Aktuálně: 5 057 inzerátů173 523 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Vědci objevili nový druh říčního delfína

Vědci objevili nový druh říčního delfína
Ing. Zbyněk Pokorný 23.01.2014, 20:10
3 805 2 minuty čtení

Téměř po sto letech byl objeven zcela nový druh delfínovců. Tento živočich žije v centrální Brazílii a od svých příbuzných se liší nejen geneticky, ale také menším počtem zubů.

Doposud vědci rozeznávali nanejvýš dva druhy delfínovců: amazonského a bolívijského.

Srovnání mitochondriální DNA delfínovců z různých oblastí však nečekaně odhalilo třetí druh říčního delfína z řeky Araguaia. Podle místa jeho výskytu dostal latinské jméno Inia araguaiaensis

Delfínovec čínský je od r. 2007 považován za vyhynulého. Delfínovec čínský je od r. 2007 považován za vyhynulého.

Nově popsaný druh se od delfínovce amazonského oddělil již asi před 2,08 miliony lety. Toto datum odpovídá době, kdy se povodí řeky Araguaia oddělilo od povodí Amazonky. Izolace nebyla úplná, ale prudké vodopády byly pro říční delfíny, kteří plavou jen pomalu a na rozdíl od svých mořských příbuzných vyskakují nad vodu jen vzácně, nepřekonatelnou překážkou. Druh se tak mohl nerušeně vyvíjet na vlastní pěst, což vedlo nejen ke genetickým, ale i morfologickým změnám. Zatímco ostatní druhy delfínovců z Amazonie mají 25 až 29 zubů, delfínovec Inia araguaiaensis jich má jen 24. 

Objev nového druhu říčního delfína je zcela vzrušující událostí, radost však kalí strach o jeho další osud. Vědci odhadují, že jeho populaci tvoří pouhá tisícovka jedinců. Povodí řeky Araguaia silně narušuje lidská činnost, především stavba přehrad a rybolov, který delfínovcům ubírá potravu. Jsou to vážné důvody k obavám, že nově objeveného delfínovce by po víc než 2 milionech let mohl stihnout osud jeho příbuzného z druhého konce světa – delfínovce čínského (Lipotes vexillifer), který je od roku 2007 považován za pravděpodobně vyhynulého. 

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat