Lísky nám teď dozrávají a po letech nejsou úplně všechny červivé, takže musím vyšetřit čas a něco naškubat, abych měla zase oříšky do müsli 🙂 Vlašáky mám ještě od loňska, ale loňské lískáče jsem vyloupala a už prohnala v práci chřtánem.
Myslím si, že to, co máte, Nikčo, jsou broskve. Nektarinky nejsou chlupaté, a mám za to, že nejsou chlupaté nikdy, ani před dozráním. Broskve jsou chlupaté (semišové, na povrchu plodů) a z porovnání s listy mi vychází, že odpovídá i velikost. Jistě se vám brzy začnou barvit a dozrávat a myslím si, že by to měly stihnout 🙂
Mně, k mé velké, obří radosti, začala dozrávat ve velkém rajčata. Takže paráda, od začátku září sklízím a konzumuji, též okurky jsou obří, z té jedné rostliny polňačky mám sklizeno již nějakých 15 kousků (délka 30 cm plus) a další se již opět houpou na rostlině. Zalévám co mi ruce stačí, pomáhá, že teď více prší, a také že máčíme poníkům to seno, protože z toho je vždycky dost špinavé vody se spoustou živin.
Povedlo se mi konečně zkrmit tolik ovsa, že jsem poslední pytel uložila do barelů, ten mi myši nakousaly, a u něj jsem nachytala nejvíc myší do pastičky (jednou dokonce najednou dospělce i mládě). Jen jednou se myška chytila tak blbě, že jsem ji musela klepnout, to je mi líto, ale prohánějí se tam jak kdyby jim to patřilo, nedá se jinak. V sedlovně mi ožraly čokoládové medaile, a to jsem je tam nechala jednu jedinou noc, no šílené. Mám tam celkem slušné postroje, děsím se, jestli mi ty postroje začnou ohryzávat. Musím nastražit nějaké sofistikované návnady, protože od té doby, kdy jsem sklidila ten pytel s ovsem, jsem na oves už nic neulovila. Budu muset do pastiček stražit asi něco hodnotnějšího. Zatím jsem začala s granulemi pro slepice, ty jsou schopné myšky z pastičky vyžrat, aniž by sklapla, tak jsem včera zahákla namočenou psí granuli do toho háčku, snad se to osvědčí. Slepičí granule by myškám chutnaly moc moc, na barelu s nimi vždy nacházím množství bobků. Koupila jsem čtyři pastičky, budu muset strategicky rozmístit po stáji, na barelech s krmením to myši přestalo zajímat. Vše krmení mám pozavírané v barelech a kýblech s víky, tak už tam asi nechodí. No ale zdrojů potravy mají bohužel dost a dost, koně pravidelně trousí obilí z huby při krmení, slepice také zrovna nejsou čistotné a navíc mají krmení na zemi po celý den, takže se myši dojedí. Měla bych konečně zkusit nášlapné krmítko, alespoň na tu pšenici, kterou slepicím nechávám adlibitně.
Ale seno se nám povedlo strčit pod střechu, koupili jsme do stáje takovou tu nejmenší ocelovou halu s plachtou, a to je báječnost, ve dvou tu konstrukci umíme přesunout po výběhu smykem z místa na místo, a plachtu jsem provizorně dala zatím neoriginální a zatížila jsem ji okolo té konstrukce, nepřivazovala ke konstrukci. Není to v závětří, tak aby plachta kdyžtak odlítla sama a konstrukci nám nepoškodila nebo nezlámala. Ony ty trubky té kostrukce jsou tak za duše v očistci, není to žádný trvanlivý počin, hádám se počítá s tím, že bude ta konstrukce zpevněná tou originální těžkou plachtou, a přikotvená k zemi. Tak to zatím nemáme finálně dořešené, ale povedlo se nám tu haličku využít na přechodné umístění otavy z půl hektaru, který jsme posekali před týdnem…