Aktuálně: 2 775 inzerátů261 352 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Třetí víčko

acher (neregistrovaný) 09.09.2025, 19:17:19 xxx.xxx.222.196

Alan ježky bere jako domácí,takže si jich nevšímá

Sarah01
Sarah01 09.09.2025, 19:57:59 xxx.xxx.162.253
Sardullah:

Bože, jenom ne ježky…nechci zas celý podzim v noci několikrát vybíhat ven, protože Gina ty ježky venku slyší a tak dělám noční bojovky, nechci furt lovit ježky a někam je odnášet kvůlivá psům…Matěj není zakapanej proti klíšťatům a blechám a ani nebude a při představě, že chytne od ježka blechy😴

Já taky ježky nechci, nemůžu pak Julču dostat domů. 😊

Buggyra
Buggyra 10.09.2025, 05:52:56 xxx.xxx.198.226

Já chci ježky, všude síla slimáků, na zimu potřebuji uskladnit jablka, to mi je slimejši do Vánoc snědí, nacházela jsem přeživší slimáky mezi jablky ještě v březnu, jak se jim tam dobře bydlelo, mrchám, pěkně v teplíčku před mrazem…

Jala jsem se hlodavce chytat pastičkou, jednu jsem uzmula chlapovi z domu, a povedlo se mi dva dny zpět chytit matku i s mládětem, oba pěkně kleplí za krkem, měli to rychlé, tak to mám ráda. No a pak se nechytilo jeden den nic a pak včera pastička zmizela! Prostě není ani spadlá pod stolkem, ani zatahlá pod buňku, kam až jsem viděla… myši se mi pomstily a pastičku stopily! 

No takže protože chytání hlodavců mělo u slepičích kolegyň úspěch (pravda, tu poslední macatku jsem jim musela rozporcovat, blé), tak nakoupím proviant a začnu chytat ve velkém. Ať má každá slépka denně myšku 🙂 Budou vejce jako od pštrosůch. Na jaře jsem se pokusila myši ztrávit, ale kulový, jedovatý zrní zmizelo, myši tak leda ztloustly. A od minulých let se i obměnila osádka, zatímco dříve to byly myšice temnopásé, které mi ještě byly sympatické a nemnožily se geometricky, letos to jsou myši domácí, a je jich, že mi to uskakuje nad ránem pod nohama, takže s tím budu muset začít něco dělat radikálně… Povedlo se mi zkrmit tolik ovsa, že jsem mohla poslední pytel uklidit do barelu, tak už nebudou mít hody, ale koně a holčičky toho rozsypou, že by uživili laboratorní klec bodlinatek, takže vnější zásah bude také nutný. Zatím jsem v marné naději instalovala živochytku, ale na jaře se mi v několika týdnech chytila jedna myš, takže bída, spíš na to moc nespoléhám… nakoupím pastě a bude.

Už jsem ze zoufalství i přemýšlela, že bych pořídila nějakou kočku (kocoura, kastráta, nebo dva…), jenže mně do výběhu chodí cizí kocouři, takže by to bylo prekérní, aby mi ty moje kočky nemlátili. Cizích kocourů je dost, ale že by chytali myši, o tom si můžu nechat zdát. Spíš tak mi tam nějakou tu myš domácí přinesli, si tak představuju, že se tam myši najednou zjevily. Myši začaly hospodařit v buňce v polystyrénové izolaci a sypou nám po buňce polystyrenové kuličky, je to na budku.

Buggyra
Buggyra 10.09.2025, 08:24:09 xxx.xxx.198.226

Kolegyňka v práci…

Pracuje tu půl roku, za tu dobu každý měsíc dělá měsíční výkazy. Minulý týden jí přeposílám informaci, kdy je termín pro tohoměsíční dodání podkladů k měsíčním výkazům. V pátek jí předávám podklady, které máme za ten měsíc shromážděné, aby je utřídila, zkompletovala, seřadila, očíslovala a naskenovala k dalšímu zpracování. 

V pondělí se ptám “máte ty podklady všechny?” 
A ona “nevím”
já: jakto, že nevíte, přeci musíte mít ke všem řádkům v přehledu vždy dva dokumenty, jednoduché. Které dva dokumenty máte mít ke každému řádku v přehledu výkazů?
ona: éééé…. hmmmm… noooo…
já: tak snad to máte někde napsané, když jsme si to vysvětlovaly, tak jsem vám řekla, ať si to napíšete a když nebudete vědět, ať se podíváte. Tak se podívejte!
ona: éééé…. (listuje, hledá, vzdychá) nooo, tak asi to má být dokument A…
já: a dál?
ona: ééé… no a dokument B???
já: ano, dokument A a B, správně. Máte tyto dva dokumenty u všech položek v přehledu? (pozn. red. položek je každý měsíc asi deset…)
ona: no, říkala jste, že asi ještě něco budu muset hledat…
já: no, to jsem říkala, že pokud budou nějaké dokumenty chybět, tak si je máte vyhledat ve složkách. Našla jste všechny?
ona: ne, nemám to poslední, to mi chybí
já: a chybí vám k tomu dokument A nebo dokument B?
ona: no, oba…
já: aha, tak možná vedle kolegyně zapomněla nebo to ještě nemá hotové. A co je to poslední za název položky?
ona: (uvedla název položky) ***
já: dobře, jdu se po tom podívat. (vstanu a běžím vedle do kanclu, hrabu se ve složkách, ptám se kolegyně, zírám na přehled, který tam má, vytahuju a procházím šanony, až dojdeme s kolegyní k tomu, že nevíme, o čem kolegyňka mluví, v přehledu to napsané není, ten měsíc nevíme o tom, že by ta akce proběhla. Tak se vracím k sobě do kanclu) Jste si jistá tím názvem položky? Nic takového tento měsíc nebylo?
ona: no já to tady v přehledu nemám, nevím, co to mělo být za položku…
já: tak proč jste mi říkala její název, když nevíte, co za položku a vlastně jestli vůbec minulý měsíc byla?! Jinak tedy máte vše kompletní, tj. dokument A a dokument B u každého řádku v přehledu položek?! 
ona: ano, jinak je tedy vše kompletní, všechno mám 🙂

(patnáct minut v pérdeli, já odcházím pozdě ke koním, mám tam paní s dítětem, co se přišli podívat, to bude krásná reprezentace, když přijdu pozdě…)

DNES (termín odevzdání výkazů za minulý měsíc)

Procházím dokumenty, než je nahraju na sdílený disk, kde si je bere další oddělení jako podklady. A co nevidím? U dobré POLOVINY položek CHYBÍ dokument B.

🤐

Sardullah
Sardullah 10.09.2025, 09:08:02 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.09.2025, 08:24:09

Tak teď jste popsala mojí noční můru…samozřejmě administrativní úkony jiné, ale princip naprosto stejnej. Když mi v lednu nastoupila nová mladá kolegyňka, tak jsem si říkala…jo, to půjde, je mladá, počítač jí není cizí, cokoliv jsem jí zkraje ukázala, tak to hned pochopila, ale tím veškerá pozitiva a sociální jistoty skončily.

Ano, to můžu stokrát říkat…"vždycky si to napiš, jak postupovat a nějak polopaticky a detailně, abys to podle toho byla schopná na pohodu udělat, když tady nebudu"…tak to byl nadlidskej úkol, když jsem ty její taháky viděla a hlavně zjistila, že podle toho nic neudělá a nejen to, není ani tak systematická, aby to potom mezi ostatními zaháky našla…takže já jsem vždy vysvětlila, nechala já to vyzkoušet, udělala tahák, že by to podle něj zvládlo dítě ze základky i prinscreenami účetního programu v PC v jednotlivých krocích…no a děvče vyzkoušej si to podle toho návodu, jestli to jde, když ne tak poupravíme….no tak výborně, jsi schopná to podle toho udělat…ano…tak si to vyzkoušej třeba klidně padesátkrát, jen na konci nedávej uložit, aby ses to naučila…vyzkoušela jednou…a že prej už to umí…druhý měsíc, co u nás byla jsme byly pouze a jen u základu…tak třetiny toho, co y měla umět a furt jsme se v tom plácaly. 

Jako holka to byla hodná, ale taková mouchy snězte si mě s naprosto laxním…nebo teda spíš žádným zájmem si to trénovat, když mám čas a vim, že mi to nejde…já vždycky říkám své kolegyni “když si nebudeš něčím jistá, tak mi radši zavolej, než abys to posrala”…no tak to máte volno a třeba za den 10 hovorů a takový banality, co už by dávno měla vědět, tak skřípu zubama, ale radím, protože potřebuju, aby to udělala dobře a pak dorazím do práce a tam tři věci kvůlivá kterým nevolala a ty udělaný na hovňajs.

Vůbec nemluvím o tom, že byly rutinní úkony, které se provádí někdy i několikrát denně a vypadalo to, že to je zrovna jedna z věcí, co dělá dobře, co se dělá furt dokola a tak je to automatický…a na konci února, když začnu kontrolovat doklady do měsíční uzávěrky, zjistím, že celý leden a půlku února to dělala dobře a pak to začla dělat blbě…

Byla jsem fakt ráda, že nakonec projevila zájem o návrat moje bývalá kolegyně a že jsem se s touhle holčinou mohla rozloučit ve zkušební době…jako už jsem si pár fakturantek zaučovala, ale já už na to nemám nervy….

Sarah01
Sarah01 10.09.2025, 09:18:10 xxx.xxx.11.197

Taky jsme tady jednu takovou měli, dělala kvalitu, ačkoliv ji nevystudovala, ale na přijímacím řízení se uměla skvěle “prodat”. Odešla před dvěma lety po cca dvou letech a od té doby už má třetí zaměstnání. A to není úplně mladá holka, už má děti školou povinné. Ono to teda nebude úplně věkem, i mezi mladýma se najdou lidi, kteří umějí a mají i výbornou pracovní morálku.

Sardullah
Sardullah 10.09.2025, 09:35:13 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.09.2025, 09:18:10

No tady pak je ještě další problém…ty ženský, který mají potřebnou kvalifikaci a praxi mi nenastoupí, protože si představujou trochu jiný peníze, než co my nabízíme…takže já potřebuju někoho, kdo umí dobře provozně s počítačem a ideálně má zkušenost s nějakým účetním programem….zbytek jí naučim, ale musí se chtít učit…nemám problém se podělit o můj balíček vědomostí😎, ale když je ten můj balíček příjímámjako nevyžádaná zásilka, tak to je potom těžký.

Jak mi říkal můj manžel…"a co jsi si myslela, když si příjmala mladou holku, ta si to k vám přišla za ty prachy odsedět".

No a zase s ženskými v mém věku..50+  co se mi hlásily, tak tam byl zase problém s počítačem…když nemají dobrou uživatelskou úroveň, tak to je pro mě pasodoblé…nemůžu učit vše od základů…prostě když dotyčná neumí ani zkopírovat a vložit, tak může být i snaživá, ale na tohle já nemám čas ani prostor učit to od píky.

Sarah01
Sarah01 10.09.2025, 09:56:40 xxx.xxx.11.197
Sardullah:

No tady pak je ještě další problém…ty ženský, který mají potřebnou kvalifikaci a praxi mi nenastoupí, protože si představujou trochu jiný peníze, než co my nabízíme…takže já potřebuju někoho, kdo umí dobře provozně s počítačem a ideálně má zkušenost s nějakým účetním programem….zbytek jí naučim, ale musí se chtít učit…nemám problém se podělit o můj balíček vědomostí😎, ale když je ten můj balíček příjímámjako nevyžádaná zásilka, tak to je potom těžký.

Jak mi říkal můj manžel…"a co jsi si myslela, když si příjmala mladou holku, ta si to k vám přišla za ty prachy odsedět".

No a zase s ženskými v mém věku..50+  co se mi hlásily, tak tam byl zase problém s počítačem…když nemají dobrou uživatelskou úroveň, tak to je pro mě pasodoblé…nemůžu učit vše od základů…prostě když dotyčná neumí ani zkopírovat a vložit, tak může být i snaživá, ale na tohle já nemám čas ani prostor učit to od píky.

Hm, blbý, přitom si myslím, že mezi 50+  musejí být lidi, kteří PC ovládají perfektně. 🤔Pravda, ti asi práci už mají. 

Buggyra
Buggyra 10.09.2025, 10:15:39 xxx.xxx.198.226

když jsem ty její taháky viděla a hlavně zjistila, že podle toho nic neudělá a nejen to, není ani tak systematická, aby to potom mezi ostatními zaháky našla

ééé…. hmmmm…. noooo…. jakže to bylo?

Obrázek
Buggyra
Buggyra 10.09.2025, 10:20:35 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 10.09.2025, 09:08:02

To je jak přes kopírák.

Jen teda rozdíl v tom, že toto není fakturantka, ani se k tomu mentální náplní činnosti neblíží. Dělá sice administrativní úkony, ale takové ty pro cvičené opice, alá přepište údaje z této tabulky to této tabulky / udělejte kopie těchto dokladů, dejte k nim hlavičkový papír a uložte do šanonu / vyplňte formulář podle příkazu k odeslání / pište si každý den do sešitku, které úkoly jste dělala a jak dlouho vám to trvalo…

prostě když dotyčná neumí ani zkopírovat a vložit, tak může být i snaživá, ale na tohle já nemám čas ani prostor učit to od píky
A to já jsem měla prostor a čas ji to naučit od píky, těch pár hodin jsem si na to dala, naučila jsem ji základní klávesové zkratky, co je pravé myšítko, a podobné taje počítačového světa (nebo třeba že když mám v buňkách excelu vzorec, tak se mi fakt nehodí, když mi ho přepíše natvrdo nějakými daty). Nějaké úplně základní základy naštěstí zvládá, ale vzhledem k tomu, jak dlouho jí některé věci trvají, mám stejně podezření, že místo kopírování to tam vpisuje… Jenže ten čas jsem tomu věnovala na začátku, a teď už se k tomu vracet nebudu, jde mi o ten čas, co mi ona ušetří, ne o ten, co nad tím ona stráví, takže je mi to jedno. Co mi úplně jedno není, je, když je ten výsledek blbě.

Sardullah
Sardullah 10.09.2025, 10:27:04 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.09.2025, 09:56:40

Jo přesně…existují, ale s takovou schopností se opravdu nehrnou pracovat do maloobchodu…

Bobca
Bobca 10.09.2025, 12:06:56 xxx.xxx.223.74

Tak mi dneska posunuli první rehabku na 7,20,pak půjdu o půl 8 na snídani, po ní na pokoj, na půl 9 TAM půjdu zpatky,na cvičení, pak zpátky na pokoj, a o půl 11,na opačnou stranu do vany, z ní na pokoj, obléct se a 100 kroků na oběd a zpatky.. No dostihy hadra.. Začínám brát Doretu 75tku..nedávám to.. Tak uvidim.. A to jsme ráno řešily s doktorkou ty bolesti.. Nebudu chodit na cvičení v sobotu do kinosalu.. Společné, těch 12 lidí.. 

Orionka (neregistrovaný) 10.09.2025, 12:35:16 xxx:xxx.96de:a0a
Sardullah:

Jo přesně…existují, ale s takovou schopností se opravdu nehrnou pracovat do maloobchodu…

Pro 50+ musí být práce s počítačem denním chlebem. I předchozí generace odcházela do důchodu od počítačů.

Sardullah
Sardullah 10.09.2025, 12:37:26 xxx.xxx.30.79
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 10.09.2025, 12:06:56

Hele a nemaj tam třeba na půjčení invalidní vozíky, že bys to oddrandila na něm… jestli by ti to teda taky nezpůsobovqlo bolesti.

Buggyra
Buggyra 10.09.2025, 13:05:58 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 10.09.2025, 12:35:16

Z čeho usuzujete, že pro 50+ je běžné umět ovládat počítač?

Ta kolegyňka, co mi nastoupila do práce, to neuměla. Třiadvacetiletá žába. Jsem se jí ptala, jestli měli počítače na střední. Tak že jo, ale od školy to už zapomněla. Když ten počítač vypínala, tak nechala všechna okna minimalizovaná a zmáčkla čudlík.

Kolegyně uklízečka o počítači ví, že na tom hraje její syn. Padesát jí ani není.

Máme šedesátiletého pokrývače, který si nechává účetnictví o třech papírech za měsíc draze zpracovávat účetní, protože on není schopný si ani přečíst e-mail. Povinnost mít datovku ho dostala málem do hrobu.

Buggyra
Buggyra 10.09.2025, 13:07:55 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 10.09.2025, 12:37:26

Taky hlasuju pro kolečkové křeslo. Aspoň ty častější a kratší pochůzky s tím spláchnout.

Orionka (neregistrovaný) 10.09.2025, 13:13:37 xxx:xxx.96de:a0a
Buggyra:

Ta kolegyňka, co mi nastoupila do práce, to neuměla. Třiadvacetiletá žába. Jsem se jí ptala, jestli měli počítače na střední. Tak že jo, ale od školy to už zapomněla. Když ten počítač vypínala, tak nechala všechna okna minimalizovaná a zmáčkla čudlík.

Kolegyně uklízečka o počítači ví, že na tom hraje její syn. Padesát jí ani není.

Máme šedesátiletého pokrývače, který si nechává účetnictví o třech papírech za měsíc draze zpracovávat účetní, protože on není schopný si ani přečíst e-mail. Povinnost mít datovku ho dostala málem do hrobu.

Pak asi žiju v jiné sociální bublině, respektive bublinách. Několika, které spolu ani moc nesouvisí a ve všech je počítač uživatelsky nutností.

eva (neregistrovaný) 10.09.2025, 13:19:47 xxx.xxx.162.210
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.09.2025, 13:05:58

Tak uklízečky a podobné profese počítač ke své práci nepotřebují…a ti ostatní, no, asi jak kde..moje kamarádka, SŠ, momentálně v částečném ID nemá ani počítač, ani chytrý telefon…v životě na počítači nic nedělala. Já jsem začínala před mateřskou v ZPA ( závody průmyslové automatizace ) ve výpočetním středisku…to byly compy!🤣

Sarah01
Sarah01 10.09.2025, 13:30:28 xxx.xxx.11.197
Buggyra:

Jojo, takových lidí je spousta. Možná by bylo lepší, kdyby hráli ty hry, naučili by se snad i to ostatní. 😀

Orionka (neregistrovaný) 10.09.2025, 15:23:36 xxx:xxx.96de:a0a
Buggyra:

Pardón, ještě se vrátím k vaší 23.leté. Asi nevrátím, chtěla jsem napsat, že jestli 5 let po maturitě všechno zapomněla, tak je úplně…., asi by měla vrátit maturitní vysvědčení, nebo by škola měla vrátit školné.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.