nepohoda prostě vidět. Osobně jsem zastánce toho, že když koně jakkoli omezím na prostoru a tím pádem mu nedovolím chovat se co nejpřirozeněji, tak se mu na druhou stranu snažím pomoct. Čili pokud koni nedám na podzim balík a musí se pást, tak zapláštěnkuju, i když má přístřešek. Nebo když ho nechám na pastvině bez přístřešku, aby daný flek vypásl.  Ale opravdu mám na mysli spíš teploty 0 - 5 + déšť nebo silný vítr nebo vše dohromady 😀 
Můj chlaďas má tu hranici, kdy se třese, hodně posunutou, takže dekovat ho nemá smysl, ale jak říkám, mě ta bunda se stay dry šetří čas a koně mi nechoulostiví. Anebo když prší přes noc, nahodim pláštěnku a druhý den nesedlám mokrého koně a můžu hned jet, opět mi to šetří čas.

Tak jako tak i pro nedekovaného koně je odpocka a nezateplená pláštěnka základní výbava. Ono totiž nemusí jít jen o počasí, ale třeba o emergency situace - když přijde taková kolika, velmi často se dekuje a odpocka s pláštěnkou vám v kombinaci nahradí zateplenou deku.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.11.2025, 11:56:20 xxx.xxx.27.179

Díky za názory a případná osvětlení. Já doufám, že to závodiště přežije.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.11.2025, 10:17:26 xxx:xxx.d1d4:b9c6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.11.2025, 10:02:28

Doplněk dávám průběžně a preventivně. Když kůň odmítne, respektuji, ví, kdy má dost.

Mokrý kůň nemá zůstat stát ani ve výběhu, ani na boxe.

Byla jsem zapřísáhlý nedekovač a mám chlaďase - ale vývoj jde kupředu a funkční materiály jsou už skvělé. Používám pláštěnky bez zateplení (abych koně nechoulostivěla, ale s podšívkou, aby mokrá dělá nestuděla): na dopocení, když je fryšno, když 3 dny prší a je do 10ti stupňů a nemají v domku balík a musí se pást, když je do deseti stupňů a extrémní vítr. Koní nejvíc vadí teplota kolem nuly, vítr a déšť. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.11.2025, 09:52:07 xxx.xxx.27.179

MÁm koně 24/7, pase se valná většina roka, vlastěn paseme ještě teď.

Co se týče “odchylek” od běžné složky příkrmu - minerálku dávám dle bohatosti pastvy, kůň si sám kolikrát řekne, že je toho moc a směs s minerálkou prostě nesežere. Zjara (březen/duben) a na podzim (říjen/listopad) přidávám živý uhlík, vždy cca na měsíc. Nakopává metabolismus a podporuje koňský organismus proti schvácení. Když má pak přes zimu a zjara zabořený čumák v seně, přidávám vyvazovač mykotoxinů pro koně. Od nového roku pak podávám kurkumu s pepřem na podporu imunity (musí být pro maximální účinnost smíchaná s olejem).

Co s etýče práce - můj kůň dělá celoročně prd, takže je to spíš dle světla a dle mojí nálady. Snažím se pracovat stejně jako po celý rok hlavně venku, u nás je v zimě tak trochu parodie na jízdárnu.  Ale i tak se dá.  Nicméně nesmí to klouzat jako prase, že jo, ať už bahno nebo námraza, nemám sporťáka, takže nemusím nic hrotit. Je docela chlupatej, takže se většinou celkem zpotí, tím pádem házím odpocku anebo totální vynález posledních let - pláštěnka Bucas s funkcí stay dry, která má teplotní toleranci od 0 do cca 14ti stupňů Celsia - dojezdím, hodím na koně (nesmí být úplně zplavený, ale klasické opocení je v poho), nakrmím, vyberu z kopyt a jdu domů - kůň se pod tím hezky dopotí, a zároveň si v té dece může lehnout i do bahna  a nevadí mi to, pláštěnku mu třeba ráno někdo sebere, takže jinak nedekovaný kůň nechoulostivý….a já nemusím hodinu a víc čekat, než bude úplně suchý, abych mu sebrala odpocku. To fakt všude šířím jako desatero, je to skvělé.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.11.2025, 09:29:25 xxx.xxx.27.179

Fakt moc díky, dost jste mě uklidnily a taky jsem se dost poučila.

Ty projevy fakt byly atypické, před vetem jsem ještě zkonzultovala s tátou, který se zabývá mysliveckou kynologií drahně let a oba jsme to nevyhodnocovali dobře. Naštěstí jí prozradilo úterní ranní kulhání, tam už bylo skoro jasno. 
Vet nás viděl včera podruhý a vše potvrdil, dal druhou injekci proti bolesti a doporučil chodit na mírný procházky, aby to rozhýbala + aby z ničeho neskákala + léky má až do konce týdne. Úměrně věku a s ohledem na tuto zkušenost začínám velmi zvažovat jednou za čas svý fyzio (stejně jako to kupuju koni, jenže ten mě nosí, že jo 😀 na sebe samozřejmě z vysoka kašlu).
Doporučoval mi kloubní výživu, kterou dávám poctivě už tak 2 nebo tři měsíce. A CBD mi vnucoval taky, jenže to neví, že jedním z mých bonmotů je “CBD do každé rodiny” 😀 už 4 roky denně dostává CBD full spectrum s CBG, nejlevnější to maj v krmivách Hulín. JE TO FAKT ZÁZRAK! 🙂

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.11.2025, 20:16:54 xxx.xxx.255.218

Ženy, moc Vám všem děkuju!

Na vet jsme byli už včera, jenže tam přivezli urgent loveckého psa z naháňky potrhaného od divočáka, takže jsme šli všichni domů.

Naklusala jsem teda dneska, doktor tedy řekl, že to bude chtít postupné vyšetření, ale na 95 % odhaduje zaseklou krční páteř. Že se to těm důchodcům děje i z ničeho nic, prostě blbě šlápnou, skočej a je to. Dal ulevovací injekci a zlepšilo s eto. Ještě si ale chce být jistý, takže jdeme zítra, pokud se to potvrdí, už nás nebude mordovat a dá nám léky a a následně rehabilitaci, pokud se to nepotvrdí, půjdou na řadu krve atp.

Velký uf tyjo.  Děkuju. Ty projevy fakt byly divný, ale Vaše zkušenosti mě dost podpořily a dopředu uklidnily. Jsem věděla, že bude dobrý nápad sem napsat.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.11.2025, 10:47:39 xxx.xxx.27.179

Moc Vám všem děkuju, fakt moc, dost to pro mně znamená.

Je to můj druhej pes, ale prožila s emnou celý raný mládí, s ní by umřelo kus mě a celá jedna životní etapa. Ale to asi znáte.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.11.2025, 10:35:50 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 03.11.2025, 10:35:03

Moc děkuju, ale viz výše, obavu mám horší. Ale třeba nám pán Bůh nějaký čas ještě spolu nechá.