Charza žlutohrdlá

Martes flavigula

Výskyt: Asie
Délka: 45-70 cm
Hmotnost: 2-3 kg
Počet mláďat: 2-3 ks
Délka života: 10-12 let
Potrava: Soboli, kabaři...
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     697 zobrazení     0 komentářů

Tato čilá a obratná středně velká kuna, šplhá pomocí dlouhých drápu ve větvích a využívá ocasu k udržování rovnováhy. Na zemi se pohybuje charza žlutohrdlá dlouhými skoky. Má oranžově žlutou náprsenku a tmavohnědou srst, huňatý ocas je černý. Klínovitá hlava je větší než u jiných kun a velké jsou i kulaté uši. Loví na stromech i na zemi hlavně v noci. Na stromy se uchyluje i v nebezpečí, kdy se brání vylučováním odporného pachu, jejími nepřáteli jsou hlavně orli a jiné druhy šelem a lidé ji loví pro kožešinu.

Charza žlutohrdlá dosahuje délky těla 45-70 centimetrů, ocasu 37-45 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 2-3 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je jihovýchodní Asie od Přední Indie až po Sundy a Přímoří; vyskytuje se v mírných jehličnatých lesích.

Charza žlutohrdlá má oddělenou populaci v Přímoří, Poamuří, kde obývá zcela jiné biotopy než na jihu - horské jehličnaté a smíšené lesy - a loví tam kabary a jiné kopytníky, ale i soboly a kolonoky.

Teritorium spolu většinou sdílí rodinná skupina, mající 4 - 5 zvířat, která si společně hledají potravu a loví. Jako ostatní kunovité šelmy jsou i charzy velmi hravé, často si hrají a honí se v korunách stromů. Honičky jsou také předzvěstí námluv. Charzy se zpravidla rozmnožují dvakrát ročně, v březnu nebo dubnu a v červenci, ale na Sibiři a v severní Číně většinou pouze jednou, na jaře. Samice rodí v dutině stromu 2-3 mláďata, o které se dlouho stará. Dožívá se 10-12 let.


 

Charza žlutohrdláNázvy ve světě

Anglicky: Yellow-throated Marten, Čínsky: 貂熊, Německy: Buntmarder, Polsky: Kuna żółtogardła

Foto: http://zooinstitutes.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.