Mám na vás všetkých ochranárov otázku. Jete mäso?
Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci
Varaxi:Zvíře, které před predátorem neutíká, si zaslouží sežrat.
Takže v tom případě vlk který neutíká před lidmi zaslouží zastřelit že …👍🐑ML.
Ladd:Ze stránek Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vkládám graf složení potravy vlků dle rozboru trusu. Divočáci jsou ta červená výseč!
Jste schopen doložit něco jiného? Protože jinak jsou vaše příspěvky jen žvásty určené ke strašení lidí.
Nikoho nestraším jen vidím co se děje kolem, a jaké důsledky to přinese lidem, mimochodem graf kolik chovatelů každoročně skončí s chovem kvůli vlkům tam asi nemají že ? protože to tu jakoby nikoho nezajímá a rozbory trusu vlků chovatelé ovcí kteří jsou první “na ráně” opravdu nedělají .
R:A aj amur, pstruh dúhový, aj kapor je nepôvodný druh, jeho povodná forma sa vyskytuje iba na pár územiach dunaja. Treba ich kvôli tomu všetky vykynožiť? Tak isto aj borovica čierna, agáty sú nepôvodné, vyrúbeme ich? Muflón je druh, ktorý sa už raz dostal do našej prírody, neškodí výrazne pôvodným druhom, tak si myslím, že by bola škoda ho vykynožiť. TO isté sú aj kamzíky u vás v Jeseníkoch.
Přesně tak nepůvodní druhy tu v podstatě díky změně klimatu přibývají každý den, a nikdo s tím nic nenadělá , problém je v tom že pro velké predátory jako je vlk jedoduše v takto urbanizované a hustě osídlené krajině už není místo, když tu naposledy žili vlci žilo tu o ⅔ méně lidí než dnes 🐑ML.
Lupus4:Argumentace s muflony je zcela mimo mísu jde o nepůvodní druh - V Česku byli nejprve vysazeni do Staré obory u Hluboké nad Vltavou, odtud se postupně rozšířili do dalších oblastí, pro ně ne zcela ideální (z hlediska úniku predátorům),ale bohaté na pašu. Mufloní zvěř je v mnoha lokalitách několikanásobně přemnožena a působí značné škody na lesním porostu i přízemní vegetaci. Trofejí z muflona jsou rohy – toulce, které dle mého názoru slouží (stejně jako jiné lovecké trofeje) pouze k poměřování “pindíků” kdo z lovců je větší " pašák". Se vztahem k přírodě to nemá NIC společného.
To je jen taková myslivecká mantra.
Nechápu co je to dnes za módu navážet se stále do myslivců ? Co vám tak hrozného probůh udělali ? Za pár let budou možná jediní kdo nás těch přemnožených vlků zbaví, tedy jestli na ně nakonec nepošlou armádu jako v Japonsku na medvědy🐑ML.
Kedysi slovo hajní, myslivec, polovnik, lesnik niečo znamenalo. Teraz je to skoro urazka, hlavne v mestách kde niektori ani nevedia ako sa dostane to mäso na stol, a ze kvoli tomu museli nieco zabit.
Už jsem nechtěl, ale musím.
Ano, kolik tu dnes žije lidí, ale hlavně ve městech; to k tomu mistu pro vlky.
Takže do těch fv elektráren tedy mohou i lišky. Také je uvedeno, jak skvěle se tam zajícům daří. Lišky tedy zajícům až tak neškodí, spíš je tam dost dobře nemohou střílet myslivci. A vo tom to je.
Nikdo tady nepíše o odstraňování muflona z přírody lidmi. Jde jen o to, zda je schopen obstát před predátory. Muflon, jakožto horské zvíře určitě nebude na rozdíl od jelena přizpůsoben ke štvanici v rovném terénu, ale k útěku v terénu členitém. A na prudkém skalnatém svahu nebo na úzké skalní římse je pak třeba i schopen, při troše štestí, se vlku ubránit. Brání se asi tedy stejně, jako se brání jelen, když ho vlci doženou. Takže v Tatrách muflon nejspíš obstojí.
Kamzíci v Jeseníkách byli výrazně přemnoženi a docházelo tam k degradaci rostlinstva. Proti jejich úplnému odstranění byla veřejností sepsána petice. Jejich množství je nyní, co vím, drženo na únosné míře. Jestli je to pro ně prostředí dostatečně přirozené, aby byli schopni čelit vlkům, ukáže čas. A zvěři se také musí navrátit původní instinkty. Zeptám se: je v zájmu myslivců, aby byla zvěř ostražitá?
Co se týká nepůvodních druhů, tak namátkou. Akát prý zamořuje svými kořeny půdu a brání v růstu jiných stromů a bylin, norek severoamerický vytlačuje norka evropského, jelen sika hybridizuje populaci jelena evropského. Muflon, jako odlišný druh, nevím, jak až moc konkuruje třeba srnčí zvěři. Nebo co takový sumec, s tou svou tlamou? Není schopen vyžrat celý rybník? Nevím, nejsem rybář. Takže některé nepůvodní druhy jasně škodí, o některých to dost dobře nevíme. Je třeba posuzovat i delší období, než je délka lidského života (pro nechápavé, abychom se tu na tom netočili - berte obrazně, i déle). Musíme také rozlišovat druhy uměle vysazené/uniklé ze zajetí a druhy přirozeně se šířící, třeba z důvodu klimatické změny.
Ano, v potravě predátorů budou nejvíce zastoupeny ty druhy dostupné kořisti, jejíž stavy jsou v dané oblasti nejvyšší. (Zdůrazňuji dostupné kořisti. Je na chovatelích aby zajistili, že jejich zvířata dostupná nebudou.) Dle čerstvé studie vlčí potravy (z trusu) na Šumavě je tam tuším ze 3% zastoupen bobr. Pokud se bude více šířit, jistě se bude na vlčím jídelníčku vyslytovat častěji. (Tím se vracím k nepůvodním druhům. Ve Finsku byl vysazen a množí se bobr kanadský. Myšlenkové pochody dotyčných mi jsou záhadou).
Maso jím. Neznamená to ale, že abych si mohl bouchnouz zajíčka nebo bažanta, zastřelím na potkání každou lišku.
Za výraz škodná zde sice omluva padla, ale názor na eliminaci predátorů z přírody se nezměnil. Takže posun žádný.
Doopravdy bych nemíchal výrazy hajný a lesník s myslivcem.
Na závěr zamyšlení. Hraboší roky se opakují cca každých 5 let. Neměla by být populace lišek rok nebo dva před očekávaným přemnožením hlodavců chráněná? Zamezilo by se tak tomu, co se tu dělo dva roky zpět, kdy spolu s hraboši byli tráveni bažanti, zajíci, čápi….
Amen.
👍👏
Muflon v tatrách by moc neobstál, odmrzli by mu semenniky. Muflony su na toto velmi nachylne- na vysoky sneh
Nikde nespomínam úplnú elimináciu predátorov. Ale všetkého veľa škodí. A všetko treba obhospodarovať. Viem, že do prírody patrí aj medveď, rys, vlk, líška, mačka divá, jazvec, kuny, tchory, lasica, hranostaj, krkavcovité vtáky, dravce. Nikde nepíšem o ich uplnej eliminácii, písem o rozumnom hospodárení. Prečo by mali tieto druhy mať privilégia oproti vysokej, srnčej a ciernej zvery, keď napr. diviaky v polných ravíroch robia váčšie škody než napr. ine predátory. Prečo by sa tieto druhy nemali polovnícky obhospodarovat, viem, ze redukuju pocty ostatnej zvery, ale stale to nemeni nic na tom preco by sa nemohli rozumne obhospodarovat, aby sme sa vyhli rôznym nepríjemnostiam.
K tomu mäsu. A neni vam luto aj sliepky co treba zabit aby ste mali mäso, kralika na paprikáš? Všetka ulovená zver sa mala v živote lepšie ako krava, prasa, sliepka, kralik vo velkochove. Celý zivot zila na volno a ne v malej klietocke.
,, Maso jím. Ale neznamená to ze bych si mohl bouchnout zajícka nebo bazanta, zastrelím na potkani kazdou lisku" a ked tu sliepku, kralika, prasa zabije za vás niekto iný, tak Vám to nevadí?
K tým inváznym druhom, samozrejme nepovodne druhy predatorov su najhorsie pre faunu- povodne deuhy nejsu prisposobene ich sposobom lovu. Muflon srnčej zvery nekonkuruje z hladiska potravy, muflony su spásace, srncia je ohryzovac. Sumec je rozsirena povodna ryba.
Ešte pre istotu aby to niekto nepochopil zle, nevyzývam na lov rysa, macky divej, lasíc, ani dravcov.
Este k tým muflonom som zabudol. Neviem ci viete, muflon pochadza z Korziky, takze je sice prisposobeny horskemu zivotu, ale uplne inemu horskemu zivotu, v ich domovine je aj v pohoriach relativne teplo cez zimu, a bez snehu. U nas je sneh, krorý im ako som uz pisal moze fatalne uskodit. Je to vidno aj u nás v Malých karpatoch, kde sa muflony sťahuju na zimu nizsie do rovin, alebo za zdrzuju na zaveternych svahoch bez snehu.
Ked som neodpovedal este na nejaku otazku prosim opytajte sa znova, v tolkom texte som mohol niečo prehliadnut.
lesakm:Nechápu co je to dnes za módu navážet se stále do myslivců ? Co vám tak hrozného probůh udělali ? Za pár let budou možná jediní kdo nás těch přemnožených vlků zbaví, tedy jestli na ně nakonec nepošlou armádu jako v Japonsku na medvědy🐑ML.
Taky tomu nerozumím.🙂 Že by to bylo tím, jak se v médiích informuje o myslivosti obecně? Když se někde stane nehoda při honu, tak to jsou toho plná média hned? Ovšem že myslivci jinde bez účasti médií nadělali spoustu práce kolem výsadby stromů to už nikdo nevysílá ani o tom nepíše.😐 Ovšem když “ochranáři” zlikvidují “Šumavu”, tak to nic? To je tak, když se v hospodářských lesích hospodaří jak v pralese. 😀 Tehdy jsem o tom mluvil s bývalým hajným od nás co už byl tou dobou v důchodu. Ten se chytal jenom za hlavu jak nechali všechny ty stromy po té vichřici záměrně ležet a nikdo to neuklízel. Vždyť to napadne kůrovec říkal a zničí vše co zůstalo stát. No, měl pravdu, zničil. To se tedy divím že tohle nevadí..🙂
O kůrovci se vůbec nemá cenu bavit. O příčinách jeho rozšíření si něco načtěte. O tom, proč se nechávají stromy na místě také.
Ladd:O kůrovci se vůbec nemá cenu bavit. O příčinách jeho rozšíření si něco načtěte. O tom, proč se nechávají stromy na místě také.
To mě moc nezajímá.Koukám jen na výsledky. A dřív Šumava měla krásné lesy a pak už ne. 🙂 To jsou prostě fakta.
Abych řekl pravdu, tak pokud by mi to mé tělo dovolilo, tak bych byl nejradši vegetarián. O tom, jak to vypadá na jatkách a ve velkochovech něco vím, jsem původem zemědělec. Bylo by to pro hospodářská zvířata krásné, život na zeleném dvoře a pak rychlá smrt bez stresu. Jenže nejsem si jist, zda by tento způsob živočišné výroby lidstvo uživil. I když v jiných státech menší rodinné farmy fungují. Stále ale hovoříme o hospodářských zviřatech. Lovit drobnou zvěř mi přijde zbytečné zabíjení pro kratochvíli/nebo pro její maso, které k životu nikdo nepotřebuje.
To co píšete o muflonech, odkud pochází, že je to zřejmě zdivočelé primitivní plemeno ovce domáci, že je spásač a ne okusovač, vím. Netušil jsem, že má chudák zas až tak velký problém s kulkami 😅. Tady v diskusi jde o to, že je pro vlky zřejmě snažší kořistí než jiná spárkatá. Osobně proti němu nic v naší přirodě nemám, naopak. V jeho případech to vidím jako obohacení přírody. Jenže holt v rovině neuteče a v horách je mu zima. (Zrovna tak třeba nepůvodní bažant I když netuším, jestli třeba neexistuje byťˇ jen podezření, že konkuruje koroptvi). Již jsem psal, ve Španělských horách se mu prý i přes přítomnost vlků daří. Dokonce v tom dokumentu bylo uváděno, že se v populaci rozšířily muflonky s růžky. Asi tedy v tom horském terénu byly schopny svá jehňata ubránit a tím zvýhodnit své geny.
Co se týče nepůvodních malých predátorů (nemám na mysli přirozeně se šířící šakaly), tak myslím, že z nich nemá radost nikdo, kdo se o přírodu zajímá. Jenže pokud mají drobní živočichové schopnost obstát například proti lišce lovící na zemi i proti šplhající kuně, tak určitě obstojí i proti mývalovi.
Sumec je původem tuším někde z povodí Černého moře. A ani ne z Dunaje, ale z východní části. Zkuste si vygooglit, taky se podívám, ať to tady nezanášíme ještě sumci.
Dá se s vámi slušně diskutovat, tak vyhlašuji příměří a dobrou.
Ladd:Abych řekl pravdu, tak pokud by mi to mé tělo dovolilo, tak bych byl nejradši vegetarián. O tom, jak to vypadá na jatkách a ve velkochovech něco vím, jsem původem zemědělec. Bylo by to pro hospodářská zvířata krásné, život na zeleném dvoře a pak rychlá smrt bez stresu. Jenže nejsem si jist, zda by tento způsob živočišné výroby lidstvo uživil. I když v jiných státech menší rodinné farmy fungují. Stále ale hovoříme o hospodářských zviřatech. Lovit drobnou zvěř mi přijde zbytečné zabíjení pro kratochvíli/nebo pro její maso, které k životu nikdo nepotřebuje.
To co píšete o muflonech, odkud pochází, že je to zřejmě zdivočelé primitivní plemeno ovce domáci, že je spásač a ne okusovač, vím. Netušil jsem, že má chudák zas až tak velký problém s kulkami 😅. Tady v diskusi jde o to, že je pro vlky zřejmě snažší kořistí než jiná spárkatá. Osobně proti němu nic v naší přirodě nemám, naopak. V jeho případech to vidím jako obohacení přírody. Jenže holt v rovině neuteče a v horách je mu zima. (Zrovna tak třeba nepůvodní bažant I když netuším, jestli třeba neexistuje byťˇ jen podezření, že konkuruje koroptvi). Již jsem psal, ve Španělských horách se mu prý i přes přítomnost vlků daří. Dokonce v tom dokumentu bylo uváděno, že se v populaci rozšířily muflonky s růžky. Asi tedy v tom horském terénu byly schopny svá jehňata ubránit a tím zvýhodnit své geny.
Co se týče nepůvodních malých predátorů (nemám na mysli přirozeně se šířící šakaly), tak myslím, že z nich nemá radost nikdo, kdo se o přírodu zajímá. Jenže pokud mají drobní živočichové schopnost obstát například proti lišce lovící na zemi i proti šplhající kuně, tak určitě obstojí i proti mývalovi.
Sumec je původem tuším někde z povodí Černého moře. A ani ne z Dunaje, ale z východní části. Zkuste si vygooglit, taky se podívám, ať to tady nezanášíme ještě sumci.
Dá se s vámi slušně diskutovat, tak vyhlašuji příměří a dobrou.
To asi nebylo pro mě..🙂 Nevadí, ale dobrou noc vám všem přeji také.🙂
Jo, nebylo, ale dobrou taky.
Jsem se sem ještě vrátil, protože SUMEC JE PUVODNÍ EVROPSKÝ DRUH.
Zrovna tak třeba nepůvodní bažant I když netuším, jestli třeba neexistuje byťˇ jen podezření, že konkuruje koroptvi…
Nekonkuruje, ale zabíjí - měli by si vybrat buď bažanty nebo KOROPTVE Mimo známé důvody – intenzifikace zemědělské výroby, používání chemie a přetvoření krajiny + přemnožená divoká prasata, lišky atd. se na úbytku koroptví paradoxně velmi velkou měrou podíleli uměle odchovaní a vypouštění bažanti, kteří byli významným zdrojem nákazy koroptví a to díky střevnímu hlístu.- Heterakis gallinarum. Tady v tomto případě šlo o to, že uvedený hlíst (Heterakis gallinarum) koroptve zabíjí, kdežto bažanti s ním vcelku bez velkých problémů přežívají...Čili se "myslivci" o úbytek toho zbytku koroptví, co přežili soc. zemědělství, vypouštěním bažantů "postarali" sami v daleko větší míře, než všichni predátoři dohromady.
R:Kedysi slovo hajní, myslivec, polovnik, lesnik niečo znamenalo. Teraz je to skoro urazka, hlavne v mestách kde niektori ani nevedia ako sa dostane to mäso na stol, a ze kvoli tomu museli nieco zabit.
No, já jsem asi mladá, ale nepamatuji dobu, kdy myslivec něco znamenal. A můžou si za to sami, je to celkem malá skupina lidí a snad nepamatuji rok, kdy by se nestala nějaká nehoda při honu a to nemluvím o dětech na sáňkách nebo trampech a jiných existencích, kteří se lehce spletou s divočákem. Ruku na srdce, ale průměrných věk českých myslivců je přes 60 let a vzhledem k tomu, že můj děda je myslivec, tak vím jak probíhají lékařské prohlídky ohledně zbraně.
A další věc, oni vykonávají vlastně koníček na soukromých pozemcích, dost často bývají ještě arogantní a hrají si na lesa pány. Tady jste zmiňoval Rakousko, jo tam asi myslivost funguje, ale i z toho důvodu, že ji většinově provozují majitelé pozemků na svém pozemku a když už to není majitel, musí na každý prd od majitele pozemku dostat povolení.
S tím, jak se v ČR provozuje myslivost a jak se myslivci prezentují se nelze divit, že nemají podporu veřejnosti.