Dingo

Canis lupus dingo

Výskyt: Austrálie
Délka: 72-110 cm
Hmotnost: Až 15 kg
Březost: 63 dnů
Počet mláďat: 4-6 ks
Potrava: Králíci, myši, krysy
velikost písma:  A A A
19.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2204 zobrazení     0 komentářů

Jeho postavení je nejasné. Někdy je dingo považován pouze za poddruh domácího psa, či za potomka vlka, jindy je spíše hodnocen jako pravý druh. Pravděpodobně pochází dingo od zdomácnělých psů, kteří se objevili před více než 10 000 lety, a nyní je schopen přežívat v divočině. Zbarvení srsti kolísá od pískově hnědé po sytě rezavou a má nepravidelné bílé skvrny na hrudi, tlapkách a na špičce ocasu. Rozmnožující se dospělí psi často vytvářejí usedlé smečky, v nichž starší členové učí mladá štěňata dodržovat hierarchii štípáním a ťafkami. Dominantní samice může dokonce mláďata níže postavených fen zabíjet.

Délka těla se u dospělých jedinců nejčastěji pohybuje mezi 72 centimetry až 1,1 metrem, délka ocasu pak 21-36 centimetrů, hmotnost může být až 15 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Austrálie; konkrétně pak obývá pouště, stepi, tropické i opadavé lesy a také jejich okraje.

Dingo se pravidelně kříží s domácími psy a v některých částech Austrálie tvoří kříženci plnou třetinu zvířat. Jsou intenzivně pronásledováni, protože působí značné škody na domácích zvířatech a také často přenášejí vzteklinu. Dingo měl zcela nepochybně významný podíl na vyhubení původní fauny Austrálie.

DingoNázvy ve světě

Anglicky: Dingo, Německy: Dingo, Rumunsky: Câine dingo, Slovensky: Dingo austrálsky

Foto: http://euanritchie.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.