Aktuálně: 2 775 inzerátů261 377 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

R (neregistrovaný) 17.11.2025, 15:52:58 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 17.11.2025, 13:34:51

Jak by to asi vyzeralo, keby sa nestrielala polovná zver? Už teraz každý hovorí, že zver je premnožená, a treba ju strielať. 

N (neregistrovaný) 17.11.2025, 16:38:07 xxx.xxx.189.103
Doron:

Ona ten výraz  navíc použila Horsana, veterinářka, ona taky myslivce nemá ráda 🙂.

Já nemám ráda ani ochránce přírody, všechno je to tak ideologicky a politicky zabarvený, nevěřím jim, viz. Národní park Křivoklátsko.

Já mám rád peníze..😀😀 A vím že mnoho lidí taky, akorát nejsou tak upřímní jako já. U ochranářů na hlavní pracovní poměr bych byl tedy moc opatrný.😀K myslivcům( myslím těm opravdovým) chovám úctu už kvůli tomu, že za to nic nemají a kolikrát je to spíš ještě stojí. Mně tehdy hospodář prozradil, jak směšné jsou výkupní ceny zvěřiny do Interlovu? Nějak tak se to jmenuje myslím. Pro všechny ty pseudo-ochránce bych měl jeden vzkaz. Začněte u sebe doma a pokračujte dál.🙂 Postavte se veřejně proti ničení všeho zeleného co neodpovídá té “zkurvené” architektuře moderní doby. Nejlépe přírodu ochráníte když jí nebudete ničit.😐 

R (neregistrovaný) 17.11.2025, 16:42:58 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 17.11.2025, 16:38:07

👍 súhlasím

J5
J5 17.11.2025, 17:19:57 xxx.xxx.3.7

Pánové N a R. Vy znáte nějaký živočišný druh, který by nekořistil výhradně ve svůj vlastní prospěch z okolního prostředí zcela bez ohledu na budoucí následky? Rád se nechám poučit a je úplně jedno kterým směrem se vydáte, ať už k hmyzu, ptákům, savcům, plazům nebo třeba k rostlinám. On totiž pojem ničení přírody je tak neurčitý a všeobjímající že se do něj dá docela dobře zahrnout i to myslivecké přikrmování nebo prostá ptačí krmítka. Přírodu nejlépe ochráníte tak že jí porozumíte a ne tak že budete hlásat něco o neničení. Stejně nikdo pořádně ani netuší co to to neničení vlastně je, protože jen málokdo dokáže dohlédnout na následky které může sebevíc ekonápad mít.

R (neregistrovaný) 17.11.2025, 17:58:32 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 17.11.2025, 17:19:57

Úplne som nepochopil prvú otázku o vyberaní druhu. A ano, aj prikrmovanie zvery je zasah do prirody, aj kŕmenie vtáčikov, aj polnohospodarska produkcia, vlastne vsetko co robi clovek je zasah do prirody. Zijeme v polnohospodarsky vyuzivanej krajine, ktorá určite neni Yelowstone, ani africká step, ani amazonský prales. Do polnohospodarskej krajiny patrí jak polnohospodarstvo, chov dobytka, rybolov, lesníctvo, ale aj polovníctvo, je uz len na nas jak sa ku prirode budeme spravat, a urcite su drobne zasahy nutne aj z lesnickeho aj z polovnickeho hladiska.

orionka-2
orionka-2 17.11.2025, 18:14:04 xxx:xxx.60ae:d502
Ladd:

Já zas vidím, jak vzkvétá biodiverzita přírody na pozemcích nedaleko, které mají v péči ochránci. Vzkvétá i přes přítomnost malých a středních predátorů. Pokud by tomu tak nebylo, tak věřte, že bych ten názor, že dokavat se zvěř dostatečně nenamnoží, je nutné predátory eliminovat, měl.  A proto nemám rád myslivce. Za jejich potřebu zabíjet zvířata pro zábavu obhajovanou tím, že je potřeba cosi korigovat.

Opravdu si myslíte, že korigovat černou zvěř ( divočáky ) je zábava ? Zkuste to. Ostatně u nás v kraji to zkusila policie + armáda a nějak se to nepovedlo. Stálo to několik milionů ( nepamatuju si kolik ) a střelili 3 ( slovy tři) prasata - ať mě někdo opraví, jestli byli 4. A ještě povolali myslivce, ať si je dohledají a zakopou, nechali je ležet. Je hezké, jak tam u vás stoupá biodiverzita, ale když tam myslivci nebudou držet divočáky a srnčí stranou, tak vám to tam za pár sezon sežerou.

N (neregistrovaný) 17.11.2025, 18:14:36 xxx.xxx.189.103
J5:

Pánové N a R. Vy znáte nějaký živočišný druh, který by nekořistil výhradně ve svůj vlastní prospěch z okolního prostředí zcela bez ohledu na budoucí následky? Rád se nechám poučit a je úplně jedno kterým směrem se vydáte, ať už k hmyzu, ptákům, savcům, plazům nebo třeba k rostlinám. On totiž pojem ničení přírody je tak neurčitý a všeobjímající že se do něj dá docela dobře zahrnout i to myslivecké přikrmování nebo prostá ptačí krmítka. Přírodu nejlépe ochráníte tak že jí porozumíte a ne tak že budete hlásat něco o neničení. Stejně nikdo pořádně ani netuší co to to neničení vlastně je, protože jen málokdo dokáže dohlédnout na následky které může sebevíc ekonápad mít.

To je jednoduché s tím ničením přírody a prostředí. Čemu se daří na zámkových dlažbách? Čemu se daří v průmyslových zónách plných betonu? Čemu se daří na neustále se zvětšující ploše dálnic? Čemu prospívá neustále se zvětšující letecká doprava? Musíme na dovolenou fakt letadlem? Musíme vůbec několikrát na dovolenou mimo ČR? A to bych mohl pokračovat ještě dva dny.😐 

orionka-2
orionka-2 17.11.2025, 18:17:57 xxx:xxx.60ae:d502
N:

To je jednoduché s tím ničením přírody a prostředí. Čemu se daří na zámkových dlažbách? Čemu se daří v průmyslových zónách plných betonu? Čemu se daří na neustále se zvětšující ploše dálnic? Čemu prospívá neustále se zvětšující letecká doprava? Musíme na dovolenou fakt letadlem? Musíme vůbec několikrát na dovolenou mimo ČR? A to bych mohl pokračovat ještě dva dny.😐 

Klidně pokračujte. Třeba asfaltovými cyklostezkami. Dalšími obřími nákupáky s ještě většími parkovišti. Ochrana přírody - na papíře. A pokrytecká k tomu.

Omlouvám se pár jedincům, kteří to myslí opravdu ( jako třeba já )

R (neregistrovaný) 17.11.2025, 18:29:07 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 17.11.2025, 18:14:04

to čo sa dialo v Česku, s policajtmi, a armádou, bolo pre Slovenských aj Českých polovníkov veľmi tragikomické, tolko čo sa minulo na odstrel pár diviakov policajtmi a armádou sa mohlo darovať polovníkom/zvysit zastrelne, a mohlo to byt stonásobne úspešnejšie

R (neregistrovaný) 17.11.2025, 18:32:59 xxx.xxx.166.63
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 17.11.2025, 18:14:36

Cykloturistika, bežkovanie, lyžiarske strediská, nelegálne skládky, veľké obchodné reťazce, a mnoho ďalších. Prosím pokračujte, nech pseudoochranari a ekoteroristi vedia co je to tá jejich ochrana prirody.

N (neregistrovaný) 17.11.2025, 18:39:46 xxx.xxx.189.103

Jsem moc rád, že je tu ještě pár lidí které neopustil zdravý rozum a upřednostňují ho před celosvětovou “zelenou” masáží médii a různými spolky. Miluju ochránce klimatu a přírody, co létají na konference, z kapsy jim kouká deset telefonů a nažrat se umí jen v McDonalds.😀 

N (neregistrovaný) 17.11.2025, 18:56:23 xxx.xxx.189.103
orionka-2:

Klidně pokračujte. Třeba asfaltovými cyklostezkami. Dalšími obřími nákupáky s ještě většími parkovišti. Ochrana přírody - na papíře. A pokrytecká k tomu.

Omlouvám se pár jedincům, kteří to myslí opravdu ( jako třeba já )

🙂 Když jsem po dlouhé době přijel do ČR k mamče, byl jsem zděšen. Pamatoval jsem si z dětství kolik stromů kde bylo, kolik ovocných bylo na zahradách..Naštěstí na naší zahradě vše při starém a i “chroští” v zadu tam zůstalo. Je tam čilý ruch ptactva, včel a všeho možného. Ježčí rodinku má mamča pod dřevem na zimu.😀 Ovšem vesnice jako celek se změnila.. K horšímu vzhledem k přírodě.

orionka-2
orionka-2 17.11.2025, 19:01:32 xxx:xxx.60ae:d502
N:

🙂 Když jsem po dlouhé době přijel do ČR k mamče, byl jsem zděšen. Pamatoval jsem si z dětství kolik stromů kde bylo, kolik ovocných bylo na zahradách..Naštěstí na naší zahradě vše při starém a i “chroští” v zadu tam zůstalo. Je tam čilý ruch ptactva, včel a všeho možného. Ježčí rodinku má mamča pod dřevem na zimu.😀 Ovšem vesnice jako celek se změnila.. K horšímu vzhledem k přírodě.

Jo, tam kde byla kopretinová louka, je trávník sekaný každý týden, když přijedou na chalupu. Místo kompostu se sype hnijící “špenát” za plot. 

N (neregistrovaný) 17.11.2025, 19:05:20 xxx.xxx.189.103
orionka-2:

Jo, tam kde byla kopretinová louka, je trávník sekaný každý týden, když přijedou na chalupu. Místo kompostu se sype hnijící “špenát” za plot. 

No přesně a jinak ale green deal nápis i na prdeli.😀😀

Ladd
Ladd 18.11.2025, 00:27:52 xxx.xxx.30.50

Ale to všechno já (a nejen já vidím taky). Jen se zeptám a co proti tomu všemu děláte vy?  Když ti, kteří na to upozorňují (i protesty), jsou pro vás ekoteroristé a vědecky podložená fakta “zelenou masáží” ( známka, že toho o přírodě moc nevíte). Myslíte, že jenom vy uklízíte krajinu a jediní máte na zahradě ježky?
A ještě. Oháníte se to přemnoženou spárkatou (a ty stavy zavinil kdo?) Já ale píšu o lovu drobné zvěře a jejich hlavních predátorů (pro někoho škodná).
 Tak se tu sami pochvalte (orionko), a čau.
Vlákno je o vlcích. Co jsem chtěl říct jsem řekl, tohle je stále dokola..

Buggyra
Buggyra 18.11.2025, 06:57:41 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 17.11.2025, 18:14:36

No jasně, že nemusíte. Tak když už jste konečně v tom důchodě a nemusíte letadlem sem tam, tak si sedněte na prdku a přestaňte plýtvat letecké palivo. Začněte u sebe.

kometa
kometa správce
18.11.2025, 08:47:23 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 17.11.2025, 17:19:57

znáte nějaký živočišný druh, který by nekořistil výhradně ve svůj vlastní prospěch z okolního prostředí zcela bez ohledu na budoucí následky?

A tak samozřejmě, každý živočišný druh je sobecký a chce přežít. Ale když to přežene a zlikviduje si zdroj potravy, tak vymře.

Si myslím, že to je ta přírodní rovnováha. Akorát s člověkem to nějak kulhá.

J5
J5 18.11.2025, 15:00:50 xxx:xxx.8cfa:2872
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.11.2025, 08:47:23

Tak to si, alespoň z mého pohledu, myslíte kometo zcela správně. Pro ostatní, můj původní dotaz byla reakce na R, který zcela suverénně a bez zaváhání rozlišuje druhy na škodnou a ostatní. To je pohled sice pochopitelný ale stále jen pohled hospodáře a jeho snahy zvýhodnit druhy ze kterých by mohl mít potencionálně prospěch. To stejné platí i pro to slavné přikrmování a napájení. Takové aktivity, byť dobře myšlené a před veřejností snadno obhajitelné, mohou “prospět” pouze preferovaným druhům a to jen krátkodobě, s ochranou přírody nemají žádnou souvislost a v konečném důsledku mohou být a také jsou kontraproduktivní. Jsou to jen jedny z mnoha malých drobností které v součtu způsobí porušení přírodní rovnováhy protože nerespektují obecná, stále se opakující pravidla, platná napříč věky a kontinenty bez výjimky. Myslím že ani člověk nijak nepokulhává, jen to není, vzhledem k jeho zcela mimořádným schopnostem, tak patrné. To nám mohou ukázat mnohé, na svou dobu jistě mimořádně vyspělé kultury, které přes svou nepopiratelnou dominanci, po vyčerpání zdrojů nebo výrazné změně podmínek zanikly, v lepším případě degradovaly na místně obvyklou úroveň ať už v Asii, Africe, Evropě nebo v jižní a střední Americe. No a protože předpokládám u leckterých diskutujících minimálně údiv nad tím co píšu pomyslete prosím, ještě před tím než se pořádně rozdovádíte, na to že 1/ žádný druh, byť z hlediska člověka sebevíc škodlivý a nežádoucí, není v přírodě jen pro svojí parádu nebo aby škodil ale má v přírodní rovnováze nezastupitelnou, evolucí vypiplanou funkci a je v případě svého kolapsu hbitě nahrazen jiným který využije uvolněné niky pro svou existenci. Jen to mnohdy není, během jednoho lidského života, patrné. Škodná tedy neexistuje, jen “nepochopená”. 2/ Přikrmování způsobuje neúměrnou koncentraci a setrvávání zvířat v prostoru který není sám o sobě z rozličných důvodů schopen předmětný druh uživit, nepřímo tak přispívá k devastaci okolního prostředí a dalšímu zhoršení podmínek včetně narušení přirozeného výběru těch nejschopnějších. Bez přítomnosti predátora který zvěř nutí k pohybu a rozptýlení se rázem stává z tak žádoucí lovné zvěře “škodná”. O ideálních podmínkách pro šíření chorob ani nemluvím. To samé platí i pro ptáky. Bude-li oponent argumentovat tím že se ptáci stejně v zimním období houfují do hejn tak ať si nejdříve zjistí jak se takové přirozené hejno chová.

kometa
kometa správce
18.11.2025, 16:15:20 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 18.11.2025, 15:00:50

Myslím že ani člověk nijak nepokulhává,

Já měla na mysli to, že právě člověk hází do přirozené rovnováhy vidle. Tím, že určuje, co do přírody patří a co ne. A že se moc roztahuje. A zaneřádil planetu pesticidy a mikroplasty.

N (neregistrovaný) 18.11.2025, 16:21:20 xxx.xxx.189.103
Buggyra:

No jasně, že nemusíte. Tak když už jste konečně v tom důchodě a nemusíte letadlem sem tam, tak si sedněte na prdku a přestaňte plýtvat letecké palivo. Začněte u sebe.

V důchodu? 😀😀😀 To jste mě pobavila.😀😀 Bohužel nemám ten vliv přesvědčit  U.S.Army aby přestala používat letectvo.😀 Sám jsem civilním letadlem letět tak dvakrát v životě a nikdy ne na dovoleno či pro zábavu. Je ale vidět,že jste vůbec nepochopila podstatu toho co jsem psal.😐 Zábava a zaměstnání jsou dva velmi podstatné rozdíly. Víte, ono nemusíte vše hned hnát do extrémů a když nelétat,tak nikdo a nikam a okamžitě zrušit všechny letadla. Zrovna tak když někdo je proti ZBYTEČNÉMU cestování pro zábavu, tak mu hned vyčíst že on jezdí taky do práce autem.🙂 V tom to není, ale odříct si zbytečnosti ve prospěch životního prostředí není tak nemožné. A hlavně nekecat po netu o přírodě a její ochraně, když sám využiju každou příležitost jak jí poškodit jen z důvodu že nedovedu chvilku sedět na té prdce.😀 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.