Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 17.10.2025, 18:21:55
Trochu s tebou súhlasím a trochu nie..😉
Napíšeš “svisla dutina je pre včely prirodzená” súhlasím, a preto je prirodzený aj ten vysoký rámik
Ale už tie reči o o “prirodzenosti” rozširovať plodové teleso do strany, či dokonca ukladať zásoby nie nad plod, nad hlavu ale niekde do boku to už “nežeriem”😕
ja netvrdím, že včely nedokážu v ležane fungovať včely dokážu fungovať hocikde a pri súsenom včelárovi a nosia aj med ak je dobé stanovište a vyhovuje počasie…
nesúhlasím ale s názorom že najaké rámikmi rozdelené plodisko je pre ne väčšia trauma ako ležan … …
Martin zabudni na túto svoju myšlienku… je to úplne odtrhnuté od zivota aj od praxe..celé roky nepodnecujem NIKDY a včely chovajú vždy už vo včasnú jar plod, podľa podmienok, ktoré som hore popisoval…
Tá druhá tvoja úvaha je je už lepšia, áno Brener chcel aby vnútorná veľkoť úla /počet plástov zodpovedal sile včelstva….ono to platí aj naopak, pri odoberaní medníkov ak sa zoberie veľa nadstavkov, včely zhodnitia existujúci priestor a počet plástov so zásobani vnútornej veľkosti prispôsobia sila včelstva, ktié pôjde do zimy, proste včelár časť včiel zbytočne vyženie…
Ešte poznámka to zužovanie na zimu sa robilo pretože včelstvá boli slabšie do zimy aby sa “neživili hladné krky” a zásoby na jarný rozvoj by už nestačili a TAK SA PONECOVALO, aby mali na chov plodu na jar ,.. ….
Tome ake no tak, prečo sa zlostíte?…opakovanie je matkou múdrosti..
A myslím že píšete pre tých, ktorí chápu alebo sa o to snažia, aj dieťa ked sa učí chodiť padne, a dosť často a to má zostat sedieť?..asi nie, vstane a znovu spadne ald nakoniec sa každý chodiť naučí….
Len tak mimochodom keď už veci vidíme v súvislostiach, nikdy som nepísal že mi kape kondenzovaná voda na chumáč, písal som že to je negatívny jav (bez ohladu na igelit či prehnutú foliu) a ten nevznikne ak je strop dobre izolovaný, paruy naň narazia, idú do bokov a voda kondenzyje na tenkých stenách úla…
Sbírají včely pyl z břečťanu, který právě teď kvete?
ano včely ešte stále zhromažďujú peľ aj z brečtanu, ale už ním nechovajú plod, ukladajú ho do buniek po vyliahnutom plode neďaleko miesta kde sa uloží zimný chumáč, aby ho mali “po ruke” k výchove prvého plodu na jar…
jednoznačne ponechanie prázdneho nadstvku v zime nad včelami považujem za zbytočnú pošetilosť a komplikovanie zdravého zimovania včelstva..Včely vplyvy počasia vyhodnocujú komplexne, nestačí že sa oteplí nad nulu ak nie je slnko a nestačí že svieti slnko alebo ak je oteplenie len pár dní….Samozrejme včely pri rozhodnutí či „povolia“ matke položiť prvé vajíčka nezvažujú len dátum a vonkajšiu teplotu, rozhoduje aj sila včelstva. V slabých rodinách spotrebujú jednotlivé včely aj 2x viac zásob na jednu včelu kvôli udržaniu teploty ako v silných včelstvách a ich výkalové vačky sa plnia teda rýchlejšie. Nemôžu si dovoliť začať s výchovou plodu v zime, lebo na to je potrebné ešte zintenzívniť spotrebu zásob, aby sa aktivizovali žľazy potrebné na tvorbu kašičky. Ak prebehne včasný prelet a nebodaj pár dní im umožní doniesť aj peľ, prvé koliesko plodu môžu zložiť. Silné rodiny nemajú problém prvý plod založiť aj v zime pred preletom a udržať teplotu potrebnú k jeho odchovaniu ale skoro nikdy to nerobia (a v decembri už vôbec nie!) pretože hoci prvé larvy sú kŕmené z tukového telieska na odchov ďalších včiel je potrebný peľ a ten si predčasne nespotrebujú. Včely majú akoby „počítačový program“ a ten vo včelstve vyhodnotí pri začiatku plodovania nielen to či už je po slnovrate, ale berie do úvahy aj počasie a tepelné pomery mimo úľ, rovnako ako zásoby peľu, možnosť preletu, schopnosť včelstva pri zhoršení počasia udržať podmienky nutné pre prežitie plodu a zrejme aj iné faktory. Ak výpočet vyjde, včelstvo získa náskok a ide do silného rozvoja, ak niečo nevyjde a včelstvo precení svoje sily včelár nájde vyhádzané vajíčka alebo uhynutý plod, či pokálané rámiky. Teda včely (obyčajne pri teplej zime) môžu položiť v niektorých rodinách v januári nejaké kolieska plodu, ale štandardne začnú v zime chovať plod až v prvej dekáde februára a na toho „Mateja“ ak sú už po preletoch (či nosia peľ z liesky) sa chov plodu môže intenzívne zvyšovať.
No, tak toto mi nerobte …ja som pochopil vytvorenie tohto vlákna ako možnosť diskutovať o úzkovysokom rámiku, s ktorým nemám praktické skúsenosti a vy ste skončili..😢…
Honza to máš tak (sorry za tykanie, mám to z včelárskeho fóra a tykám všetkým okrem Toma, ten to dovolí len svojim priateľom a tak ďaleko sme sa nedostali..😉) napísal si , citujem:
“Pojdme si to uz konecne pripustit, ze dlouho siroky ul neni zadne dogma Tome a pojdme si hned na zacatku meho pusobeni tady rict, ze budeme navzajem respektovat nazor toho druheho, i kdyz nam se muze zdat mylny.”
Už roky diskutujem s Tomom a požadovať niečo také považujem za idealizmus😉
Vráťme sa radšej ku včelám… ako som napísal, úzkovysoký rámik som nepoužíval a na rozdiel od dadantu s vysokým plodiskom a nízkymi nadstavkami či ležanu ktoré som skúšal niekoľko rokov mi chýbajú praktické skúsenosti…napriek tomu uznávam že takýto plást je pre včely včely prirodzený a PLNE IM VYHOVUJE…
Zabudnime na chvílku na Tomovu snahu hľadať optimum práce a výnosov s rešpektovaním potrieb včiel a skúsme ale uvažovať ďalej, ak je takýto rámik pre včely PRIRODZENÝ a vyhovujúci, je takýmito prívlastkami možné označiť aj LEŽAN?
Podľa môjho názoru, ležan je pre včely neprirodzený, dokážu v ňom fungovať ako v každom inom úli ale … ….. …...
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 14.10.2025, 20:50:38
Nedokážem napísať tak dlhý príspevok ako Tom, ale v podstate súhlasím s tým že ak niekto pouzije prázdny nadstavok nad včelstvom s cieľom ochladenia plodiska aby zastavil plodovanie ROZHODNE TAKTO NEMÁ VČELSTVO ZOSTAŤ CEZ ZIMU!……čo tým chceš dosiahnuť?
ano Gabonu sa dávajú po 2 kusy na úľ… ak si plod nevidel môže tam byť ale zhodíš všetky foretické klieštiky…tak zafumiguj.. ale bude to len orientačné odlahčenie, koncom mesiaca to zopakuj aby si fumigoval včely bez zaviečkovaného plodu..
dávám u třicítky 5 vodorovných drátků, dole jsou hustěji, protože se to má snahu v dolní třetině nebo spíš 2/5 boulit jak se M dole opře o SL. OK, dole to přilepí k SL, jenže ve vybouleninách nemůže být plod ani nic. Tudíž Petr jasně říká, že jsem vymyslel kravinu a má pravdu - sice mám dílo až ke SL, jenže víc plodu tam stejně není, tak proč se s tím trápit?
M v rámku 30 se boulí, je moc vysoká. Méně, ale boulí se i 24, ale 15 NIKDY.
toto je téma kde by som sa rád vyjadril….
podľa môjho názoru problematika “boulení” je umele vyvolaná snahou aby medzistena dosadala na SL… ono v múdrych knihách sa často píše a aj skúsený včelári často odporúčajú medzistenu dávať k SL na doraz a “hore to včely vždy dostaví a dolu pri SL nie vždy”…
ja zásadne dávam MS na doraz k hornej latke a horný drôtik mám k nej čo najbližšie… a medzistena sa mi neboulí…
dôvod je jednoduchý, keď včely začnú stavať medzistenu najprv ju nahrejú na cca 40-41 stupňov aby bol vosk tvárny a ľahšie sa im bral vosk z nej … medzistena nahriata na teplotu cez 35 stupňov sa pod váhou včiel ktoré na nej pracujú mierne predĺži, natiahne smerom dolu… u 15-ky sú to cca 1-2mm ale u vyšších medzistien je to viac… no ak má MS priestor tak jej zmena zvislého rozmeru sa neprejaví, ak ale je opretá o SL tak ako sa môže predĺžiť …horná časť je už spevnená bunkami , dolná sa opiera o SL a nemôže sa predĺžiť tak sa vyboulí… včelár sa musí rozhodnúť a skúšať…
Kým odpovie Tom len poznámka, u 30 by som drátkoval zvisle ale škmo akoby "W", pri vodorovnom drátkovaní jednoducho nedaj spodný drôtik 13 mm od SL ale vyššie aby sa medzisteny oň oprela a dala zatavit.. tých 13 mm nie je zákon😉 a 24 - ky v pohode využiješ… a na SR pásik medzisteny netreba natavovať …
Ale Goro, mám za to, neřekl, že tam (Čína, Rusko) je nějaká bída, napsal, že bychom tam nechtěli žít.
Javali presne ako píše Tom, ja so napísal že je vyššia kvalita života a vývoj ide dopredu, aj v Číne či v Rusku kde sú pri moci komunisti …
to že čínski komunisti dokázali skĺbiť vedeckotechnický pokrok s direktívnym riadením štátu dokazuje že “i tak se dá”…
.. ale číňania sa poučili…"kultúrna revolúcia" ich poučila o slepých uličkách komunizmu, poučili sa ako to nejde…kto neprežil kultúrnu revolúciu nepoučil sa… nemyslím že by češi ale ani slováci dokázali tak rešpektovať príkazy ak idú správnym smerom… my vždy pochybujeme, a každý príkaz či pokyn považujeme za teror…
ale čínu by som nechal tak, máme vlastné problémy..
my sme si na slovensku kde komunisti vládnu uzákonili v ústave že existujú len dve pohlavia (pri hlasovaní vládu podporili kresťanskí politici) a rušíme cirkevné sviatky (pri hlasovaní vládu podporili liberáli)…
a u vás voľby ukázali, že len veľmi málo ľudí si myslí že už STAČILO …
sem tam niekto vyplakáva ako a nostalgicky spomína na to dobré z vlády komunistov ale odovzdať im to zasa “do rúk” to nie, to pŕŕŕ…
(hlavne že Česi budú mať v dvoch najvyšších funkciách dvoch bývalých komunistov a eštebákov. Gratulujem.)
k téme včely ste napísal ako vždy pekne, naozaj som nenapísal že by sa malo jednať o stropné kŕmidlo, že roztok by mal byť “letný” nie horúci a dávať tak 0,4-0,5 denne, ako budú odoberať… ďakujem za upresnenie, “úľovému mágovi” by to malo pomôcť
no neviem či mu pomôžu ostatné rady o živote pred rokom 89…🤔
môj názor som hovoril “cengačom kľúčmi” hneď v roku 90 a znel:
pozor aby sme so špinavou vodou po kúpaní decka nevyliali aj to batole..
no stalo sa, od mantinelu k mantinelu… je to život…
napriek tomu že som prežil viac ako polovicu života za vlády komunistov a život bol jednoduchší, a nemám najhoršie spomienky skôr naopak, nemenil by som…
že prečo?
je vyššia kvalita života, vývoj ide dopredu, samozrejme že je vyššia aj v Číne či v Rusku kde sú pri moci komunisti (ale verte mi nechcel by ste tam žiť…)
Základným problémom EU je že zásadné veci nerieši a o budúcnosti nerozhoduje parlament, ktorí si zvolili ľudia v členských štátoch ale európska komisia , je to partia úradníkov, akoby vláda ktorá vydáva zákony… tam vznikajú a sú presadzované všetky tie blbosti ktoré nám komplikujú život
no a to že fabriky, banky a ostatné nie sú štátne ale sú v súkromných a ZAHRANIČNÝCH rukách je proste kapitalizmus… cnganie kľúčmi ho malo k nám predsa privolať…🤫
opakujem, mám sa oveľa lepšie teraz ako za socializmu a vlády, buzerácie a nespokojnosť boli a sú stále… patria k životu..
a to heslo z reklamy Radegastu znie “život je HOŘKÝ”😉
koľko zásob oddelky skutočne majú, keď im chceš ešte dopĺňať?
dopĺňanie zásob na potrebný stav sa robí tak v polovici září, teraz je to trochu riskantné ..,
samozrejme ak záznamy včelára a reálna prehliadka hovoria že oddelek má zásob málo tak by som to riskol, ale je to o držku… roztok musí byť teplý a chumáč rozvoľnený (teda teplota cez deň nad 12 stupňov)
… ale ja už odložence nedokrmujem, nepotrebujú tak veľa zásob ako kmeňové včelstvá a prípadný deficit sa dá riešiť na jar…
diskusia k plesňam v úli sme viedli diskusiu na Ifaune… rozobrali sme výskumy chorošov a tiež som odporučil že vo včelárskom časopise Dymák č.5/2021 mal Martin Kobliha článok v ktorom uvádzal že už dlhšiu dobu sa venuje príprave preparátov pre včely s látkami extrahovanými z húb, konope, rias plesní a siníc. uvádza že včely nerúskujú len peľ a propolis ale aj plesne! Plesne podľa neho používajú včely na detoxikácii organizmu, šťavy z mycélia (podhubie) k eliminácii onemocnení.
poznáte Koblihu?
čo dodať keď napíšete “PŘECE PENICILIN JE TAKY PLÍSEŇ”
je to maximálne zjednodušenie…
Ja píšem začiatočníkom toto:
Prežijú včely zimu teda aj v úle s plným dnom a pri zúženom letáči? Ale rozhodne áno, ak je včelstvo primerane silné prežijú! Včelár len musí postriehnuť aby sa letáč neupchal mŕtvolkami, aby ho neupchal mrznúci sneh, dobré je tiež odobrať krajné plásty v dolnom nadstavku aby neplesneli a na jar vymeniť dno. ....včely znesú toho veľa...
včely skutočne vyhryzú poplesnené kúty plástov v dolnom nadstavku, ale ja nepredpokladám že im to prospeje …
…včely sú zakrmené, kŕmidlá uskladnené a včely ale lietajú ďalej, dopĺňajú hlavne peľ…kvitnú astrovky a brečtan ale kontrolujú aj ďatelinu plazivú,skorocel a každý kvet v ich dolete.. ….
vidíte Tom, všetko čo ste písali o normalizácii som vám jednoducho nemohol veriť, pretože som vtedy žil..
na druhej strane na na priehrade s vaším priateľom som nebol ale jeho rozprávaniu verím…
to nie sú paradoxy…
už v roku 2014 som mal vážnu diskusiu s kamarátom, ktorý často osobne navštevoval Ukrajinu , poznal detailne pomery, korupčné metódy a zbohatlíkov… nepáčilo sa mi že cez majdan bola zvrhnutá oficiálne zvolená aj keď proruská vláda… ano poznám ukrajincov, poznám kto v prvej vlne utekal pred Rusmi aj to ako všetky informácie boli a sú skresľované oficiálnymi médiami… u nás napríklad bežali vyšetrovania keď si “utečenkyňa” z Ukrajina prišla uložiť do banky vyše milióna eur (25 milionov Kč) v hotovosti… a iné…
to ale nie je dôvod na to aby som podliehal pesimizmu…všetko patrí k životu.. ako to hovorí reklama Radegastu o tom živote?
Tom vy si niektoré veci trochu prispôsobujete a niekedy až klamete… žil som za Husárovej normalizácie, a hoci nekomunista dostal som podnikový byt aj novomonželskú pôžičku…letecky do Bulharská na dovolenku so nechodil, to je pravda..😉…
Váš príspevok mal byť o tom, že prichádza druhá normalizácia…no prečítajte si ten papier ešte raz, Brusel nechce dať peniaze ľuďom a firmám na sankčnom zozname , či sú rusi alebo bielorusi… jednoducho tento papier má byť poistka, aby európske peniaze z D1 nezískali ľudia či firmy z tohoto sankčného zoznamu… vôbec sa to netýka českých včelárov …