Aktuálně: 2 779 inzerátů261 396 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Třetí víčko

lesnizinka
lesnizinka 07.10.2025, 11:55:59 xxx.xxx.86.225

Tak nad tím jsem ani neuvažovala, že by to mělo být teplé…než kdesi cosi a se to rozveze. Navíc já bych to určo nejedla hned, jak by to púživezli, takže ohřívání by bylo jasné. Však jsem chtěla napsat ,,tak to hoď do mikrovlnky: no nenaúadlo mě, že nemáš. Vlastně nevím, proč nechceš, ale třeba mamka by bez mikrovlnky nebyla, taky sama, jedna, navaří si mnohdy na 4 dny a pak jen ohřívá v mikrovlnce, říká, že je to úžasný vynález😉Já ji teda nevyužívám takhle denně, ale prostě něco přihřát, třeba mléko na buchtu - všechno tam strkám. 

Ta vajíčka. Já nevím čím to je, že někdy je člověk neoloupe kdyby se posr…😏S našima takový problém nebývá, ale teď jsem měla x krát po sobě od tchánů a loupání…myslela jsem, že je šlahnu do koše🙄

Buggyra
Buggyra 08.10.2025, 06:37:15 xxx.xxx.198.226

Mně se osvědčilo ta vajíčka brát tak týden stará, uložená v pokojové teplotě. A když i tak lepí, tak mi pomohlo je z té vařící vody prudce zchladit ve studené.

Bobca
Bobca 08.10.2025, 09:04:55 xxx.xxx.20.192
Buggyra:

To se ti Bobčo ten oběd pěkně prodraží, když si ho budeš tak jako tak ohřívat… Jestli by ses nakonec za tu stovku denně plus tak jako tak zapnutý sporák nenajedla i sama… Ale asi ne tak hodnotně a pestře 🙂 Tak uvidíš, jak to bude fungovat, asi je to milé, že člověk taky jednou nemusí přemýšlet, co a z čeho, naprosto chápu!

Máš pravdu Buggyro...já se namlsala v tom sanatoriu..tam byla vyvážená a pravidelná strava..a chuťově boží😇

Lituju,že mám předplacený celý říjen😟..Už pak nebudu tam brát..nechci je tu pomlouvat,ale včera byl segedín..Těšila jsem se,mámho ráda.Voda,a v ní plavalo pár-opravdu pár! nudliček zelí..dalo by se to přirovnat k řídké polívce..knedlík byl domácí,byl dobrý..Maso-5 kostek,bylo ho dost,nevadí mi tlusté…Jsem hodně zklamaná..Raduš,já jezdila jako děcko pro oběd našim, kousek do jídelny..takže se dal jíst hned..A nevím,kdo nabízel ty termonosiče-asi charita..Ještě tu mám možnost přes náměstí chodit do průmyslovky za 120..Je prý k tomu zeleninový “raut”, tam si může vzít kdo co chce..a můžou důchodci jíst i tam..Na zítra mám bramborové knedlíky plněné uzeninou a špenát..                                                                                                                              

Buggyro,já se rozhodla to zkusit,protože jsem se začala odbývat..stát (nebo sedět na vozíku)u linky bylo dost nepohodlné..Tak jsem si někdy zašla vedle do bufetu na polívku-dělají tam hutné a dobré-za 60kč..Jídlo bylo za 150.rizoto za 130..Nebo to jen vydržet,pak si zas uvařit víc do mrazáku jak kdysi…Mikrovlnku nemám ráda,když pominu škodlivost těch vln..ohřívá jen dokola,střed je studený..knedlíky vysušené,musí se ohřívat zvlášt v pytlíku..musí se s tím občas zamíchat..

takže otvírám téma mikrovlnka a zkušenosti s ní,hm?🌷

rapotačka (neregistrovaný) 08.10.2025, 09:30:22 xxx.xxx.168.162

Mikrovlnku máme, nepoužívám. Manžel používá skoro na všechno. 

Na - pro obědy chodíme, když je něco moderně zdravého, tak si to nebereme. tzn. nechodíme denně. Některý týden vaří po našem, tak jdeme  denně. ( 92 kč)  

//Ta zdravá jídla jsme vyzkoušeli, takže víme, co odmítáme.//

Buggyra
Buggyra 08.10.2025, 10:19:04 xxx.xxx.198.226

Jé, to mě mrzí, Bobčo, že to s tím stravováním nevychází. Normálně jim pošli stížnost, fakt. Oni si pak na tebe specielně třeba dají pozor a do konce měsíce se budou snažit. Za to to stojí.

Jinak jestli máš možnost té průmyslovky za 120 a třeba třikrát týdně by ses tam zvládla vybrat, tak to by bylo super. Nakonec po tom špitále jsi se taky mrcasila jakou štreku a ještě třikrát denně…

Ad mikrovlnka - nedám na ni dopustit 🙂 Je pravda, že když to ohříváš v talíři, tak je střed chladnější (denně si jídla ohřívám v práci), ale když máš na to ohřívání misku (mám doma), tak se to prohřeje rovnoměrněji. Pravidelně ohřívám v MV mléko na kakao, vystydlý čaj, polívky, těstoviny s omáčkou, rýži, maso (dřív jsem tam ohřívala párky), rozpouštím máslo, rozmrazuju mražené, mikrovlnku používám denně. Umím v ní i uvařit vajíčko 🙂

Kdo říkal, že jsou ty mikrovlny nebezpečné? Jako že by bylo to jídlo z mikrovlnky nějak se zhoršenou kvalitou nebo nutriční hodnotou? Osobně jsem si nevšimla, no zaregistrovala jsem i články, které to vyvracejí. Když ohříváš na sporáku, taky to musíš občas promíchat. Mikrovlnka se dá otevřít bez přerušení toho programu, na tu chvíli se program vypne, zamícháš jídlo, strčíš zpátky, a jak se zaklapnou dvířka, mikrovlnka pokračuje v krasojízdě.

V poslední době jsem se dost odklonila od používání plastového nádobí na cokoli teplého (mikroplasty), takže ohřívám zásadně v keramice a varném skle.

Pokud bys vyloženě nepřekonala odpor k mikrovlnce, mohu též vřele doporučit svůj vposledku nejoblíbenější spotřebič v kuchyni - horkovzdušnou fritézu. Je to vlastně malá trouba s malou spotřebou. Akorát to tedy ohřívá nádobu úplně stejně jako jídlo uvnitř, no prostě jako trouba. Nezkoušela jsem zatím na pití a na nějaké tekutější jídlo v nádobách, ale mohu pro tebe oprubovat. Určitě bude ale vysušovat ještě víc, je to horkovzduch, takže s knedlíky bych byla opatrná, z těch to asi udělá sušenky 😀 Na druhou stranu ty se dají ohřát na sporáku v páře, když nejde jinak. No samozřejmě do horkovzdušky s plasty vůbec bez šance. Zase ale dobře funguje pečící papír a alobal 🙂 Já si v ní třeba pečívám takovou tu malou pizzu z Penny, akorát se tam vejde, a to je super záležitost 🙂

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/mikrovlnna-trouba/

https://szu.gov.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/pracovni-prostredi-a-zdravi/faktory-pracovniho-prostredi/fyzikalni/elektromagneticke-pole/mikrovlnne-trouby/

https://krkonossky.denik.cz/zdravi/mikrovlnka-vyzkum-a-mikroby.html

https://aktin.cz/pravda-o-mikrovlnkach-znici-vsechny-ziviny-v-jidle-nebo-se-ji-bojime-nepravem?srsltid=AfmBOoolvbMvx5adgCW5IkZTmaSh8emHixHudOQx1i7BREeHpg7_blTD

Sardullah
Sardullah 08.10.2025, 11:09:12 xxx.xxx.221.216

mikrovlnku používám…parodaxně asi nejčastěji na ohřívání knedlíků. Když si jdu já pro sebe ohřát knedlíky, tak kvůlivá dvěma plátkům se mi nechce tahat hrnec a pařák, tak to šoupnu do igeliťáku, nastříkám tam trochu vody a tradá…

Neříkám, že si v mikrovlnce nikdy nic neohřeju, ale povětšinou jenom když spěchám, jinak raději ohřívám na kamnech nebo v troubě.

Ale moji chlapi doma ohřívají v mikrovlnce často…a moje mamka taky. Když jí třeba navařím na 3 dny, tak si to jen nandá, ohřeje a nemá s tím práci.

lesnizinka
lesnizinka 08.10.2025, 11:19:24 xxx.xxx.86.225

Mikrovlnka: ohřívám na talíři, na věci, co nechci vysušit dám ten plastový poklop, ale popravdě ho moc nepoužívám. Rozmrazuju vyjímečně. Polívka na talíři se ohřívá pomaleji, doporučuje se v ní nechat nerezovou lžíci. Jinak používám podobně jako Buggyra - na kde co. Škodlivost mikrovln neřeším, mikrovlny jsou součástí záření, které je tady odjakživa a nikdo se mu nevyhneme. Ano, přidali jsme si navíc: mikrovlnky, radia, wifiny, mobily…ale prostě když to neškodí je jedno, kolik toho je. Mikroplasty budou horší, všude a neovlivníme to. 

U nás lidi, co si berou obědy, třeba ze školy, tak říkají, že je toho moc a rozdělujou si to na dvě porce. Kvalita asi jako všude, něco je lepší, něco horší, ale těžko posoudit, každému to chutná jinak. Já včera čistila mrazák a našla jsem tam nějaký zbytek karamelového krému a lučinového krému, asi z nějakého cukroví. Dva balíky hrušek z loňska ještě😏Otevřu comp a vyskočí na mě: úžasný hruškový koláč s mascarpone krémem a karamelem😜Výborně👍Všechno jsem hezky využila, koláč upekla. Tom si ho vzal ještě večer teplý a koulel očima, že to podivně smrdí, jako by jedl rybí tuk. Ten karamelový krém byl předtím tady v kuchyni ještě ve starém mrazáku, který divně páchnul a nešel vyčistit - hlásil vadný filtr a my jsme ho nikde nenašli. Tak jsem ho teď raděj rozvařila a ochutnala, jestli ještě bude smrdět a ne, už to cítit nebylo. Tak jsem byla naštvaná, že mu to smrdí. Ráno ho jdem snídat, já nervozní, co budem teda jíst, když bude hnusný, že budu muset večer upéct něco jiného a ne, ráno byl úplně normální a dobrý😀

Bobca
Bobca 08.10.2025, 11:26:12 xxx.xxx.20.192

ano,díky za články…nepřemýšlela jsem nad tím až tak..Jen jsem ji vůbec neměla potřebu používat,když jsem byla sama..Dostala jsem ji od známého,že byla ve slevě za 500,že měla poškozený obal,nerezová dokonce-asi před 15 lety-dala jsem jí pak kámošce(já v ní dělala jen hrníčkové knedlíky).Doma ji chlap dost používal,(párky,na to sýr..)děcka taky,a na ohřívání knedlí ve větším množství v mikrotenovém sáčku byla dobrá..na vaření rýže ve skleněné misce s poklopem jsem ji dost používala.Ale sama jsem si vařila spíš “eintopfy”,nebo jsem navařila na 14 dní do mrazáku,ale pak to ohřívala na pánvě-nepřilnavé..Kdzž jsem zapoměla vytáhnout balíček,tak jsem ho dala na stupeň 1 pod pokličkou se mi ohřál,sice za dýl,ale mně to nevadilo..A pak,jsem vařila na 2 dny,odebrala půlku,zbytek nechala na pánvičce,po vychladnutí ji dala do mikrotenového sáčku a měla jsem na druhý den-přímo na pánvě..Tady mi vadí i každý den maso-jsem to změnila na zítra na makové buchty…oskenovala jsem jídelníček,ale nejde mi ten sken sem dát…

lesnizinka
lesnizinka 08.10.2025, 12:52:50 xxx.xxx.86.225

Mňáááám makové buchty!👍Těch se nikdy nepřežeru, v pátek jsme dojedli makovec se švestkama😉Doteď byla mramorová bábovka od tchýně a včera jsem upekla ten hruškový koláč. Naše rodina je na mák ujetá, od mala nám babča a mamka dělaly buchty, máme na nich závislost😏Když si můžu vybrat, tak si vezmu v každém případě makovou a až k ní třeba i tvaroh nebo povidla. Ovšem moje pokusy o pěstování máku troskotaly buďto na počasí(nepršelo, zaschlo to) nebo to vyzobali ptáci, prostě víc práce než užitku😏takže jsem to po 10 letech vzdala a kupuju tu v hospodářské prodejně, od malopěstitelů. Zatím byl vždycky dobrý. Doteď jsem čuměla na tenis, mezitím uklidila ložnici a koupelnu a teď konečně lezu ven něco udělat😏

Canka
Canka 08.10.2025, 21:48:50 xxx:xxx.f4e6:c9b2

Ahoj holkyyy..

Říkal někdo makové buchty??Mňam!! I když já miluji nejvíc povidlové buchty..to bych se ujedla..ale můj největší mňamózní kousek je bavorský vdolek🤩

Hlasím,že jsme včera konečně koupili dovolenou..a nakonec letíme na Madeiru!!😍2 roky o tom mluvím,že tam chci a furt tam se mnou nikdo nechtěl skrz to,že to není typicky odpočinková dovča,ale spíš furt výšlapy a výlety…a počasí jak na houpačce..déšť,vítr,slunce..žádný válení na pláži..ale nakonec se kamarádka nechala přesvědčit vzhledem k ceně😀Pětihvězdičkový hotel s pláží oceněnou modrou vlajkou a all inclusive stravovaním na 8 dní zlevněný ze 43 000,- na osobu na 18 990,- kč..brali jsme okamžitě..byl to poslední volný pokoj..odlet je teď v úterý 14.10.2025…už se strašně těším..

To byla ta dobrá zpráva..špatná je,že mi včera odešla asi eletkrika na autě..v zadní části. Komplet mi přestalo vzadu svítit auto..takže jsem s tím nemohla jezdit..ráno u nás pršelo jako blázen,jenže byla tma,když jsem jela do práce..tak prostě nemůžu jet autem,který nesvítí..takže jsem jela na skútru,do práce jsem přijela promáčená jak..no takže jsem volala do servisu a snažila se zajistit co nejrychlejší termín opravy..nakonec zabral slib,že pokud to bude zítra nejpozději,přidám tašku svíček..a to zabralo😂Takže auto jsem tam odvezla už dnes a snad by to během zítřka mělo být..jsem zvědavá na cenu..hlavně to auto potřebuji,musím nakoupit krmení zvěrstvu(jako naschvál mi došlo krmení pro slepice,koňuchy i čičiny - zákon schválnosti)..a v pátek jedu na firemní teambuilding..to je fakt na prd,když je člověk bez auta..

lesnizinka
lesnizinka 08.10.2025, 22:40:28 xxx.xxx.86.225

Já jsem Nikiško normálně myslela, že na Madeiře jsi už byla. To ale asi byla nějaká jiná holčina, která psala ještě na Faunu, se mi to teď trochu vybavilo. Ale vůbec si nevzpomenu, kdo to byl😲(a kde je jí konec🙄) Jen si pamatuju, že se jí to moc líbilo. Ano, nebyla to válecí dovolená, spíš turistická. A k tomu písnu: nebude vám tam už zima?!?🤔Tak když tak, hotelový bazén to jistí😉I s tím autem jsi to nakonec hezky zvládla, snad to zvládnou i v servisu😉Ty krmení nebereš z e-shopů? Já vím, máš toho pro všechny hodně. Tak snad už vám ta dovča v pohodě vyjde, těším se na info👍

Buggyra
Buggyra 09.10.2025, 07:55:43 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 08.10.2025, 21:48:50

Ty bláho, to se teda sešlo, no blahopřeji k výletu a doufám, že budu moci blahopřát i k rychle opravenému autu. Mně když na autě vyflusnulo zadní osvětlení, hodila jsem pod ty plexiskla blikačky od koní a vždy před jízdou zapnula na trvalé svícení a po jízdě vypnula. Bylo to otravné, ale jezdila jsem 🙂 Světýlka samozřejmě jako za duše v očistci, ale svítilo, ve tmě vidět bylo…

Při tom, jak tady lidi jezdí (nesvítí třeba celé auto, svítí jen parkovačky i ve vánici…) jsem si připadala jako hvězda, že jsem to takhle šikovně vyřešila 😀

Bobca
Bobca 09.10.2025, 09:22:44 xxx.xxx.20.192

Já dala v pondělí odpolko auto do servisu..měla jsem ho dovézt až v úterý ráno,ale neměla jsem kde zaparkovat,tak jsem ho tam šupla už dřív-zavezli mě i domů..že jen na výměnu oleje..a když se mechanik podíval na moje pneu,tak se zděsil..No,nechala jsem to na nich..Celoročky mě rozmluvil-je fakt,že mě párkrát překvapil sníh,a vánice,ledovatka..když jsem jela od Zdenky z FM.a mám nějaké doktory v Olmiku v zimě(nerada jezdím v zimě,ale když musím)😟..Dojíždím už asi 4. rok zimáky nonstop..a jsou už dost staré(přezouvala jsem i s diskama)takže napůl zteřelé🤭Hned na druhý den dopol mi volal,že je hotové..že olej byl jak ve friťáku v KFC-nebo po půlročním smažení řízků😲prý 45000 na něj najeto..A přitom asi v únoru mi kámoš od Zdenky se díval,a že to je ještě dobrý…No,dal mi tam syntetiku,což mě trochu děsí..ten rozpustí usazeniny v systému(já jezdila na polosyntetiku)..3 filtry,olejový,vzduchový a nevím jaký-nejde to přečíst+gumy,výměna,a rozleštil poškrábané skla,což by neprošlo na STK.+ práce.Nechala jsem tam 9000 !😎ale mám zas na delší dobu klid..měla ho půl roku dcera,teď si ho nechám už doma..V úterý jedu na kontrolu do Ol.,a stavím se u Jaruš-budu tam na noc.

Bobca
Bobca 09.10.2025, 09:26:48 xxx.xxx.20.192

a zítřkem jsem zrušila obědy..zkusím tady průmyslovku,dá se tam i najíst přímo,od 11,než přijdou děcka…je to trochu dražší-120,ale jsou tam i bezmasé věci…

acher (neregistrovaný) 09.10.2025, 11:02:49 xxx.xxx.222.196

Děkuji všem za kondolence a podporu.💐

eva (neregistrovaný) 09.10.2025, 11:30:23 xxx.xxx.162.210
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 08.10.2025, 09:04:55

Mám to stejně, taky nemám mikrovlnku ráda…knedlíky ohřívám na pařáčku, jsou vláčnější…když ohřívám např. polívku, je to na plynu raz dva teplé…o mlíku do buchet nebo do knedlíků ani nemluvím, vlažné je na sporáku hned. Mamce jsem ji musela kdysi pořídit právě na to ohřívání obědů od charity, muž ji chtěl taky, tak ji koupil…po pár měsících jsem ji z kuchyňské linky vyhodila, protože mi tam vyloženě překážela a nepoužívala jsem ji téměř na nic. Místo ní mám kávovar, ten používáme několikrát denně všichni, i kluci, když přijdou do práce.🙂

Kilian
Kilian 09.10.2025, 11:43:44 xxx:xxx.bbe6:3c25
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 08.10.2025, 22:40:28

.myslím že Elišák, ale nejsem si jistá….

Buggyra
Buggyra 09.10.2025, 11:46:34 xxx.xxx.198.226

Ten třetí filtr bude kabinový nebo pylový - když si pouštíš vzduch zvenčí do auta, aby ti dovnitř nelítalo všechno, co auto natáhne zvenčí, prach, písek apod.

Syntetiky se neboj, dneska jsou už oleje všechny (i ty z ropy) na takové úrovni a s takovými aditivy, že je to úplně jedno, co tam naleješ, myšleno od syntetiky po minerální. Pokud by měl plně syntetický olej rozpustit nějaké úsady, rozpustil je dávno už ten polosyntetický 🙂 Spíš bych se bála toho, že tam byl ten olej tak dlouho a filtr bych vyměnila třeba za půl roku ještě jednou čistě kvůli tomu, aby se ze systému dostalo to, co se v tom oleji po těch 45tkm bylo všechno nahromaděno… Samozřejmě starý olej plný vody a nečistot už nic z motoru rozpouštět a vyvazovat nebude, a ten nový olej se rychleji znečistí a ztratí část vlastností. Filtr oleje stojí pár stovek a dolití oleje bude asi ani to ne, šla bych do toho.

Kámoš od Zdenky je dobrej střelec, jestli podle “barvy oleje” určuje, jestli už je na výměnu 😀

Tak to je super, jestli tě ten servis i s novými pneumatikami stál jen devět. To je moc pěkné. Dneska už nejsou zimní pneu po tisícovce jako bývalo. Já když chci na jeep slušnější pneumatiky, pláznu 3500,- za jednu! Strašný. Taky jezdím jen na zimních a nepřezouvám, až když jsou sjeté. Musím si před zimou změřit dezén. Sice jsou to staré pneu někde z roku 15-17, takže guma už jak beton a sjíždět by se moc neměly, ale holt léto, teplo, a já to auto moc nešetřím (a navíc se v létě na mokru chovalo podezřele dobře - tj. nejela jsem každou zatáčku bokem…), musím na to juknout jestli jsem ještě v zákonné normě… A když ne, tak asi zapláču, škrtím koruny na větší servis v prosinci, tak to by mi z nich rázně ubylo.

lesnizinka
lesnizinka 09.10.2025, 12:00:04 xxx.xxx.86.225
Kilian:

.myslím že Elišák, ale nejsem si jistá….

Jo vlastně ano, i Eliška tam byla, na té svatební cestě? A vůbec, kde Eliška je? Neozvala se strááááášně dlouho😲

Buggyra
Buggyra 09.10.2025, 12:24:56 xxx.xxx.198.226

Já mám mikrovlnku na lednici, na lince bych takovou krabici obří mít nemohla. Na linku jsem dala akorát fritézu a topinkovač a i to mi tam celkem ničí nervy. Zbytek krámů jsem dala na dlouhý stůl podél okna, je tam rychlovarka, rýžovar a pomalý hrnec, přemýšlím, že by se tam klidně ten topinkovač ještě vešel 😀 Ale mám tam zásuvku, kam se vejdou jen tři zástrčky, v jedné je rychlovarka, v druhé lednice a v třetí se střídá ten zbytek. Musela bych tu třetí mít trvale obsazenou tím topinkovačem… tak to je jediný problém, proč to taky nehodím na okno (koupit prodlužku se čtyřmi zásuvkami je totiž moc náročné 😂)

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.