Prostě BF se nerojí, BF sbírá medovici…
k tomu sa vyjadrovať nebudem, zrejme vyjadria hlavne včelári ktorí majú osobnú skúsenosť s chovom včely BF, ja ako som napísal postrádam skúsenosti s BF a vytvárať “doměnky” na základe marketingových informácii nehodlám…
A debatovat se mělo o tom, co s tím udělat…
plne s vaším názorom súhlasím, mali by sme diskutovať o tom, čo má včelár robiť aby mal na včelnici kraňky , ktoré mu medovicu dokážu nájsť a priniesť…
ako som už napísal, na Slovensku máme línie kraňky, ktoré boli vyšľachtené na zber medovice. Výskumný ústav včelársky v Liptovskom Hrádku na rozdiel od DOL-u, začal pracovať na zakotvení tejto vlastnosti do línií kraňky chovanej slovenských horách už v sedemdesiatych rokoch dovozom a rozchovaním línie Vučko, ktorá tvorila základ Vigorky a ing. Čermák pomáhal s insemináciou aj pre rozchov línie Carnica Sokol v horskom prostredí Čergovských vrchov. Priamo v Hrádku sa na zber medovice rozchovala línia Tatranky. …samozrejme že paralelne bežalo aj šlachtenie matiek pri slovenské nížiny a dnes sú vyselektované kraňky, matky ktoré majú zameranie na včasné znášky ako Šahanka či Júlia, ale kraňky s týmito matkami včelára ťažko zaplavia medovicou..
Čo by mal včelár robiť aby choval kraňky schopné doniesť medovicu? ak nemá stanovište kde sa medovica pravidelne vyskytuje má problém. pri nadmorskej výške 100- 200 m.n.m. mu ani línie pre horské medovicové podmienky nepomôžu, mimo podmienok pre ktoré boli šlachtené žiadne zázraky od nich nemôže čakať.. V podstate má len dve možnosti jedna je zriadiť si stanovište vyššie v horách 500-700 .n.m. a tam chovať medovicovo schopnú líniu kraňky, alebo kočovať za medovicou. ale ako som napísal riskuje, že rozvoj kraňky pri včasnej jari mu nezabezpečí dostatok včiel schopných zbierať medovicu v potrebnom čase. Môže však včely, s ktorými ide na medovicovú kočovku sa môžu posilniť z včelstiev ktoré nejdú na medovicu 2-3 plodovými plástami a tie 1,5-2 kg včiel už dokážu pomôcť pri zbere medovice na kočovnom stanovišti.
existuje ešte možnosť ako včelár pomôže včelám pri zbere medovice, že bude chovať včely pre stredné pásmo…konkrétne u mňa je to 300 m.n.m. a línia kraňky “Sitňanka” je vyšlachtená neďaleko mňa v Banskej Štiavnici. Sitňanka a vlastne aj naše miestne kraňky sú schopné pokryť jarné znášky a v prípade výskytu medovice sa aktívne a razantne zapojiť do jej zberu. Samozrejme ako každý kompromis, je to na úkor maximálnych výkonov…Sitňanka nedokáže z prvých znášok doniesť toľko ako Šahanka , ani z medovice toľko ako Carnica Sokol (50-70 kg medice na rodinu) ale chov takýchto línií kraňky je tiež riešením…