Aktuálně: 2 778 inzerátů261 384 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Buggyra
Buggyra 14.11.2025, 14:51:28 xxx.xxx.198.226

Já mám za to, že současné stavy vlků v CZ jsou tak tak. Pokud je naučíme se vyhýbat zvířatům v lidské péči, ať už jakýmikoli prostředky, tak jsme v rovnováze. Pokud je to naučíme, začnou se více soustředit na ty stavy divoké zvěře, a budou měnit teritoria podle volného území a dostupnosti volně žijící potravy, takže začnou regulovat zvěř tam, kde je to potřeba. Ale ten drobný detail, teda že naučit je se vyhýbat našim državám, ten je asi jádrem oříšku.

Ladd
Ladd 14.11.2025, 19:06:33 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 14.11.2025, 14:51:28

Souhlasím. To se ale musí začít opravdu důkladným zabezpečením zvířat a až když toto nepomůže, tak konkrétní problematická zvířata eliminovat.  
Ne jim nabízet ovce jak na podnose a volat po jejich likvidaci.

R (neregistrovaný) 15.11.2025, 15:41:26 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 13.11.2025, 20:10:39

Dobrý deň, toto sú nepodložné informácie, od kial viete že strielame zajace a aký máme ich JKS a NKS? U nás zajace nestrielame už dlho, lebo vieme v akom stave je zajačia populácia.  Ide nám o drobnu preto, lebo sa staráme o prírodu, a nezaujímajú nás len polovačky.

R (neregistrovaný) 15.11.2025, 15:43:53 xxx.xxx.166.63

Zajacov netreba iba vypúšťať, satačilo by keby sa používali poplašné rámy na kombajnoch, tlmila sa ,,škodná",  nepúšťali sa psy a mačky do polí na volno a spravili by sa biopásy

R (neregistrovaný) 15.11.2025, 15:45:52 xxx.xxx.166.63

Viem že ma teraz za termín škodná ukameňujete, ale je to len obsiahlejsi pojem ktorým som myslel (líška, vrana, túl. mačka, kuna, a pod.)

Ladd
Ladd 15.11.2025, 18:17:26 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele R z 15.11.2025, 15:45:52

Vy u vás možná zajíce nestřílíte. Jinde ale ano. A kolik jich v té zemědělské krajině může být. Asi všude nic moc. A bažanti to samé. Zde v Česku vznikají drobné rezervace, udržované extenzivní pastvou velkých kopytníků (zubr, pratur, exmoorský pony). Dvě jsou i nedaleko nás. Z vlastní zkušenosti vím, že drobná zvěř zde jen vzkvétá. Všechny druhy, na které si vzpomenete a pěvci, hmyz… Dle fotopastí se zde množí šakali, jsou zde lišky, kuny, jezevci. Eliminovat predátory tedy netřeba. Nutný je jen ohleduplný vztah lidí k přírodě. 
A ano, zemědělci, to je kapitola sama o sobě. A myslivci. Nepřesvědčil jste mě, použil jste výraz “škodná”.

lesakm
lesakm 15.11.2025, 18:41:18 xxx.xxx.13.109
Buggyra:

Já mám za to, že současné stavy vlků v CZ jsou tak tak. Pokud je naučíme se vyhýbat zvířatům v lidské péči, ať už jakýmikoli prostředky, tak jsme v rovnováze. Pokud je to naučíme, začnou se více soustředit na ty stavy divoké zvěře, a budou měnit teritoria podle volného území a dostupnosti volně žijící potravy, takže začnou regulovat zvěř tam, kde je to potřeba. Ale ten drobný detail, teda že naučit je se vyhýbat našim državám, ten je asi jádrem oříšku.

Současné stavy vlků jsou vzhledem k tomu že jsou dvojnásobné oproti ve Švédsku které je ale přitom 5,5 krát větší než ČR značně nadlimitní (a každoročně +30%) a dokud tu budou domácí zvířata tak se na žádnou divokou zvěř soustředit nebudou zatím vybíjejí jen muflony kteří před nimi neutíkají a už jich moc nezbývá až mufloni dojdou začne tu masakr domácích zvířat. Vlci tu po staletí nebyli a nikomu nechyběli jejich “práci” v pohodě zvládli myslivci , jenže škodná a nejsou to jen vlci má dnes z neznámého důvodu přednost předevšemi, zřejmě je cílem zlikvidovat tu všechny malochovy aby si lidi museli všechno jídlo kupovat už jen v obchodech.🐑ML.

lesakm
lesakm 15.11.2025, 18:46:04 xxx.xxx.13.109
Ladd:

Vy u vás možná zajíce nestřílíte. Jinde ale ano. A kolik jich v té zemědělské krajině může být. Asi všude nic moc. A bažanti to samé. Zde v Česku vznikají drobné rezervace, udržované extenzivní pastvou velkých kopytníků (zubr, pratur, exmoorský pony). Dvě jsou i nedaleko nás. Z vlastní zkušenosti vím, že drobná zvěř zde jen vzkvétá. Všechny druhy, na které si vzpomenete a pěvci, hmyz… Dle fotopastí se zde množí šakali, jsou zde lišky, kuny, jezevci. Eliminovat predátory tedy netřeba. Nutný je jen ohleduplný vztah lidí k přírodě. 
A ano, zemědělci, to je kapitola sama o sobě. A myslivci. Nepřesvědčil jste mě, použil jste výraz “škodná”.

Nejlepší rezervace pro zajíce jsou FV elektrárny u nás jedna je a je to hotový “zaječí ráj” přez plot na ně nikdo nemůže a panely je navíc chrání před dravými ptáky, zajíci se to tam jen hemží. 🐑ML.

R (neregistrovaný) 15.11.2025, 19:36:36 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.11.2025, 18:17:26

Verte mi, alebo nie, u nás v zdruzení sa zvýšil tlak na predátorov (líšky, túl. mačky, a pod.) a zajacov je viac. Myslim si, ze by sa ochranari a polovnici mali zhodnut, a nie zaujat postoj: sereme na to, aj tak to nekdo postriela. Pozoroval som v priebehu min. roku rolu s lucerkou, zapisoval som si počty zajacov: pred prvou kosbou max. 21ks, po druhej max. 17ks, po tretej max. 12, po štvrtej max. 12 a cez zimu tam chodilo max. 8. Pri líštích norách som našiel pozostatky z 3 dospelých zajacov, a to je iba to co som nasiel. Zvysok pravdepodobne skoncil pod kombajno. Videl sem macku jak vybrala cele hniezdo zajacov, s uloveným dudkom chochlatým, tak si myslím, že na tomto sa zhodneme všetci ktorým záleži na prirode. Túlavá ani domáca Macka do prirody nepatry 

Janae (neregistrovaný) 15.11.2025, 21:05:20 xxx.xxx.163.38
R:

Verte mi, alebo nie, u nás v zdruzení sa zvýšil tlak na predátorov (líšky, túl. mačky, a pod.) a zajacov je viac. Myslim si, ze by sa ochranari a polovnici mali zhodnut, a nie zaujat postoj: sereme na to, aj tak to nekdo postriela. Pozoroval som v priebehu min. roku rolu s lucerkou, zapisoval som si počty zajacov: pred prvou kosbou max. 21ks, po druhej max. 17ks, po tretej max. 12, po štvrtej max. 12 a cez zimu tam chodilo max. 8. Pri líštích norách som našiel pozostatky z 3 dospelých zajacov, a to je iba to co som nasiel. Zvysok pravdepodobne skoncil pod kombajno. Videl sem macku jak vybrala cele hniezdo zajacov, s uloveným dudkom chochlatým, tak si myslím, že na tomto sa zhodneme všetci ktorým záleži na prirode. Túlavá ani domáca Macka do prirody nepatry 

A já si myslím, že i ta toulavá kočka do naší přírody už i patří. Kočka do Evropy přišla asi před 4tis. lety přnl (nechce se mi přesně dohledávat) a po tisíciletí se kočka nechávala svému osudu,  takže lovila a příroda si poradila, evropská příroda je kočku za tisíce let už zvyklá, stejně jako byla a je zvyklá na divokou kočku.  A navíc koček i toulavých postupně ubývá, kastrují se.

A stejně je příroda zvyklá i lišku nebo vlka či medvěda. Příroda naopak predátory potřebuje, o tom žádná, problém by mohl být soužití člověka s velkým predátorem.

Nejvíce přírodě škodí obhospodařování člověkem, kočka tu byla od nepaměti, ale zvířecí druhy mizí až zásahem člověka, takže jsme opět u toho, že v ČR prostě chybí příroda, zajíců, pokud vím, ubylo až se změnou hospodaření. 

Zajíci se rodí už životaschopní, ne? Měla jsem za to, že se krátce po narození rozprchnou,  po krajině, právě jako ochrana před predátory,  přijdou jen jednou denně na kojení. Naopak králíci se zdržují pohromadě a predátor vybere celé hnízdo.

Ladd
Ladd 15.11.2025, 21:45:18 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele R z 15.11.2025, 19:36:36

A co mačka divoká? Taky “škodná”?  Jinak Janae má pravdu. Místo kočky divoké tu jsou kočky domácí. Ano, lidé by měli mít rozum a nechovat jich “smečky”.

Ladd
Ladd 15.11.2025, 21:52:38 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 15.11.2025, 18:46:04

Říkal jsem si, jaký vliv budou mít pole s fotovoltaikou na přírodu, na mysli jsem měl drobné živočichy. Ti zajíci by ale měli mít přistup ven, nemohou se tam množit do nekonečna. Liška nevadí, důležité je, aby je tam nestřílel člověk. Ty fv elektrárny, které jsem viděl, byly až k zemi oploceny klasickým pletivem 4x4, tuším, že i s betonovou podezdívkou. Pro zajíce dle mého tedy neosídlitelné. Navíc vysekaný anglický trávník, takže nic moc.

R (neregistrovaný) 15.11.2025, 21:56:44 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.11.2025, 21:45:18

Naschvál som napísal TÚLAVÁ a DOMÁCA mačka

R (neregistrovaný) 15.11.2025, 22:04:44 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 15.11.2025, 21:05:20

Mladé zajace sa rodia síce osrstené a vidiace, no ostávajú váčšinou na hniezde, a matka sa ku nim vracá. Mladý zajac nemá šancu ujsť, používajú taktiku skryť a nehýbať, keď ich najde líška, mačka alebo diviak, tak nemaju sancu. Este sa stava ze stara ked je pri mladatach, tak ich rozhadze, aby predator nenasiel vsetky naraz. Tak isto aj kombajn, mlade sa skrcia a cakaju na koniec. Túlavá mačka do prírody nepatrý, loví nie len pre korist ale aj pre zábavu. S ja som zastanca nazoru, ze pre drobnu zver je aj tak najvacsia tragedia, stav diviacej zvery v poliach. Rozryju hniezda, chytia mlade srncata, zajace, decimuju populaciu drobnej zvery. V Rakúskych polných revíroch, kde sa venuju chovu drobnej, tak maju na kazdej roly napajacku+zásypec, divaka, lisku, kunu ani macku nenechaju ani prejst, a drobnej sa darí. No v Rakusku maju ine polnohospodarstvo, to spravy dost

Ladd
Ladd 15.11.2025, 22:16:15 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 15.11.2025, 18:41:18

Že před nimi neutíkají? Spíš, že jim neutečou, nejsou zřejmě v rovném terénu tak rychlí. V jednom španělském dokumentu uváděli, že v horských oblastech se po návratu vlků populace muflonů po počátečním propadu vzpamatovala. Začali se zdržovat na nepřístupnějších místech, mladé rodit na skalních římsách. Dokonce se prý v populaci prosadily muflonky s růžky, takže schopné ve strmém terénu mladé bránit. Dle mého, muflon tedy nepatří do rovin, ale do hor. Klidně i u nás i když je nepůvodní. 
Studie trusu vlků u nás uvádějí, že jejich hlavní kořistí jsou jeleni a prasata divoká a těch tu je dost, ti jsou přemnoženi. Takže tím soustředěním se na domácí zvířata. Ta jsou v současné době jejich kořistí v nizkých jednotkách procent (nezabezpečená zvířata!). Tam kde žije bobr, je jeho častou kořistí i on (již starší informaci mám, že v jižní části Černobylu se vlci soustředí hlavně na bobry). A to je dobrá zprava; hlavně pro ty, kteří jsou proti návratu bobra. I když spíš pro nás, kteří máme přírodu rádi nezištně. Ti co jsou proti bobrovi, by nejradši korigovali/vystříleli všechno.  
“ v pohodě zvládli myslivci.” Cha cha cha.

Ladd
Ladd 15.11.2025, 22:29:52 xxx.xxx.30.50
»
Odpověď na příspěvek uživatele R z 15.11.2025, 22:04:44

“maju ine polnohospodarstvo”. 
A vo tom to je.

Sarah01
Sarah01 15.11.2025, 22:34:02 xxx.xxx.35.133

Taky nemám ráda označení “škodná”, bohužel můj pes má jiný názor a jakmile najde kunu nebo kočku, přinese mi ji.

Janae (neregistrovaný) 15.11.2025, 22:39:28 xxx.xxx.163.38
lesakm:

Současné stavy vlků jsou vzhledem k tomu že jsou dvojnásobné oproti ve Švédsku které je ale přitom 5,5 krát větší než ČR značně nadlimitní (a každoročně +30%) a dokud tu budou domácí zvířata tak se na žádnou divokou zvěř soustředit nebudou zatím vybíjejí jen muflony kteří před nimi neutíkají a už jich moc nezbývá až mufloni dojdou začne tu masakr domácích zvířat. Vlci tu po staletí nebyli a nikomu nechyběli jejich “práci” v pohodě zvládli myslivci , jenže škodná a nejsou to jen vlci má dnes z neznámého důvodu přednost předevšemi, zřejmě je cílem zlikvidovat tu všechny malochovy aby si lidi museli všechno jídlo kupovat už jen v obchodech.🐑ML.

Není pravda, že po staletí práci vlku v pohodě zvládali myslivci. Už za Marie Terezie dělala divoká zvěř takovu škodu, že nařidila její likvidaci, hlavně divokých prasat, ale i ostatní zvěře a chov v oborách. A asi měli šikovnější lovce  než my těď, protože skutečně stav zvěře velmi klesl a traduje se, že divočáci žili jen v okrajových oblastech a to jen v malých počtech . U nás musí být povolána armáda a stejně nic nezatřelí, i když v 18. století asi neměli tolik lesů neměli kukuřici.

Akorát by mě zajímalo, kolik v té době bylo vlku a medvědů, v té době asi ještě vyhubení nebyli a evidentně nestíhali.

N (neregistrovaný) 15.11.2025, 22:48:31 xxx.xxx.189.103

Asi už k tomu nic nemám.🙂 Podle mého s prohlibujícím se nedostatkem financí zaniknou či se omezí i tyto snahy. Ostatně na nás nezáleží a předpokládám, že nikdo z nás nic nelobuje ani ve prospěch vlků ani proti nim. Můj názor je prostě takový, že se dost lidí nudí a vymýšlí věci či projekty, za které ale nenesou odpovědnost. Záruky prostě žádné a vlastně pokud se nepovede a přemnožení dravci budou páchat škody, tak to musí řešit myslivci a zaplatíme to my všichni. Upřímně bych raději třeba školky než vlky a výdaje kolem nich.😐

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.