Aktuálně: 2 775 inzerátů261 367 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Nemoc slepic

list
list 02.05.2025, 09:18:15 xxx.xxx.200.120
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 02.05.2025, 07:50:13

To je fakt, i když moje doktorka naštěstí funguje pořád, i za covidu fungovala a přijímala pacienty, ale i opatření proti šíření. Což mě přijde zcela pochopitelné, švagrův doktor si nechával podávat zprávy pode dveřmi 😲

Nicméně s tím pokládáním otázek je to též pravda. Ale fascinuje mě i očekávání, že když něco nevím, zeptám se (blbě) a dostanu fundovanou odpověď. Vždyť to nedokáže ani ta AI 🙄 Absolutně bez snahy tu znalost získat. To mě na tom vytáčí asi nejvíc

Bodlinka
Bodlinka 02.05.2025, 09:47:53 xxx.xxx.94.238

když to je těžký. aby se člověk dobře zeptal, musí o té věci už hodně vědět. když nevíte nic, tak prostě nevíte ani na co se ptát.

Bodlinka
Bodlinka 02.05.2025, 09:56:02 xxx.xxx.94.238

jinak ta drůbež, to nevyřeší ani AI, protože prostě nějaký chroptění má milion příčin, že to má víc zvířat maximálně naznačuje tu infekční, i když teda nevíme nic o podmínkách chovu, které mají taky společné (a tohle třeba je čistě věc zkušenosti, schopnost prohlédnout kde zvířata žijí a vidět chyby, nebo třeba vědět na co se v té chvíli ptát)

do umělý inteligence můžete nasypat jen to, co už víte. a umělá inteligence vám neporadí, jak a odkud odebrat relevantní vzorky - a co žádat po laboratoři.

a nemůžete chtít po veterináři, co dělá psy a kočky, aby věděl, jak vyšetřit živou slepici, když jí živou v ruce třeba nikdy ani neměl a tím pádem jak ví, jak to má vypadat zdravé a jak to vypadá nemocné? 

list
list 02.05.2025, 11:41:39 xxx.xxx.200.120

AI byla spíš nadsázka. Ale je to tak, jak píšete. Je potřeba mnohem víc informací než tazatelé uvádějí a je to způsobeno neznalostí. Ale to nemění nic na tom, že ani odpovídající nemusí mít tucha, jen plácne první, co ho napadlo. Nehledě na to, že ta rada, ač může být správná, nemusí být nápomocna, bo tazatel prostě neví nic. A nikdo se tu neptá, kam zajet nebo zavolat, když slepice churaví, ale co mám dělat. Když odpovíte sekyrkovou terapii, všichni se tu čílí, že chtějí slepici zachránit ne zabít. Takže pokud mám nemocné zvíře, jedu na veterinu, případně za zkušeným chovatelem, který by měl dokázat poradit, ale jsme zase u toho, že to chce to zvíře vidět, znát podmínky chovu a krmení a tak. 

zvedavec
zvedavec 02.05.2025, 13:19:48 xxx.xxx.235.209

Toto je diskusné fórum, je dobré, ak to tu žije a príspevky pribúdajú.  Nevadí, ak niečo v diskusiách už odznelo, veď nie je nikoho povinnosťou odpovedať, otázkou sa zaoberať. Nevadí mi, aj keď sa niekto naivne na niečo pýta, hoci aj na diagnózu choroby. Na všetko sa dá aj pohodovo odpovedať. Napr. tak, že na základe popisu príznakov sa dá choroba ťažko určiť. Lebo je to pravda. Ale načo sa rozčuľovať? 

Osobne mi napr. chýba aj Zrzavci so svojimi začiatočníckymi otázkami, vtipnými hláškami a kresbičkami a bublinami.  Jej príspevky to tu osviežovali, prinášala pohodu.  Mala milé príspevky, utužovala komunitu, škoda jej.

Horsana
Horsana 03.05.2025, 11:02:40 xxx.xxx.17.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 02.05.2025, 13:19:48

Jj, clovek sa, hoci naivne, opyta a okamzite dostane naklad a vysvetlenie, ze vsetko robi zle stylom, ze sa sem uz nevrati.

Ale niekto si pohonkal ego.

A dal radu vziat sliepku k hocikomu..

Nuz, co uz.

A ze nevieme kto sem chodi, no, chodi sem Bodlinka, co je nevycerpatelna studnica informacii.

Zrzavci odisli? 😟

kometa
kometa správce
04.05.2025, 08:13:54 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 03.05.2025, 11:02:40

Myslím, že to bylo spíš kvůli vláknu Kurník-který? Tam si někdo honkal ego.

Horsana
Horsana 05.05.2025, 16:44:51 xxx.xxx.17.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 04.05.2025, 08:13:54

Aha, tak to mi uslo.

Varaxi
Varaxi 05.05.2025, 21:38:45 xxx.xxx.129.250

To jsem byla já.

Myslela jsem si, že si přeje praktické rady, ne nezávazný pokec, a poradila jsem, ať si přečte vlákna, kde jsme na to téma již diskutovali. No, a to bylo špatně pochopeno a vnímáno tak, že Zrzavci nepřeji sdílet radost ze slepiček.

Já proti kecacím vláknům nic nemám, ale nepřijdou mi nějak extra přínosná. Kdyby bylo vlákno od začáktu koncipováno tak, že se jedná o sdílení radostí z chovu drůbeže, tak bych se do diskuze ani nezapojila. 

Co už, no. Upřímně jsem si myslela, že si přeje poradit, a opakovat již řečené se mi upřímně nechtělo, takže rada projít si historii vlastních příspěvků a k nim přidružená drůbeží témata mi přišla dobrá. A stále přijde, jenže to byla rada nežádaná, což mi prostě nedošlo.

Říká se, že radit se má jen ve dvou případech. Jsem-li o radu požádána nebo jde-li o život. Mno, a já se proti tomu prohřešila. Nezdá se mi reakce Zruavci zrovna adekvátní, ale nejsem v její kůži. Možná jsem použila obrat, na který je citlivá, možná měla špatný den, možná jsem to fakt přehnala já. Subjektivně soudím, že ne, ale objektivně to posoudit nedokážu.

Jsme obě dospělé, svéprávné bytosti, myslím si, že tu roztržku obě přežijeme. 🙂

Daja
Daja 06.05.2025, 04:39:35 xxx:xxx.f467:8417
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 05.05.2025, 21:38:45

Poslední věta je moc hezká👍.

Horsana
Horsana 06.05.2025, 07:56:16 xxx.xxx.17.108
»

Mno, asi prva rana vysla od Tap…

Ale iba som to preletela.

Clovek je obcas na tu hydinu velmi citlivy, ( v dobrom aj zlom), tiez som sliepky planovala dlho a studovala aj tuna starsie diskusie. Fakt, ze Zrzavci chce stare nosnice napoveda, ze je to emocna zalezitost. A to je clovek aj precitlively, normalka. Emocie nie su racionalne.

Ja musim strhnut sucasny kurnik, pretoze stoji na svahu, ktory sa cely musi zbagrovat. A uplne sa mi nechce stavat nic…ale nakoniec sa mozno hecnem.

kometa
kometa správce
06.05.2025, 08:34:47 xxx.xxx.224.101
»

To jsem byla já.

Nebyla. Viz Horsana. První byl Tap se svou klasickou blahosklonnou a povýšenou reakcí.

Varaxi
Varaxi 06.05.2025, 10:26:45 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.05.2025, 08:34:47

Možná byli první, ale pak já byla ta poslední kapka. 

Nic, no, upřímně mě to netrápí a Zrzavci snad také ne. 

ančovička (neregistrovaný) 06.05.2025, 10:54:18 xxx.xxx.105.229
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 06.05.2025, 10:26:45

..myslím,že se to občas stane každému, že dostane sprchu, byť třeba neoprávněně 😂…ale jedeme dál 😄👍…neumím si už představit "život" bez přátel na diskusi, poučné zkušenosti chovatelů,atd..👍😀🥰

Horsana
Horsana 07.05.2025, 06:18:36 xxx.xxx.16.237

Inak teda ja diskusie prechadzam, plevelenie ma nerusi, nasla som vzdy plno dobrych informacii, diky vam 🤗

Clovek potom na nieco narazi a uz si moze dohladat viac z inych zdrojov, ak ma cas a chut.

Ak mate internety v mobile, tak hoc aj sediac na zachode, to je prijemne s uzitocnym  😂

ančovička (neregistrovaný) 07.05.2025, 08:19:17 xxx.xxx.105.229
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 07.05.2025, 06:18:36

👍 přesně tak 😂😂😂🌹

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 10:47:51 xxx.xxx.2.188
kometa:

To jsem byla já.

Nebyla. Viz Horsana. První byl Tap se svou klasickou blahosklonnou a povýšenou reakcí.

Nějakej poťapanej pan Ťap mě nerozhází. Takových se vždy najde.  

Rozhodilo mne ale to, že zde vznesu konstruktivní dotaz, který není ve staré diskuzi dohledatelný, protože tahle varianta se tam neprobírala, stejně tak, že se chci zeptat na něco dalšího - zastřešení výběhu, nikoliv kurníku, zda zastřešit jen čistě prostor nad kurníkem, nebo třeba půl, dvě třetiny, jak se komu co osvědčilo a dostane se mi doporučení od člověka, kterého jsem vždy naopak považovala za normálního, abych si šla studovat staré anály. Nejsem až takový tupo, jak se může třebas zdát, protože jsem si ze starých zdejších mých, a nejen mých, dotazů vytahala výpisky do emila abych to měla při ruce. Odpověď na min. tyhle dva dotazy tam nenajdu, to vím. proto jsem se zeptala. Byl to normální dotaz žádné tlachání.

Nechápu tento přístup, kterými jsou tazatelé korigování. Budeme-li každého dotazujícího se  blahosklonně odkazovat zpět do diskuze, tak s největší  pravděpodobností následně ona diskuze utichne, neb většina věcí už kdy řešena někde byla. Nicméně když se u nového dotazu diskuze rozvine, mohou vždy padnout nějaké další detaily. A já nejsem z těch tazatelů, co hodí dotaz a už nikdy nepřijdou. To je snad asi jasný.

Měla jsem v plánu v tom tématu hodit i fotky, jak to vzniká u nás, co děláme, neděláme, aby případně ti zkušenější mohli říct, že tohle je špatně, tohle je supr, to mě třeba ani nenapadlo /neb i nováček může přinést inovaci/, a tohle bych udělal jinak. A případní další začátečníci by to měli komplet aji s dokumentací. 

Otrávilo mě to  natolik, že na to kašlu a Varaxi  se rozhodně nemusí obávat toho, že bych se na něco ptala, nedej bože sem dávala, jak to budujeme u nás. Nemám-li se totiž ptát, logicky musím mlčet. A to můžu na zahradě s kafem a ohařema.

Anonymní (neregistrovaný) 09.05.2025, 10:57:31 xxx.xxx.16.26

Já bych výběh nezastřešoval. Nepročítám celou diskuzi jen poslední vaše psaní, takže nevím jestli uvádíte velikost výběhu a počet chovaných slepic. Ale nezastřešoval bych z duvodu, že pod střechou se stane z výběhu prašná poušť. Foukne vítr a už vám poletí do chalupy prach. Lepší když občas na výběh zaprší a je i naděje (dle vělikosti výběhu a počtu slepic), že bude ve výběhu tráva, to pod střechou nehrozí.

Zrzavci
Zrzavci 09.05.2025, 11:07:01 xxx.xxx.2.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.05.2025, 10:57:31

Děkuju moc. A když to tam budu chodit pravidelně zalívat? Mám to v plánu. Říkala jsem si, že by tak měly možnost být víc venku, kdyby třebas pršelo.  Holky budou jen čtyři a jak budeme doma, budou chodit normálně ven, ve výběhu budou z  bezpečnostních důvodů jen v době, kdy budeme v práci.

Vím, že tuším?? ančovička - psala, že má výběh nějak zastřešený tím polykarbonátem a já teď právě lavíruju mezi tím zastřešit jen praktickou část nad kurníkem, aby tam člověk byl v suchu, když prší a taky aby měly popeliště v suchu (neb kurník má základy, izolaci pod betonem atd, takže popeliště pod něj nedám a nebo k tomu ještě kus toho výběhu zastřešit taky, aby si mohly dámy užívat venku i za  mokra. Znamenalo by to pro mě teda to zalívání, ale…… to si říkám, že na druhou stranu, při tom současným podnebí bych asi stejně děla. Mám vedle sudy ze střechy, tak není problém mrsknout tam konev, nabrat a zalít. Už mi tam roste vojtěška, tráva a aji maliny. Zalívám už teď 😀 Tak teď jsem tedy na vážkách. Váš argument mě nahlodal 🙂

Varaxi
Varaxi 09.05.2025, 16:48:49 xxx.xxx.129.250

Já doporučuju zastřešit jen nejnutnější kousek okolo kurníku, kde by se to ideálně i zpevnilo (krom popeliště). Pak nebude co zalévat, ale bude to třeba sem tam trochu poklidit.

Zastřešila bych pítka a krmítka, pokud je nebudete mít v kurníku, popeliště a vchod pro slepice, tedy místa, která jsou nejvíce exponovaná, a ta místa bych i zpevnila.

Nicméně každé zastřešení výběhu je nadstavba, která nebývá nutná. Zpevnění povrchu je důležitější, zvláště pokud krmítev kurníku.

Pokud zastřešíte polykarbonátem většinu výběhu, uděláte z toho skleník. Jiné materiály zas zcela brání přístupu slunce. Proto je lepší zastřešit jen nejnutnější minimum proti dešti a zbytek problému vyřešit tím zpevněním.

Taky záleží, kudy obvykle vanou větry. Po směru stačí menší zastřešení, proti větru větší.

Je fajn mít možnost hodit přes výběh síť. Nejlepší je nějaká stínící - jsou různé typy, můžete si vybrat, jak dobře stíní.

Mimochodem, já nepsala, že máte mlčet. Já psala, že než se budete ptát, bylo by fajn si projít předchozí příspěvky. Protože ano, ty věci, co v tom vláknu padaly, se opravdu opakovaly. Ne všechny do posledního, ale některé ano, a proto jsem si to dovolila navrhnout. O nic jsem Vás nežádala, nic jsem po Vás nechtěla, jen jsem to navrhla.

Ohledně mých obav máte zbytečné starosti, Vaše dotazy, ať položené, či ne, mě skutečně nijak netrápí. Kdyby mi bylo zatěžko odpovědět, neodpovím. A stejně tak Vám můžu slíbit, že když si nebudete přát, nebudu na Vás reagovat.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.