V Brdech pobíhá rys ostrovid
https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-brdech-pobiha-rys-ostrovid-40544380#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
V Brdech pobíhá rys ostrovid
https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-brdech-pobiha-rys-ostrovid-40544380#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
To je v ČR tak malo velkych šeliem, ze je stale taky povyk a clanky a barsco?
Rys je vynimocny, ci?
Tu pocas ruje, rovno vedla posedu vlky skolili jelenca, ostal z neho iba obsah bachora, ten tam lezi doteraz, kosti uz su fuc, aj hnaty.
Ten kruh bol cely krvavy, ale nie je to vidiet a celkom velky.
Je to vedla cesty, ktoru pre hustu siet stop volam Vlčia. Hadam to polovnici nevzali ako provokaciu.
“To je v ČR tak malo velkych šeliem, ze je stale taky povyk a clanky a barsco?“
Ano, málo.
A cim to je?
Není na ně prostor. Vy na Slovensku jste na tom o málo lépe- Máte víc divočiny. Ale medvědi se vám tam už taky nevejdou.
Já tuším, že by se i medvědi vešli, kdyby si je lidi netahali do vesnic z vlastní blbosti… hm?
Myslím, že ne. Ty potřebné desítky kilometrů čtverečních na jednoho medvěda ani na Slovensku nemají. Není to Sibiř nebo Aljaška. Tam je hustota lidského osídlení jinde.
Můj názor.
Budu se opakovat: medvěd ztratil respekt z člověka. Mladý medvěd cítí větší nebezpečí od starého samce v jehož teritoriu se ocitl, než z lidí a tak se vydá z hor dolů. Starý samec dokáže zabít i své potomky, když si je medvědice dobře neuklidí a neuhájí. A kam se má vrtnout? No přece k těm zcela bezbranným lidem.
A je možné, že s vlky u nás to bude v páté, sedmé…. desáté generaci podobné. Vypráví se u nás na severu : myslivec střelil z posedu divočáka, když ho dohledal, seděl u něj vlk, který se nedal tleskáním a hlukem odehnat. Myslivec se vrátil na posed a telefonem si přivolal kamarády - bude nás víc, nebudem se bát vlka nic. Když se přiblížili ke kanci autem nejblíž, jak to šlo, byli už tam vlci 4. Nakonec myslivci zvítězili, vlky odehnali a kance autem odvezli. Bylo, nebylo? Myslivecká latina? Pravděpodobné asi jako vlci s autistou.
Horsana:To je v ČR tak malo velkych šeliem, ze je stale taky povyk a clanky a barsco?
Rys je vynimocny, ci?
Tu pocas ruje, rovno vedla posedu vlky skolili jelenca, ostal z neho iba obsah bachora, ten tam lezi doteraz, kosti uz su fuc, aj hnaty.
Ten kruh bol cely krvavy, ale nie je to vidiet a celkom velky.
Je to vedla cesty, ktoru pre hustu siet stop volam Vlčia. Hadam to polovnici nevzali ako provokaciu.
To je ohlodané jak od myší
Myši těžko. Různí mrchožrouti a na závěr hmyz.
Slyšela jsem vlčí vytí natočené v Oldřichově v Hájích. Dost z dálky, takže možná hřeben od Kozy na západ. Skály, strže, tam by se jim mohlo líbit.
Ještě : slyšeli jste někdy vřeštět nasr…. veverku ? Krev stydne v žilách 😬. Dospělého chlapa to vyhnalo z lesa, asi bychom taky utekly ( bylo nám 15 ), kdybychom ji neviděly 🙃
Které zvíře dokáže usmrtit daňka? Nedalo od nás jednu noc roztrhalo něco 2 daňky a za 2 dny 2 ovce jednomu farmáři. Jde o místo, kde vlci nikdy nebyli ani to nejsou horské oblasti. Takže možnost je toulavý pes nebo přecijen vlci nebo šakali? Kdo by toho byl schopen?
Šakal ne. Rys asi taky ne - pokud nejste na Šumavě nebo v Beskydech nebo tak. Za mě vlk nebo pes.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-smecka-vlku-za-bileho-dne-napadla-stado-ovci-primo-na-kraji-usti-nad-orlici-40547926#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
A tedy do lesa/k lesu se psem jen na vodítku. A proč vlci mohou žít volně??? Jsme holt nepoučitelní. Předci věděli, proč tento druh likvidovali. Vlk nepatří pro své chování do české krajiny. To věděli už naši dědové před 200 roky. Je to škodná jako zelení EKOteroristi.
Předci věděli, proč tento druh likvidovali. Vlk nepatří pro své chování do české krajiny.
Mohl/a byste toto rozvést? Upřímně by mě to zajímalo podrobněji.
No já osobně myslím, že to že naši předci vyhubili vlky muselo mít asi nějaký důvod a na maso to asi nebylo. A asi si těžko řekli něco jako Hej ti vlci se nám nelíbí, pojďme je vyhubit. Mnohem pravděpodobnější je, že to prostě pro ně byla nebezpečná škodná.
Mnohem pravděpodobnější je, že to prostě pro ně byla nebezpečná škodná.
To mě taky takto napadlo, ale těžko říct. Dneska máme taky jiné možnosti než třeba před 200 lety takže taková škodná by to dnes nemusela být. Proto by mě zajímalo trošku podrobněji jak to anonym myslel.
Co si budem, bylo hodně v oblibě i “rekreační” lov a dneska je to hodně osekané. Tich důvodů může být X - ať už zábava, vlastní či hospodářská ochrana apod….
Ano, predátoři cíleně odstraňují z přírody konkurenční druhy; nazývá se to atavismus. A člověk holt byl (a mnozí dosud jsou) z predárorů nejhorší. Kam jsme vlezli, tam jsme vyhubili megafaunu, ve starověku a středověku i druhy střední velikosti, nyní už i tvory drobné.
Abych odpověděl anonymovi. Vlk do přírody patří, domestikovanej pes ne. Tak je to jednoduchý. Něco si o přirodě nastudujte, místo plácáni o ekoteroristech.