Gekon obrovský

Gekko gecko

Výskyt: Čína, Indie, Filipíny
Velikost: 38 cm
Počet vajec: 1-3 ks, několikrát ročně
Inkubace: 95-205 dnů
Krmivo: Cvrčci, švábi, myši
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     5349 zobrazení     0 komentářů

Gekon obrovský se ve volné přírodě vyskytuje v jižní Číně, Indočíně, Indii, Indonésii a také na Filipínách.

V dospělosti dosahuje tento druh délky těla až 38 centimetrů. Gekon obrovský, se svými oranžovými skvrnami na šedomodře až tyrkysově zbarveném těle, patří k nejnápadnějším zástupcům čeledi gekonovitých. Samečci jsou větší než samičky a mají i větší preanální póry.

Pro jeden pár doporučujeme založit terárium o minimální velikosti alespoň 110x 110x 120 centimetrů; pro každou další samičku musíme plochu terária zvětšit asi o 50 procent (pokud nám to naše podmínky dovolí, poskytneme tomuto druhu ještě větší rozměry). Zadní stěnu terária přizpůsobíme k lezení i k úkrytu. Dobrou službu udělají i korkové roury i různé kořeny. Rozhodně nesmí chybět miska s vodou. Abychom v teráriu udrželi vysokou vlhkost ovzduší, musíme ho několikrát denně vystříkat vodou. Chov gekona obrovského ve společnosti jiných zvířat je sporný a je závislý na charakteru každého jednotlivě chovaného gekona. V teráriu se tento druh poměrně dobře množí, může se pářit i několikrát do roka.

Gekon obrovský požírá běžný, v obchodě dostupný hmyz, například cvrčky. Rád požírá i šváby a dokonce i mláďata myší.

Gekon obrovskýNázvy ve světě

Anglicky: Tokay Gecko, Německy: Tokeh

Foto: http://www.svg-vets.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.