Trnorep Taylorův

Uromastyx acanthinura

Výskyt: Etiopie, Somálsko
Velikost: 14 cm
Počet vajec: 20 ks
Inkubace: 42-60 dnů
Krmivo: Cvrčci, kobylky, pampelišky
velikost písma:  A A A
04.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2177 zobrazení     0 komentářů

Trnorep Taylorův je rozšířen v Etiopii a Somálsku. V těchto zemích žije na suchých a písečných lokalitách v nadmořských výškách od 1 000 metrů až do 1 200 metrů.

V dospělosti dorůstá maximální délky těla 14 centimetrů. Základní zbarvení přechází do různých tónů hnědi. Samečci jsou schopni, na rozdíl od samiček, změnit části těla od hlavy až po hruď do krásně modrého odstínu. Trnorep Taylorův má velmi krátký, dorzoventrálně oploštělý ocas bobřího typu. Ocas tohoto druhu je opatřen trny.

Pro jeden pár budeme potřebovat terárium s minimálními rozměry 100 x 50 x 50 centimetrů. Dno terária tvoří písek nebo směs písku a zeminy v poměru 1:1. Důležité je aby výška substrátu pro tyto hrabavé ještěry činila alespoň 10 nebo 20 centimetrů. Trnorep Taylorův si totiž vyhrabává celé obytné systémy, které se samozřejmě nesmí zbortit. K lezení a šplhání rozmístíme v teráriu různé větve, kusy kůry korkovníku a jiné vhodné předměty, poskytující úkryt. Ke slunění položíme do terária i několik plochých kamenů.

Trnorep Taylorův konzumuje potravu živočišného i rostlinného původu: konkrétně požírá cvrčky, kobylky, housenky zavíječe voskového, pampelišky, hluchavky, ptačinec, různé byliny, jitrocel.

Trnorep TaylorůvNázvy ve světě

Anglicky: North-african Mastigure, Německy: Afrikanischer Dornschwanz, Polsky: Biczogon afrykański

Foto: http://www.dierenspeciaalzaak-sacha.be

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.