Psoun prériový

Cynomys ludovicianus

Výskyt: Severní Amerika
Délka těla: 28-30 cm
Hmotnost: 0,9-1,5 kg
Březost: 30 dnů
Počet mláďat: 4-5 ks
Potrava: Rostliny
velikost písma:  A A A
21.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1414 zobrazení     1 komentář

Psoun prériový je jeden z pěti druhů typických severoamerických hlodavců psounů. Jméno dostali podle charakteristického hlasu, připomínajícího psí štěkání. Psoun prériový má hnědou až červenohnědou srst, v létě s bílými špičkami, v zimě tmavší. Vousy a špička ocasu jsou černé. Při sousedských sporech psouni agresivně švihají ocáskem a štěkají a mnohdy i vyskakují. Pasou se na obilninách, trávě, slézu a jiných bylinách v létě a v zimě spásají bodláky, kaktusy a kořínky.

Psoun prériový dosahuje délky těla 28-30 centimetrů, ocasu 7-11,5 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 900 gramů až do 1,5 kilogramu.

Psoun prériový obývá oblast prérií v Severní Americe; vyhledává tam pouze travnaté plochy.

Psoun prériový dokáže zničit rozsáhlé plochy obilnin, a proto byl v mnoha oblastech intenzivně huben, takže dnes jsou jeho stavy velmi nízké. Proslulá velká psouní „města“ už dávno patří minulosti.

Samice rodí po 30 dnech březosti 4–5 slepých a holých mláďat. Ta opouštějí noru po 6 týdnech. Převážně mají srst pískově hnědou. Konečná třetina ocasu a hmatavé fousky jsou černé. Živí se rostlinami například: pýrem, bizoní trávou, určitými druhy slézu a v létě aromatickými keříky Chrysothamnus nauseosus, v zimě pak bodláky, kaktusy, kořeny a podzemními cibulemi. Když jsou jejich oblíbené druhy trav spaseny, nechají toto území ležet ladem, dokud tráva opět nenaroste. A naopak – jsou natolik chytří, že se snaží vyhubit druhy rostlin, které jim zrovna příliš nechutnají. Vždy ukousnou jejich výhonky a tím získají prostor pro žádané druhy rostlin.
 

Psoun prériovýNázvy ve světě

Anglicky: Black-tailed Prairie Dog, Holandsky: Zwartstaartprairiehond, Chorvatsky: Crnorepi prerijski pas, Maďarsky: Prérikutya, Německy: Schwarzschwanz-Präriehund, Polsky: Nieświszczuk, Rumunsky: Câine de preerie, Slovensky: Svišť prériový, Španělsky: Perro-llanero cola negra

Foto: http://www.thehibbitts.net

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

15.06.2016, 14:20
Dobrý deň, prosím Vás, zháňam na kúpu samičku svišťa prériového. Viete mi poradiť, kde ho môžem zohnať? escapade3@azet.sk

Ďakujem.